Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Van-e német kultúra?

Bár a konzervatívok ódzkodnak kimondani: Németország mára bevándorlóország lett.

Techet Péter
2017. 09. 04. 16:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szociáldemokrata Aydan Özoguz, a berlini kormány integrációs ügyekért felelős biztosa még májusban rövid esszét jelentetett meg a berlini Tagesspiegelben a németországi integrációs dilemmákról. Két mondata kisebb hullámokat vert a közéletben. Annak kapcsán, hogy van-e olyan német kultúra – az alkotmányban lefektetett jogi és morális elveken, szabályokon túl –, amelybe integrálódnia kellene egy külföldinek, a következőket írta: „Specifikus német kultúra, a nyelven túl, nem észlelhető. Már történelmileg is inkább a regionális kultúrák, a bevándorlás, a sokszínűség határozták meg múltunkat.”

A szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) politikusai háborodtak fel leginkább. Alexander Gauland alelnök egy augusztus végi gyűlésén azt kívánta Özoguznak, küldjék Anatóliába a szocdem politikust, hadd öljék meg ott. A valódi felháborodást ez okozta, s nem Özoguz állítása. Az eredeti megfogalmazás a demokratikus vita keretein belül értelmezhető, ám egy másik politikus kiirtásának felvetése nem vitaképes.

Magyarországra három hónapos késéssel érkeztek meg Özoguz mondatai, ráadásul félrefordítva. A hazai neokonzervatív média egy része azt adta a kormánybiztos szájába, hogy „nincs német kultúra”. A közösségi oldalakon balliberális, ellenzékinek hitt értelmiségiek is kifejezték felháborodásukat. Ez persze csak annyit bizonyít, hogy a magyar balliberális értelmiségnél tényleg alig van provinciálisabb, félműveltebb társaság Európában, és rájuk cserélni eleve felesleges lenne az Orbán-kormányt. Ez a társaság akár a menekültválság, akár a muzulmán bevándorlók, akár Izrael kapcsán ugyanazt a neokonzervatív, kultúrrasszista, cionista muzulmánellenességet képviseli, amelyet a mai kormánypárt. A német kormánybiztos szavainak félreértése (provincializmus) és elutasítása (neokonzervativizmus) ebbe a jelenségbe illeszkedik. Magyarország ma Európa egyetlen országa, ahol a kormány és ellenzéke ugyanazon szellemi talapzaton áll.

Nézzük újra a kifogásolt tételt. Özoguz egyáltalán nem azt mondta, hogy „nincs német kultúra”. Hanem azt állította, hogy ezt a kultúrát a német nyelv jelenti. Azon túl a német kultúra regionális kultúrákból adódik össze. Ez a kijelentés nem botrányos – hanem a helyzet legpontosabb leírása. A német alaptörvény értelmében például a kulturális ügyek valóban a tartományok hatásköreibe tartoznak. Németországban ezért nincs kulturális minisztérium – de még országos televízióhálózat sem.

Az ország a különféle, erős gyökérzetű, egymástól sokszor felettébb eltérő regionális kultúrákra épül. Nem szabad elfelejteni, Németország 1871-ig nem is létezett, és 1933-ig a tartományoknak nagyfokú önállóságuk volt. Ezek hatása a mai napig érezhető, továbbá az 1949 és 1989 közötti megosztottság is eltérő kulturális mintákat eredményezett az ország nyugati és keleti felén. A bevándorlás pedig – akár a kelet-európai németeké, akár a török és a jugoszláv vendégmunkásoké, akár a posztszovjet térségek zsidóié – tovább színesítette-bonyolította a kulturális szőnyeget, amit ma egységes Németországként ismerünk. Ma Németország lakóinak húsz százaléka migrációs hátterű (beleértve a kelet-európai németeket is). Ha a konzervatívok ódzkodnak is kimondani, egyértelmű: Németország mára – Amerikához, az Egyesült Királysághoz, Franciaországhoz hasonlóan – „Einwanderungsland”, bevándorlóország lett.

Özoguz tehát igazat mond: a nyelv az, ami biztosan van. Amikor a konzervatívok „Leitkulturról”, vezető kultúráról beszélnek, általában csak kliséket tudnak felsorolni. Más integrációs elvárások vannak egy kis bajor faluban, mint egy kelet-berlini lakótelepen, egy alsószász evangélikus kisvárosban, mint egy sváb egyetemi központban.

A kultúra helyett szerencsésebb az a fogalom, amit Özoguz is használ: a társadalmi szerződésé. Németországot egységes állammá nem a homogén kultúra teszi, hanem a közös politikai-jogi elvek. Ezért övezi az alaptörvényt olyan fokú társadalmi tisztelet, amellyel Magyarországon sem az 1989-es, sem a mostani alkotmány nem rendelkezett és rendelkezik. Már Jürgen Habermas is arról beszélt: etnonacionalizmus helyett alkotmánypatriotizmust kell elvárni. A kulturális hátterek eltérők: a katolikus bajor paraszt, a kreuzbergi török kereskedő, a lipcsei ateista nyugdíjas, a hannoveri evangélikus lelkész kapcsán felesleges és lehetetlen homogén közös kultúrát találni. Ami mindenkitől elvárható, az az alkotmányos értékek elfogadása, betartása. Az alaptörvény az, ami a német társadalmat összeköti, és amit minden bevándorlónak el kell fogadnia. A kultúrák különbözősége addig tolerálható, amíg az alkotmány szabta kereteket nem lépik túl. Özoguz erről írt. A magyar nyilvánosság szellemi képességeit ismerve: még csak nem is tudatosan érthették félre itthon a mondatait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.