Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

A magyar modell kudarca

A kormány maga sem hisz a gazdasági sikertörténetről szóló propagandájában.

Torba Tamás
2017. 10. 29. 17:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Scheer Sándor, a Market Zrt. egyik vezetője az építőipar munkaerőgondjait pakisztáni, indonéz és vietnami vendégmunkások behozatalával kívánja orvosolni. Nyilatkozatát Lázár János élesen kritizálta, mondván: ha a cégek megfizetnék munkavállalóikat, azok nem mennének külföldre. Lázár felvetése frappáns. Ám ha a hazai munkaerőhelyzetet alaposabban megvizsgáljuk, kiderül: nem a miniszternek van igaza.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint kétszázezer ember hiányzik a munkaerőpiacról. Ebben nincs benne az állami szféra bizonyos területein – egészségügy, oktatás, tömegközlekedés, postai szolgáltatások, rend- és honvédelem – mutatkozó hiány. A tünetek aggasztók. A minap az egyik multinacionális cég volt kénytelen itthon gyártott termékeinek palettáját kis híján felére csökkenteni. A fent említett gyáriparos jelezte továbbá, hogy nem érkeznek ukrán vendégmunkások sem – ők ugyanis Nyugat-Európában vagy Lengyelországban kedvezőbb feltételek mellett helyezkedhetnek el.

A kialakult helyzet nem orvosolható a közmunkások visszavezetésével a munkaerőpiacra. Az a projekt több okból is kudarcot vallott. A szakképzett, mobil, versenyszférában dolgozó munkavállaló, aki ilyen-olyan okból úgy érzi, hogy nincs itthon megbecsülve, távozik. Visszajövetelére kevés a remény. Egyesek abban bíztak, hogy a brexit eredményeképpen legalább Nagy-Britanniából hazajönnek sokan. Erre a brit kormány összetett kézzel könyörög a külföldieknek: maradjanak.

A probléma szimpla béremeléssel nem orvosolható. A hazai magánvállalkozások egy lélegzetvételnyi megnyugvást eredményező, minimum 50 százalék feletti emelést nem tudnának kigazdálkodni. Ezen a költségszinten termékeik és szolgáltatásaik iránt drasztikusan zuhanna a kereslet. Tönkremennének. A tőkeerős országok munkaerőpiacaival szemben bérverseny egyébként sem kezdeményezhető. A kialakuló inflációról nem is beszélve, ami már felütötte a fejét néhány ágazatban. Példának hozható a szállodák áraiban az elmúlt egy-két évben tapasztalható közel 40 százalékos emelkedés.

A „hogyan jutottunk idáig” kérdésre a válasz a magyar munkaerőpiac ósdi struktúrája, a rettenetes mennyiségű improduktív állami alkalmazott. Itt nem az egészségügyre, a tűzoltókra, rendőrökre, katonákra gondolok, hanem arra, hogy a magyar állam mindenkori irányítói – saját véleményük szerint is – képtelenek az általuk vezetett szervezetet modernizálni. Az elmúlt években az improduktív bürokrácia csak növekedett ahelyett, hogy – kihasználva a kedvező nemzetközi gazdasági környezetet – csökkentették volna. A kormány maga sem hisz a magyar gazdasági sikertörténetről szóló propagandájában. Hiszen ha nem fél az elbocsátandó bürokraták szavazófülkékbeli bosszújától, miért nem küld el egy köz- és államigazgatási reform keretében olyan közalkalmazottakat – százezres nagyságrendben –, akik bízvást megtalálnák helyüket a munkaerőhiánnyal küzdő versenyszférában?

A folyamat- és rendszerszervezés területén rég elavult, klienseket, haverokat, hozzátartozókat íróasztal mögé ültető, őket felesleges döntéshozói jogkörökkel felruházó állam vezetői most szembekerülnek azzal, amitől rémálmaikban tartottak. A gazdasági növekedés gátjává váló munkaerőhiány oda vezet, hogy a munkaerő-intenzív, ám a külkereskedelmi mérleghez devizabevételek nagymértékű generálásával hozzájáruló ágazatok – mint a vendéglátás – nem tudják növelni a forgalmukat, a hatékonyan működő multik pedig vagy robotizálnak, vagy arrébb mennek egy házzal. Ez az eddig alkalmazott, összeszerelésre, olcsó, szakképzett munkaerőre, a multiknak nyújtott kedvezményekre épülő modell végét jelenti. Ha extra negatív hozadékként a külkereskedelmi mérlegben a meglévő többlet elkezd csökkenni, visszatérnek a tíz évvel ezelőtti gondok. Ezt nem lehet kivédeni semmilyen protekcionista jogszabállyal.

Az elmúlt évtizedekben Magyarország mindig emlegetett fő vonzereje a szakképzett munkaerő volt (a köznép felé nem reklámozott óriási adó- és járulékkedvezmények, támogatások mellett). Most ez tűnik el. Ha a tőkekiáramlás is elindul, a hazai tőke önmagában kevés lesz az összeomlás elkerüléséhez.

Ahogy egy ismert autóversenyző mondta: nyomni a gázt – azt mindenki tudja. Na de megállni... Valamit megszerezni könnyű. Viszont működtetni

A mondás a politikában is igaz. A hatalom megszerzéséhez és megtartásához egy bizonyos fajta tehetség kell. Az állam hatékony, közjó érdekében történő működtetése más lapra tartozik. Ezt a mondatot kevés magyar politikus tudja értelmezni. Az utóbbi évtizedekben pártállásuktól függetlenül valamennyien diszlexiásnak bizonyultak. Ezt igazolja a mostani krízishelyzet is. Senkinek ne legyenek illúziói: a magyar gazdaság máris súlyos válságban van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.