Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Nem korrupció, feudalizmus

Magyarország nem polgári demokrácia, hiszen hiányzik hozzá a legelemibb feltétel.

Kovács Áron
2017. 09. 19. 15:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korrupció, mutyi, lopás, maffia, bűnszervezet, haverok – ezekkel a szavakkal igyekszik leírni az ellenzék a Fidesz és a kormány működését. A többség furkósbotként használja mindezt, de vannak, akik komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy a rendszer működését feltárják. A végén viszont mindenki csodálkozik: lám, a népet ez nem hatja meg. Hányszor halljuk, hogy egy normális országban ennek töredéke miatt megbukott volna a kormány?

Meglehet. Csakhogy ez nem feltétlenül normális ország. Vagyis nem olyan, amilyennek sokan a normálist elképzelik. Magyarország nem polgári demokrácia – hiszen hiányzik a legelemibb feltétele: a polgári társadalom. Volt ugyan egy demokratikus kísérlet: a rendszerváltó alkotmány több volt mint filmgyári díszlet, de a nemzet valahogyan nem tette magáévá a gondolatot. Miként a kapitalizmust sem. Annak is csak a formái honosodtak meg a XIX. század végétől, a lényege nem vert gyökeret a magyarok szívében.

De ha nem polgári társadalom, akkor vajon mi? Jobb híján a neofeudalizmus szót tudnám ajánlani, avagy magyarosan az „új hűbéri rendszer” kifejezést. Igaz, ez sem fedi teljesen a valóságot, minthogy a szisztéma nem is új. Magyarország soha nem nőtt ki a feudalizmusból, csak a hűbéri rendszert igazította rendszerint a kor követelményeihez. A 2010-ben hatalomra kerülő Fidesz is ilyen korrekciót hajtott végre legutóbb: megerősítette a szisztémát, amelyben némely szereplők kezdtek elkanászodni, és már-már a sajátjuknak érezték hűbérbirtokukat.

Előre is elnézést kérek a középkorászoktól. Nem feudalizmuselmélettel akarok foglalkozni, még csak az egykor létező hűbéri rendszerekkel sem, a jelen szisztémát próbálom megragadni. Történetileg nem biztos, hogy pontos, amit írok, de jelen helyzetben az tűnik célravezetőnek, ha a tulajdonviszonyok felől közelítjük meg a lényeget. Merthogy amikor Mészáros Lőrinc „megvesz” egy újabb céget, akkor valójában nem polgári értelemben szerez tulajdont. Csak birtokba lép, hűbéresként kezdi gyakorolni a jogait. Bár élvezheti a birtok jövedelmét – hajókázhat az Adrián –, az valójában nem az övé.

Mészáros nem nagyvállalkozó, hanem az ország egyik „zászlósura”. A hozzá hasonló modern bárók egész iparágakat kapnak hűbérbe, miközben kilenced helyett állami és uniós támogatásokat gyűjtenek. Alattuk állnak a modern megyés ispánok, a fideszes választókerületi elnökök, akik saját területükön szintén hűbérúrként viselkednek. Emlékezzünk csak Horváth István egykori szekszárdi polgármesterre, fideszes képviselőre, aki maga döntötte el, ki kaphat trafikot, ki nem. A rendszer alján önkormányzati képviselők, cégvezetők és intézményvezetők sokasága kapar, hogy nekik is jusson valami. Cserébe engedelmesen szolgálnak.

Az összes NER-nemes végső soron csakis a „király”, Orbán Viktor kegyéből, hűsége jutalmaként bírhatja a javakat, és bármikor lecserélhető, ahogy ez időnként meg is történik. Talán maga a király is csereszabatos – hiszen a valódi tulajdonos nem ő, hanem maga a rendszer, ha úgy tetszik, a korona –, de nagy kérdés, hogy rajta kívül más tudná-e ilyen hatékonysággal működtetni a királyságot. Biztos, hogy meg fogják próbálni, de ez még odébb van. Most az a tanulság, hogy érdemes felhagyni az „ezek lopnak” emlegetésével. A biciklit a bolt elől – azt ellopják, ebben a rendszerben azonban valami sokkal súlyosabbat csinálnak.

A hűbérurak a lehető leghosszabb időre bebetonozzák az új arisztokrácia és nemesség pozícióit, amivel egyebek mellett lezárják a társadalmi mobilitás csatornáit. Ez nem csak szociális szempontból gond. Ezek az urak nem hisznek abban, hogy a jognak asztalánál mind egyaránt foglalhatnánk helyet. Vagyis a legelemibb polgári elveket is felrúgják, elvégre nekik előjogaik vannak. És ami a legrosszabb, kizárnak a rendszerből mindenféle teljesítményelvet. Csak a hűség számít, a hozzáértés legalábbis gyanús, és ez már középtávon súlyos működési zavarokat fog okozni.

Persze ez a rendszer is szembenéz számos kihívással. A neofeudalizmust a történelem furcsa fintoraként egy demokratikus jogállam és az EU-tagság díszletei között kell működtetni, ami sok nehézséget okoz a királyi kancellária illetékes tisztségviselőinek. A legnagyobb kockázatot azonban a belső feszültségek jelentik. Előfordulhat ugyanis, hogy egyes szereplők azt hiszik, polgári értelemben vett tulajdonná alakíthatják hűbérbirtokukat. Történt is már ilyen, elég csak a bankár Spéder Zoltán esetére gondolni. Példája jól mutatja azt is, hogy milyen kíméletlen módon torolja meg a rendszer a lázadást. A hűbéri világban ugyanis a bukás sokkal súlyosabb, mint egy polgári demokráciában: nem lehet elintézni azzal, hogy jó, majd négy év múlva újra megpróbáljuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.