Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Fanyűvők

Még nem késő változtatni. Akkor talán az unokáink is enyhülést kaphatnak még az évszázados fővárosi fák alatt.

Mangel Gyöngyi
2017. 09. 08. 13:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszélgettem a minap egy kertész szakemberrel, aki azt mondta, Budapesten minden fa kivágása bűnnek számít, hiszen a klímaváltozás miatt évről évre melegebb és élhetetlenebb lesz a főváros. A kormány viszont fütyül a környezetvédelemre, nem izgatja, hol és mennyi fát vágnak ki, sokszor az illetékes hivatalok is teljesen közömbösek. A lakosok tiltakozása, a civil szervezetek akciói arra utalnak, hogy az állampolgárok többsége viszont igenis érti a zöldterületek jelentőségét. Az elmúlt években a nagyobb fővárosi fakivágások a kormány vagy a gazdasági holdudvar beruházásaihoz kötődtek, ezért tarolták le a József nádor tér fáit egy mélygarázs érdekében, ezért esett az Orczy tér számos fája a közszolgálati egyetem áldozatául, ezért van veszélyben a városligeti közpark és a római-parti ártéri ligeterdő.

Most azonban egy fővárosi jobbikosnak sikerült belenyúlnia a darázsfészekbe. Tokody Marcell a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztette azt a javaslatot, hogy Budapesten 2025-ig vágják ki az összes „vattázó” nyárfát, mivel a levegőben szálldogáló repítőszőrös termések zavarják az ezek környékén járókat. A közgyűlés hamarjában el is fogadta a javaslatot, utána jött a vita. Garay Klára, a Budapesti Városvédő Egyesület környezetvédelmi tagozatának vezetője meggondolatlannak nevezte a döntést. A jobbikos képviselő egy interjúban elismerte, fogalma sincs arról, hány érintett fa van. Vagyis a közgyűlés azelőtt döntött, hogy szakembereknél tájékozódott volna a helyzetről.

Garay Klára szerint bár a levegőben szálló szőrök valóban bosszantók-ingerlők, ám nem károsak. Ilyen termésük csak a kanadai nyár nőivarú egyedeinek van, miközben a több ezer fa kivágásával eltűnik az életünkből pont annyi árnyékot adó, levegőt tisztító lombkorona is: egy ötvenéves nyárfa évente 400 kilogramm szén-dioxidot nyel el. A biológus környezetvédő kifejtette: ezek a nyárfák mocsaras és vízparti területeken fordulnak elő gyakrabban, így a Római-parton, a Városligetben, a patakok és tavak partján – ahova mostanában lakóparkok, nyaralók, múzeumok, mélygarázsok, stadionok épülnek. Mi történik, ha ezeken a helyeken külön engedély nélkül elkezdik a favágásokat? S vajon a favágók meg tudják különböztetni a porzós és a termős nyárfát?

Bardóczi Sándor tájépítész arra figyelmeztet: a nyárfák fokozatos cseréje indokolt lehet, de az a tapasztalat, hogy általában először kivágják a nemkívánatos fákat – és aztán vagy ültetnek helyettük csemetéket, vagy nem. Ha igen, akkor sem biztos, hogy gondozzák. Közismert tény, hogy több tucat facsemetének sincs akkora ökológiai értéke, mint egy érett korú fának. A Levegő Munkacsoport szakértője pedig arra emlékeztetett, hogy tíz-tizenöt éve csak porzós, vagyis hímivarú fákat ültetnek, tehát a probléma a fák öregedésével magától megoldódik, nincs szükség kampányszerű kivágásokra.

A nyárfák kivágásáról szóló hírrel egy időben került nyilvánosságra, hogy Óbudán légtisztító utcabútort béreltek egy német cégtől, ami valójában egy mohafal, amelynek működését számítógép vezérli. A leírás szerint egy ilyen növényfal 275 fa légtisztító tevékenységével egyenértékű. Nekem ez elképzelhetetlenül soknak tűnik, hiszen még a sűrűn ültetett mohák fotoszintetizáló felülete sem túl nagy, de az értéket szakértők számolták ki, bizonyára alappal. Reméljük, nem humbugról van szó.

Azt azonban rémálmaimban sem akarom elképzelni, hogy a globális felmelegedéstől egyre jobban sújtott fővárosban a láncfűrész aktívabb működése miatt fokozatosan kevesebb lesz az árnyat adó lombfelület, és ezzel szemben szaporodnak a mohafalak, mondván, azok is tisztítják a levegőt, noha hűs árnyékot nem adnak. Még nem késő változtatni. Még vissza lehet lépni a városligeti abszurd beépítési tervektől, a római-parti mobil gát miatti fakivágásoktól. A nyárfák kivágási tervét is vissza lehet vonni. Akkor talán az unokáink is enyhülést kaphatnak még az évszázados fővárosi fák alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.