Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

A baloldal nem tanul

A határon túli magyarokkal szembeni ellenségességnek nagy múltja van.

Majláth Ronald
2017. 10. 25. 10:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amiben élünk, amit megszoktunk, azt könnyen elfogadjuk úgy, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne. Az ostoba eszmékkel is ez a helyzet. Ha kellően hosszú ideig találkozunk velük, végül úgy érezzük, ezek is csak vélemények a sok közül – függetlenül attól, hogy meghatározott társadalmi csoportokat kifejezetten sértenek.

Így járt a magyar társadalom a baloldal határon túli magyarokhoz fűződő viszonyával is. Egyre több jel utal ugyanis arra, hogy teljesen beletörődtünk abba: az önmagukat „demokratikus ellenzéknek” mondó pártok idegenként tekintenek a külhoni magyarokra. Mint egynémely rasszista csoportok a hazai cigányságra.

A baloldal határon túli magyarokhoz való nemhogy közömbös, hanem ellenséges viszonyulásának hosszú a múltja. Ennek egyik mérföldköve volt az MSZP 2004-es népszavazási kampánya, amelyben a külhoni magyarokat élősködő parazitáknak állították be, akik alig várják, hogy felzabálják a szociális ellátórendszert Magyarországon. A felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, székelyföldi, vajdasági magyarság értetlenül állt e vádak előtt. Ilyesmivel a legszélsőségesebb szlovák, ukrán, román, szerb soviniszták sem illették őket.

A kettős állampolgárság, pontosabban az egyszerűsített honosításról szóló törvény elfogadása után is megmaradt ez a hozzáállás. Miután a Fidesz-kormány választójogot is adott a külhoni a magyaroknak, a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció azonnal annak visszavételét tűzte zászlajára. Azt mondták, jognak és kötelességnek együtt kell járnia, tehát csak az voksolhasson, aki viseli annak a következményeit is.

Nemrégiben hatalmas hisztériát csaptak a baloldalon, amikor a Jobbik elővette a műveltségi cenzus ötletét. Ennek értelmében alapfokú iskolai végzettséghez kötötték volna a választójogot. A felvetés kapcsán egyesek azonnal „lex romáról” és Jobbik-rasszizmusról harsogtak. Közben eszükbe sem jutott: a „demokratikus ellenzék” egyik pártja évek óta hangoztatja, hogy egy pontosan meghatározható társadalmi csoportot meg kell fosztani választójogától. Hogy ezt Gyurcsányék komolyan gondolták, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a megállapodás, amelyet szeptemberben írt alá nyolc baloldali és liberális párt az arányos választási rendszerről. Ezt záradékkal látták el, mert a Demokratikus Koalíció nem támogatta, hogy a határon túl állampolgárságot szerzett magyarok is voksolhassanak.

A törvényjavaslatba öntött koncepcióból végül kimaradt a megfosztásuk a választójogtól, de a végeredmény arra utal, hogy a szövegezők komoly engedményeket tettek a Gyurcsány-pártnak. A megszült vegyes választási rendszerben a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok egy külhoni választókerületet alkotnának, és ott összesen két országgyűlési képviselő lenne választható. Legalább ennyire fontos a törvényjavaslat 12. paragrafusa, amely szerint a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgár a lakóhelye szerinti egyéni választókerület egy jelöltjére és egy országos listára szavazhat, míg a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgár a külhoni választókerület jelöltjeire adhatna le szavazatot, azok sorrendjének meghatározásával.

A baloldali pártok által megszövegezett javaslat a következőt jelentené: a két parlamenti mandátumra korlátozott külhoni magyar képviselet a 222 fősre emelt parlamenti létszám kevesebb mint egy százaléka lenne. Érdemes ezt a számot összevetni a horvátországi arányokkal, ahol a külföldön élő horvátoknak szintén van választójoguk. Az ottani száborban a képviselők két százalékát választja a horvát diaszpóra – vagyis kétszer akkora joga van beleszólni egy külhoni horvátnak anyaországa ügyeibe, mint egy határon túli magyarnak a sajátjába. Az igazán cseles megoldás az, hogy a külhoni magyarok már nem szavazhatnának a hazai pártlistákra. Ismert: a határon túl a hazai baloldali pártok támogatottsága szinte elenyésző (hosszú a 2004-es népszavazási kampány árnya), ott még jó ideig csak jobboldali pártok lesznek a befutók. Vagyis a baloldal a választási javaslatával lehetetlenné tenné a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok számára, hogy az általuk preferált pártra szavazzanak.

Az új baloldali törvényjavaslat így elsősorban arról árulkodik, hogy a beterjesztők továbbra sem tettek le arról, hogy korlátozzák a baloldal cigányai, a határon túli magyarok választójogát. De a javaslat nyílt beismerése annak is, hogy most már eszükben sincs olyan nemzetpolitikai programot írni, amellyel esetleg megnyerhetnék maguknak a külhoni magyar szavazókat. Ehelyett kizárólag az ellenfél szavazótáborának leszalámizásában bíznak. Mást nem, mindössze ennyit kínál a határon túli magyarságnak a „demokratikus ellenzék”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.