Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Legyen eurónk, de csak, ha bírjuk az iramot a németekkel

A csatlakozás a valutaunióhoz a gazdaság fejlődésének nem eszköze, hanem gyümölcse.

Róna Péter
2017. 09. 18. 17:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt néhány hétben hazánk csatlakozása az euróövezethez ismét a közbeszéd – valamint belpolitikai ambíciók – tárgya lett. A fizetőeszköz bevezetését szorgalmazók érvelése két pillérre, pontosabban két vágyálomra épül. Egyrészt arra, hogy a magyar nemzetgazdaság már képes a belépéshez szükséges feltételeknek megfelelni. Másrészt arra, hogy a belépéssel Magyarország biztosíthatja tagságát a kétsebességessé alakuló Európai Unió első, magországokból összeálló csoportjában.

Ahogy ezt az álláspontot Mellár Tamás tömören megfogalmazta, a csatlakozás szorgalmazói szerint „aki kimarad, az lemarad”. Érveik azonosak az ezredforduló utáni években kifejtettekkel, annak ellenére, hogy a 2008-as válság harsányan rávilágított az elhamarkodott csatlakozásban rejlő veszélyekre, amelyekre a gazdasági integráció elméletének eredeti megalkotói – Balassa Béla, Peter Kenen – már a 60-as években felhívták a figyelmet. A legfontosabb kérdés nem a csatlakozási feltételek teljesíthetősége, illetve a csatlakozásból származó – kétségtelen – előnyök értékelése, hanem a nemzetgazdaság csatlakozást követően várható teljesítőképessége körül forog. Az egységes fizetőeszköz ugyanis nem biztosítja sem a valutaunió egész területére kiterjedő egységes vásárlóerőt, sem az egységes árfolyam értékét.

A „német” euró reálárfolyama például nem azonos a „görögével”. Hiába az egységes monetáris politika, hiába az azonos fizetőeszköz, ha a nemzetgazdaság teljesítménye, ami a fizetőeszköz mögött áll, eltérő a többi tagország teljesítményéhez képest. Előbb-utóbb a fizetőeszköz árfolyamának igazodnia kell a nemzetgazdaság teljesítményéhez. Ha nem, akkor az igazodás hiánya felborítja a külkereskedelmi mérleg egyensúlyát, gondot okoz a költségvetésnek, megváltoztatja az adott nemzetgazdaság versenyképességét.

Ha tehát egy adott nemzetgazdaság – például a német – jobban teljesít, mint az euróövezet többi tagjának átlagteljesítménye, de a „német” euró ezt nem tükrözi a fizetőeszköz árfolyamának felértékelésével, akkor a német külkereskedelmi mérleg az övezet egészével szemben egészségtelen mértékű többletet halmoz fel. Miközben a lemaradó görög gazdaság teljesítményét viszont – a fizetőeszköz leértékelése nélkül – a külkereskedelmi mérleg kezelhetetlen méretű hiánya, valamint az ezzel járó eladósodás tükrözi.

A valutaunió a jól teljesítő nemzetgazdaságok számára tehát behozhatatlan és egészségtelen versenyelőnyt biztosít azzal, hogy bebetonozza a gyenge eurót. Eközben a lemaradottak ugyancsak behozhatatlan versenyhátrányba kerülnek, hiszen a túlértékelt fizetőeszköz terhe mellett kellene már egyébként is hiányos versenyképességüket növelniük, amihez – sajnos – az egyetlen hatékony eszközük a reálbérek visszaszorítása. (Ez pedig, mint ahogy mi is megtapasztaltuk, a fizetőképes kereslet beszűküléséhez, majd a honi tulajdonú nemzetgazdaság zsugorodásához vezet.) A csatlakozást tehát jó szívvel csak akkor lehet sürgetni, ha bízunk abban, hogy azt követően képesek leszünk lépést tartani a németekkel, az osztrákokkal – mint legfontosabb kereskedelmi partnereinkkel –, és persze az övezet többi tagjával.

Egyetértek Mellár Tamás álláspontjával, miszerint a kulcskérdés „a termelési tényezők megfelelő rugalmasságában, a vállalkozói kedv alakulásában, a hitelpiacok célirányos működésében, a munkapiac rugalmasságában, jó oktatási, képzési és átképzési rendszerekben, a kutatás-fejlesztésre fordított források hatékony felhasználásában” rejlik, ám nem látom, hogy ezek a tényezők jelen lennének a magyar nemzetgazdaságban. Nézetem szerint az euró bevezetése a felsorolt feltételek előteremtését nem segítené, hanem akadályozná a fentiekben említett okok miatt. Ezeket a nélkülözhetetlen feltételeket tehát a bevezetés előtt kell megteremteni, mert utána a feladatteljesítés jóval nehezebbé válik.

Az Orbán-kormány gazdaságpolitikája tehát éppen azért választja le hazánkat az európai integráció lehetőségéről, mert nem teremti meg ezeket a feltételeket. Mivel az euró bevezetését a Magyar Nemzeti Bank két korábbi elnöke is támogatja, talán indokolt feltenni a kérdést: ha az Európai Központi Bank élén állnának, hogyan gyakorolnák az intézmény véleményezési jogát egy magyar bevezetési kérelem beérkezése esetén? Látván, hogy a masszív, a GDP 5 százalékát is meghaladó európai uniós támogatás sem hozott érdemi előrelépést a Mellár felsorolásában szereplő tételek egyikében sem, és hogy e támogatások nélkül a magyar nemzetgazdaság hosszú évek óta nemhogy nem mutatja a fejlődés érdemi jeleit, hanem az országok versenyképességi listáján alig néhány év alatt kilenc (!) helyet veszített, mit javasolnának? Talán azt, hogy az EU kötelezze el magát a magasabb szintű – és végeláthatatlan – támogatások mellett, amelyek nélkül a magyar nemzetgazdaság versenyképességének további csorbulására ítéltetne csak azért, hogy tagja lehessen az övezetnek?

A legnagyobb kifogásom Mellár, Surányi György, Bod Péter Ákos és a többiek érvelésével szemben azonban az, hogy elterelik a figyelmet a magyar nemzetgazdaság súlyos strukturális hiányosságairól. Azt a tévhitet táplálják, hogy a problémák megoldhatók valamiféle huszárvágással – amilyen például az euró bevezetése lenne. Sajnos a gond ennél mélyebb: a magyar paradigma – ami a Monarchia óta kisebb-nagyobb „finomításokkal” a külföldi tőke és az olcsó munkaerő kombinációjára, valamint egy, a politikai korrupció segítségével létrehozott uralkodó osztályra épül – a mindenkori zsákutca biztos receptje. Az alacsony reálbérek nem a fejlődést, hanem a szegénységet állandósítják, és nem járulnak hozzá a nemzetközi versenyképesség kialakításához. Azaz nem segítik a Mellár Tamás által felsorolt tényezők megteremtését. A paradigma képes átmeneti fellendülést előidézni – ahogy teszi most Szlovákia esetében, és tette korábban nálunk –, de ezek a jelenségek nem az eurónak, hanem a külföldi működő tőke termelékenységet növelő egyszeri hatásának tulajdoníthatók.

Persze jó lenne az euróövezethez csatlakozni, az előnyök egy fejlődni képes gazdaság számára vitathatatlanok. De a csatlakozás a fejlődésnek nem eszköze, hanem gyümölcse, melynek idő előtti leszüretelése tartós leszakadással, egyszóval görögszindrómával jár.

A szerző közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.