Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Sárga lapok

Óvakodnék kijelenteni, hogy a telefonkönyvek eltűnésével egyértelműen jobb hely lesz a világ.

Vass Norbert
2017. 09. 16. 6:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a harci szekerezés akciórádiuszát és a teknősbéka-alakzatban harcolók pajzsainak hozzávetőleges kerületét is érintő hosszú beszélgetést folytattunk az ókori Kelet hadviseléséről szóló kollokvium alkalmából, oktatóm megveregette a vállamat. Azt javasolta, hogy amikor az ehhez hasonló kurzusok véget érnek, és elkezdődik az élet, ajándékozzak el a Biblián és a telefonkönyvön kívül minden más kötetet. Ebben a kettőben megtalálom majd az összes választ, bármilyen természetűek legyenek a kérdéseim.

Az egyikre már nem sokáig számíthatok.

Néhány napja a híres angol telefonkönyv, a Yellow Pages kiadója bejelentette, 2019 elején nyomnak még 23 millió példányt a Sárga Oldalakból, ám aztán átköltöztetik az internetre. A környezettudatosság felől szemlélve üdvözlendő döntést hoztak, amit feltehetően (az előbbitől sem független) üzletpolitikai szempontok is alátámasztanak. Mégis óvakodnék kijelenteni, hogy a telefonkönyvek eltűnésével egyértelműen jobb hely lesz a világ.

A telefonkönyv a XX. század fontos kultusztárgya. Egy időben helye volt minden nappaliban. Az amerikai horrorszerző, Stephen King a napilapok gyászrovataival kombinálva használta. Kedvelt elfoglaltsága volt gyerekkorában, hogy az utóbbiban olvasott neveket kikereste, és kihúzta az előbbiből. Szinkronizálta a valóságot. A telefonkönyv elvégre hosszú évtizedeken át a világban való eligazodást szolgálta. A megismerhetőség lehetőségét ígérte egy egyre széttagoltabb univerzumban, és mind több teret kínált a kilencvenes évek kedvelt népi sportjának, a telefonbetyárkodásnak.

A telefonkönyv a mindenki számára hozzáférhető enciklopédikus tudás egyik utolsó délibábja volt, az emberiség heroikus és eleve halálra ítélt kísérlete a mindenség felmérésére. Az idővel elképesztően hosszúra duzzadó név- és számjegyzék egyenes arányban hízott a XX. század emberére ömlő információmennyiséggel.

Pedig az első nyomtatott budapesti „telefonkönyv” elfért egy A/3-as lapon. 1882-ből való, és hozzávetőleg 300 előfizető neve és titulusa szerepel rajta. Számokat nem tartalmazott még. Akkoriban a számos írót és kabarészerzőt megihlető telefonos-kisasszonyok reszortja volt, hogy összekapcsolják a tárcsázót a hívottal. Így ment ez a századfordulóig, és az utolsó években nem lehetett kis mutatvány, hiszen addigra ötezernél is több előfizetőt tartottak már nyilván a fővárosban.

Kezdetben átalánydíjat fizettek a megrendelők, és bármennyit beszélhettek. Az időalapú szolgáltatást először az interurbán hívásoknál vezették be, és homokórával mérték. A Franklin Társulat Nyomdájában megjelentetett előfizetői névjegyzék szerint 1906-ban már nyilvános távbeszélő-állomások voltak a pályaudvaroknál, de helyi forgalomban lehetett telefonálni a Krisztina körúti Ilona kávéházból és a Frisch-féle papírkereskedésből is. Az Abbázia kávéházat a 22-64-es számon, Gundel Károly állatkerti vendéglőjét a 24-43-ason lehetett hívni, aki pedig Andrássy Gyula gróffal kívánt beszélni, annak a 41-22-est kellett tárcsáznia. A Nyugat szerkesztősége a 174-24-es számon volt elérhető, a Verpeléti úton lakó Karinthy Frigyes pedig a 13-38-as számról tréfálta meg olykor barátját, Kosztolányi Dezsőt.

Aki az Irodalmi Újság főszerkesztőjének, Illés Bélának küldött volna egy Sztálint dicsőítő szöveget 1950 táján, az a 129-649-es számot tárcsázhatta, ha pedig a Lenin körúti Bástya moziban nézett volna meg valaki egy jó termelési eposzt, a 222-426-os számon érdeklődhetett, van-e hely az esti vetítésre. A rendőrséget a 123-456-os számon lehetett elérni, de hát ők úgyis mindenütt ott voltak.

1989-től hétjegyűek lettek a fővárosi telefonszámok, a legtöbb vezetékes előfizetőt pedig 1997-ben regisztrálták. Aztán sorvadni kezdett lassan a biznisz, és most úgy fest, befellegzett neki végleg. A telefonkönyv kimúlását hova jegyzi fel vajon Stephen King?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.