Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

A mi Nagylacink

Szavakban leírhatatlan, elmondhatatlan – 18 év után így búcsúzott a válogatottságtól az Instagramon Nagy László.

Gabay Balázs
2017. 10. 16. 12:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szavakban leírhatatlan, elmondhatatlan – 18 év után így búcsúzott a válogatottságtól az Instagramon Mi, kézilabdabarátok az ő teljesítményéről mondhatjuk ugyanezt. Leírhatatlan volt például, amikor 11 góllal terhelte meg a németek kapuját az athéni olimpián (30-at lőttünk összesen), a Dél-Korea elleni negyeddöntőben pedig kilenccel. Elmondhatatlan volt látni, amit a 2012-es játékokon Izland ellen, ugyancsak a negyeddöntőben művelt. Hátul a szokásos hármas védő posztján állta útját az északi rohamoknak, elöl pedig feltartóztathatatlan volt. A kétszeri hosszabbítás végén tizenhárom méterről lőtt akkora gólt, hogy Gudmundson kapusnak a mai napig a rémálmaiban jön elő. Végül újfent kilenc találatnál állt meg.

Így lett mindenki Nagylacija, akiért elsősorban a szegedi Tisza Volán utánpótlásedzőinek lehet hálás a magyar kézilabda. Az utolsó pillanatban tudták átcsábítani a kosarasok közül: utánpótlás-válogatottként már csak rá kellett volna bólintania az amerikai ösztöndíjra, s akkor ma nem arról beszélnénk, hogyan lett a világ legjobb kézilabdázója. 16 évesen NB I-es bemutatkozás, 19 évesen barcelonai álomszerződés, végül Bajnokok Ligája-győzelmek. Összetennénk a két kezünket, ha ma végigjárná ezt az utat bármelyik ifjú kézisünk. Koronázatlan királya lett a sportágnak, idehaza egyetlen okból nem kapta meg végül a diadémot. Illetve kettő miatt. Egyrészt a szegediek megóvták volna a szertartást, a városi legenda szerint a helyinek tartott Nagy – egyéves kora óta élt a Tisza partján – ugyanis Barcelonába igazolásakor azt mondta, ha hazajön, egy csapat jöhet szóba, a Szeged. Tudjuk, a legnagyobb rivális Veszprémre esett végül a választás. Mintha Lipcsei Péter az Újpestbe igazolt volna. A másik ok egy máig beforratlan seb, amelyet illendőségből sokáig nem kapargatott senki. A válogatottság lemondása.

2009-ben lezárulni látszott pályafutása a nemzeti csapatban. Különféle ürügyekre hivatkozva – a közvélemény és a kézilabda-szövetség is így tekintett rá – nem akart újra piros-fehér-zöld mezt húzni. Nyílt levelében, amelyben végül kijelentette, nem lesz többé válogatott, megalázóan alacsony napidíjról, a biztosítás hiányáról beszélt, de a zuhanyhíradó szerint az akkori elnök, Sinka László hiába ígért neki fűt-fát, őt ez már nem érdekelte. Érdemes azért eltöprengeni rajta, hogy a többi játékos vajon miért nem emelte fel hozzá hasonlóan a szavát, vagy hirdetett bojkottot, amennyiben valóban olyan égetőek voltak a gondok.

Ha ezután nem érkezik meg a spanyol ajánlat, nem fordul ellene a fél magyar kézitársadalom. De megérkezett. Kivárva az országváltáshoz szükséges három évet, a spanyol állampolgársági esküre készülődött, amikor klubja egyéves szerződéshosszabbítást tett le eléje. Nagy, aki élethossziglani megállapodásban, visszavonulása után elnökségi posztban reménykedett, visszahőkölt. Pedig a katalánok minden 30 év feletti játékos esetében így járnak el, de ő másra számított, és tizenkilencre lapot húzott. Ha a dédelgetett álmok itt már nem válhatnak valóra, irány vissza az anyaföldre! Nem zavarta, hogy korábban egy egész csarnok fütyülte ki Veszprémben Barca-mezben, ahogy a szegediek haragja sem. Ha hiszünk a Barcelona akkori technikai igazgatója szavainak, a világ legjobban fizetett játékosaként tért vissza Magyarországra, s lett elnökségi tag a bakonyiaknál. Innen pedig már csak egy lépés volt a válogatott mez leporolása.

Nagynak becsületére vált, hogy nem világmegváltóként érkezett haza, beállt a sorba, és tette a dolgát ugyanolyan elszántan, mint a szakítás előtt. A szurkolók pedig azután, hogy milliószor elátkozták a nevét, köpönyegforgatónak bélyegezték, lassan visszafogadták a keblükbe, ő pedig gólokkal, blokkokkal, győzelmekkel törlesztette adósságát.

A spanyol kalandra ki emlékszik már, csak a 19-es számú magyar mez gazdája maradt meg. A mi hősünk. A mi Nagylacink.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.