Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

A nyugalom ára

A kormány választási cukorkákat osztogat a 2,7 milliós nyugdíjas szavazótábornak.

Facsinay Kinga
2017. 10. 17. 12:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő évi választás – migránsozás utáni – talán legfontosabb belpolitikai témája, hogy mi a helyzet a nyugdíjasokkal. Bár ők sokszor érzelmi alapon döntenek – amit a kormánypropaganda részben erősít, részben ki is használ –, számukra húsba vágó kérdés az év végi szokásos nyugdíjkorrekció. Tavaly még óriási volt a felháborodás, mert a kormány első körben csak az idei évre tervezett inflációnak megfelelő 0,9 százalékos emeléssel számolt, ami gyakorlatilag a semmivel lett volna egyenlő. Miután ezt már szinte büntetésként fogták fel az érintettek, a kormány 1,6 százalékra korrigálta a mértéket (ez is csak havi ezer-kétezer forintot jelentett). Ezen túlmenően a kormány egy propagandalevél kíséretében tízezer forintos Erzsébet-utalványt küldött ki minden időskorúnak, értelmetlen módon még a külföldön élőknek is. Ez utóbbira idén is van kilátás, ha hihetünk Lázár János kancelláriaminiszternek. Nincs is abban semmi meglepő, ha a kormány ilyenkor választási cukorkákat osztogat a számára fontos szavazócsoportoknak, így a 2,7 milliós nyugdíjastábornak is.

De még hatásosabb csodafegyver lehet a kezében a nyugdíjprémium: ilyen ugyanis még nem volt, és a legbizarrabb az egészben az, hogy ezt az extra kifizetést a sokat szidott Bajnai-kormánynak köszönhetik a nyugdíjasok. Persze ez utóbbit nem sejthetik, ha csak a kormánypárti médiából tájékozódnak. Onnan csak annyit tudhatnak meg, hogy karácsony előtti ajándékként 125 ezer forintos átlagnyugdíj esetében mintegy 12 ezer forint ütheti a markukat. Igaz, ez csak egyszeri kifizetés, és nem épül be a nyugdíjba, de azért sokat nyomhat a latban, amikor az érintettek a szavazófülkébe lépnek jövő tavasszal.

A törvény úgy szól 2009 óta – némi módosítással –, hogy ha a bruttó hazai termék (GDP) legalább 3,5 százalékkal nő, és az államháztartás hiánya a tervezett szinten marad, akkor a fellendülésből külön prémium formájában részesedhetnek a nyugdíjasok. Vagyis nem különleges kegy, hogy ezt kifizeti a kormány, hiszen jogszabály van róla. Ezeket az egyébként nehezen teljesíthető kikötéseket a 2008-as válságot követően találta ki a Bajnai-kormány, amikor a költségvetés számára kibírhatatlan tehernek tűnt a 13. havi nyugdíj és a svájci indexálás szerinti kifizetés. Ez utóbbi módszer szerint ugyanis a nyugellátás nagyságát fele-fele arányban az infláció és a bérek növekedése határozta meg. A politikusok akkor úgy döntöttek, hogy amíg nem lesz itt tejjel-mézzel folyó Kánaán, addig nem lehet ehhez az indexáláshoz visszatérni, a nyugdíjak csak az árak változását követik, mást nem.

Az idősebb korosztály néhány évig jól járt az új rendszerrel: az Orbán-kormány ugyanis rendre felültervezte az inflációt, s noha megtehette volna, hogy utólag visszaveszi tőlük a többletpénzt, ilyesmi természetesen nem történt, hiszen választást akartak nyerni. Ily módon hat év alatt a nyugdíjak reálértéke átlagosan 9-10 százalékkal nőtt. Idén viszont megfordult a szokásos forgatókönyv: az árak gyorsabban nőttek a vártnál, ezért novemberben, januárig visszamenőleg egy összegben további 10-12 ezer forintot kaphatnak az érintettek. A prémiummal együtt tehát a havi nyugdíj ötödét is kihozhatja pluszban a postás, ami már nem aprópénz.

Jól érzik azonban az idősek, hogy valami még sincs rendjén. Bár a lehetséges nyugdíjszámítás rejtelmeiben csak kevesen igazodnak el, valószínűleg többeknek megfordult már a fejében, hogy sokkal többet kaphatnának most, ha visszaállna a svájci indexálás. Így az éves nyugdíjemelkedés mértéke felerészben a dinamikusan – idén például több mint tíz százalékkal – növekvő bérekhez kötődne, felerészben pedig az emelkedőben lévő inflációhoz. Ha például a várt béremelkedés tíz-, a drágulás üteme pedig háromszázalékos, akkor a nyugdíj öt plusz másfél, azaz hat és fél százalékkal nőhetne. Ehhez képest a kormány jövőre háromszázalékos nyugdíjemelést kínál – a felét sem annak, mint amit a svájci indexálás juttatna.

Valószínűleg még kevesebben tudják, hogy a mesterségesen felfűtött gazdaság számai immár két esztendeje lehetővé tennék a svájci indexálás alkalmazását, minden évben kétszer-háromszor is nagyobb lehetett volna a nyugdíjemelés. S miután a kormány az utóbbi időben azzal kampányol, hogy milyen fantasztikusan teljesít a gazdaság, a forrásnak is meg kell lennie hozzá. Mégsem hozza vissza a nyugdíjasoknak kedvezőbb módszert, illetve nem hajlandó emelni a 2008 óta változatlan 28 500 forintos nyugdíjminimumon. Persze akkor nem költhetne több mint 200 milliárd forintot a futballstadionokra, s a haveri zsebekbe is jóval kevesebb jutna.

Így viszont garantálható az idősebbek fokozatos leszakadása, hiszen már két éve elindult egy folyamat, amely során a bérekhez képest elértéktelenednek a nyugdíjak. Ezen pedig már nem segít az egyszeri nyugdíjprémium vagy az Erzsébet-utalvány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.