Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Túlélők

Van, amikor már a kerítés, a gyerekülés és a sisak sem elég védelem.

Pintér Bence
2017. 09. 07. 17:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terjedni szokott az interneten egy szöveg. Évekkel korábban futott körbe először, azóta is felbukkan számtalanszor. A címe: „Hogy kik is az igazi túlélők?” A tartalma pedig annyi, hogy valaki húzott egy önkényes határvonalat, és azt mondta, akik 1980 előtt születtek, azok az igazi túlélők. Mondhatni, a túlélés Bear Gryllsei – aki ugyebár a zene Mozartja a maga területén-műfajában. Merthogy – írja a nosztalgikus hangvételű, a helyesírással kissé hadilábon álló kiáltvány ismeretlen szerzője – nem volt gyerekülés a kocsiban, nem volt mobiltelefon, nem volt sisak a biciklizéshez. Horribile dictu, kint játszottak, az udvaron. Még csak allergiásak sem voltak, mint sok ember manapság. Érdekes!

A mindenit! – horkantam fel én, aki születési évemet tekintve definíció szerint nem lehetek igazi túlélő, akárhányszor ez a szöveg felbukkant. Mostanában is gyakran eszembe jut, amikor bekötöm a fiamat a gyerekülésbe, mobilon rácsörgök a tizenegy éves öcsémre, vagy teljes védőfelszerelésben száguldozó gyerekeket látok biciklin. A szöveg passzív-agresszív üzenete talán olyasmi akart lenni, hogy régen minden rosszabb volt, valamifajta perverz módon mégis jobb. Ehhez a szűk gatyás, állandóan mobilt nyomkodó, elanyátlanodott, androgün, gluténérzékeny generációhoz képest mindenképp. Igazi férfiakat és igazi asszonyokat termelt az a kor – hiszen teher alatt nő a pálma.

Leginkább akkor jutnak eszembe az X generáció önjelölt Robinson Crusoe-jának sorai, amikor rácsattintom a magasban lévő gyerekzárat egy-egy budapesti játszótér kapujára. Bár csak apaságom hajnala óta veszem szemügyre alaposabban a játszóterek stratégiai megoldásait, azt már meg tudom állapítani, hogy a kerítéssel körbevett objektum budapestikum. Győrben egy ilyenről tudok, Szegeden egyet sem találtam néhány hete. A megoldás egyrészről preventív jellegű, nem kószál el a gyerek a nagy felfedezések közepette, ami kényelmes a szülőnek; másrészről védekező karakterű: megóvja éjszakára az EU-konform, gyakran homályos célú játékok állapotát a kóbor kutyáktól, a fedél nélkül tengődőktől és a huligán tinédzserektől. (Önkéntelenül is Julius Caesar és Alesia ostroma jut eszembe a kettős védelmi rendszerrel.)

Ilyenkor arra gondolok, hogy kicsit talán mégis igazi túlélő voltam, ha kényszerítő körülmények hiányában nem is váltam a műfaj Paganinijává. A rábaközi faluban, ahol felnőttem, sosem taposott el a reggel-este menetrendszerűen áthajtott tehéncsorda; nem nyársaltak fel az akkor még egyáltalán nem EU-konform játszóterek vasjátékai; annak ellenére sem tűntem el soha, hogy a játszótereket még nem kerítette el semmi. Mondjuk allergiás is voltam – az vagyok a mai napig –, de sisakot nem hordtam biciklizéskor, és a gyerekülés sem volt elterjedt dolog. Talán nem is volt olyan nagy különbség a hetvenes meg a nyolcvanas-kilencvenes években felcseperedő nemzedékek között.

Mégsem tudom kiverni a fejemből azt az ostoba szöveget, amely legalábbis úgy próbál tenni, mintha negyven-ötven éve egy gyermek életének minden napja legalábbis A Legyek Ura atmoszféráját idézte volna. Főleg ma, amikor az információs forradalom nyomán tényleg szélesebb a szakadék a nemzedékek között, mint valaha. Egy generációkutató nemrég például arról írt cikket, hogy a gyerekek online jelenléte boldogtalanná teszi őket. Ami furcsán rímel ezzel a szöveggel. A legnagyobb probléma, hogy a mobiltelefonok, közösségi médiumok világában a gyerekeknél jóval járatlanabb szülőknek fogalmuk sincs arról, hogy pontosan mi is történik abban a virtuális valóságban.

Hiába: van, amikor már a kerítés, a gyerekülés és a sisak sem elég védelem – ráadásul a mai gyerekeknek is maguknak kell feltalálniuk magukat a világban. Egyszer talán ők is igazi túlélők lesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.