Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

A Momentum hipermarket

Rendszerváltást sem tilos ígérni, de fontos belátni, hogy mindennek vannak korlátai.

Torba Tamás
2017. 10. 19. 10:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután elolvastam a párt programját, úgy éreztem, olyan politikai hipermarketbe léptem be, ahol a választó kedvére csemegézhet az ígéretes termékek között. Sokak kosara színültig telhet, annyi az ötlet. De mielőtt oligarcháink és bürokratáink menekülőre fognák, kénytelen vagyok néhány tűszúrást eszközölni a színes politikai léggömbön, amelyet a Momentum felengedett a közélet égboltjára.

Az első a program és a kormányok mozgásterének viszonya. Az ötletözön jó fele akkor lenne megvalósítható, ha Magyarország testületileg a Marsra költözne; ha hazánkat atomcsapás érné, és a romok alól előmászók mindent a nulláról kezdhetnének; ha Fekete-Győr András előtt a választópolgárok megvilágosulva térdre borulnának, és a párt próféciáit zokszó nélkül végrehajtanák. Az ígéretek többsége minimum kétharmados többséget igényel. Ezt minden érdeklődő azonnal átlátja. Innen csak egy lépés eljutni a kritikákig, amelyek a pártot a választók hülyének nézésével vádolják. A viccesebb kedvűek szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt programja is van annyira reális, mint a Momentumé. De azon legalább lehet nevetni.

A Momentum rutintalanságát mutatja, hogy a program alkotásakor elfelejtették: rendszerváltást is lehet ígérni, de fontos lenne belátni, hogy mindennek vannak korlátai. Már ha nem akarják átvenni a többi – általuk vehemensen támadott – párt népboldogító csalétkekre alapozott koncepcióit. Igen, ők is ebbe az irányba tartanak. A fő bizonyíték: nincs menetrend. Prioritások sincsenek. Minden egyszerre fontos. Így inkább víziónak minősíthető, amit kaptunk. „Mi így képzeljük el Magyarországot.”

A cél megvolna, de az oda vezető úton mélyek a kátyúk. Ilyen a bürokráciacsökkentő elképzeléscsomag. A Momentum megszüntetne minisztériumokat, állami intézményeket, de újakat is létrehozna, vagyis az innen adódó előnyökkel rögtön szembekerül a költségnövelés. A másik az adópolitika, közelebbről az áfa legfelső kulcsának csökkentése 25 százalékra. Ép elméjű ember nem hiheti, hogy a kétszázalékos könnyítés – átfogó áfareform helyett – versenyképessé teszi a gazdaságot. Ha az adóbeszedés hatékonysága a modern informatikai eszközök és módszerek alkalmazásával az általuk elvárt módon bővülne, miért nincs lehetőség egy egyszerűsített adórendszer bevezetésére – amelynek nyomai amúgy itt-ott fel is bukkannak a programban?

A végrehajtás fedezete, forrásai nemhogy teljes körűen, részleteiben sem igazán lelhetők fel. Az rendben lenne, hogy nem építünk több stadiont, meg Budapest–Belgrád-vasutat sem, de mi a helyzet például a honvédség igényeivel, amelyeknek a következő ciklusban reálisan több ezermilliárd forintra kellene rúgniuk? Lehet, hogy a Momentum békeszerető párt – ám NATO-tagok vagyunk. Kötelezettségekkel és a honvédség nem épp színvonalas általános állapotával. Vagy mennyibe kerül a Momentum szerint a hazai úthálózat rendbetétele? A MÁV és a Volán modernizálása?

Az energiaprogramról is essen két szó. Én is megújulópárti vagyok, de jeleznem kell, hogy a nap az év felében alacsonyan jár, tehát a naperőművek hatékonysága csökken. Emellett hazánkban kevés az olyan hely, ahol megfelelő a széljárás komoly teljesítményű erőművekhez. A lakossági programmal egyetértek, de önerő híján ide is évi több százmilliárd forint szükséges.

A Paks II. kapcsán tudnivaló, hogy a mindenkori kormánypártok mindig támogatják. Az ellenzék nem – de amint az adott párt helyzete változik, a véleménye is változik. A fejlesztést anno konszenzussal fogadták el, és nem véletlenül. Az atomenergia nem ördögtől való. A több kisebb atomerőmű viszont lázálom. Az orosz energiafüggőségről és a befolyásról kérdezzék meg az indiaiak véleményét, náluk a Roszatom mintegy húsz erőművet épít. Igaz, a beruházás átláthatóságának követelése természetesen jogos.

Mindezek mellett hiányolom a Momentum által annyira kedvelt civil szervezetekhez való pénzügyi viszony átalakítását. A magyarországi polgári és önszerveződő társadalom kialakulásának, jellegének egyik fő oka éppen az anyagiak hiánya. Egy politikai erő sem kezdeményezte az elmúlt két évtizedben, hogy az egyszázalékos szja-felajánlásokat megduplázzák vagy háromszorosára emeljék, akár úgy, hogy a jövedelemadó-kulcsot növelnék. A Momentum sem gondolkodik ilyesmiben. Érthető. Ők is politikai párttá váltak. De akkor miben különböznek a többiektől?

Problémáink nem attól fognak megoldódni, hogy jön a megváltó – akár momentumos logóval díszített palástban. Ez a gondolkodásmód azok sajátja, akik tekintélyelvű társadalmakban szocializálódtak. Ahol a vezér irányt mutat, a tömeg pedig követi őt. A valódi demokrácia más megközelítést igényel. Ehhez azonban nem a ma liberális véleményvezéreinek műveit kell tanulmányozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.