Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Az igazság néha fáj

Nem csak arról van szó, hogy a nekünk nem tetsző tényeket félremagyarázzuk. A vitára okot adó tények jelentéktelenné silányítása zajlik.

Csécsi László
2017. 10. 20. 19:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júdea hegyei között, Izraelben, Bét Semestől néhány kilométerre található a világ egyik természeti csodája: az Avshalom-cseppkőbarlang. Akik adnak valamit az efféle listákra, azok kedvéért megjegyzem: a világ tíz legszebb cseppkőbarlangja között tartják számon. A hely egyik különlegessége, hogy viszonylag kis helyen, ötezer négyzetméteren terül el, ám tobzódik a gyönyörűbbnél gyönyörűbb cseppkövekben. Nem is csoda, hogy rengeteg turista keresi fel.

A geológusok a barlang korát 10 és 25 millió év közé teszik. A benne található cseppkövek körülbelül ötmillió évvel ezelőtt kezdtek kialakulni, a jelenleg látható képződmények között nem ritka a több százezer éves sem. Ha valaki a saját szemével szeretné látni a páratlan természeti csodát, és érdekli a földtörténet, akkor jól teszi, ha megjegyzi az előbbi számokat, mert a helyszínen, az információs táblákon nem fogja megtalálni ezeket az adatokat. A The Times of Israel úgy tájékoztat, azért nem, mert az állam turizmusért felelős hivatala úgy döntött, eltávolítják a barlang és a cseppkövek korára vonatkozó konkrét utalásokat. Azért, hogy ne kelljen megbántaniuk az ultraortodox hívőket, akik szerint a világ csak 5778 éves. Ráadásul a hivatal nemcsak a cseppkőbarlangból tüntette el az Ószövetséggel össze nem egyeztethető tudományos tényeket, hanem az ország más természeti képződményeiről is. Miután az ügy publicitást kapott, a hivatal közleményt adott ki, amelyben a döntést azzal indokolták, hogy tekintettel kell lenniük az ultraortodox hívőkre, mivel közülük is sokan látogatják ezeket a helyeket. Fontos, hogy úgy érezzék, a természeti csoda az övék is.

Bár Izrael nagyszámú ultraortodox polgára miatt sok szempontból speciális helyzetben van, a tudományos igazságot letagadó, esetleg relativizáló magatartásra más országokban, akár hazánkban is találhatunk példát. Még azt sem állíthatjuk, hogy a mi hivatalos szerveink mentesek az effélétől.

Elég, ha arra gondolunk, hány évtizede kelthetik azt a látszatot a homeopátiás szerek gyártói, hogy a végtelenségig hígított vizes oldatok használhatnak bizonyos betegségek ellen. Hiába jutottak ellenkező eredményre számtalan alkalommal a tudományos kísérletek. Csak idén szeptemberben érkeztünk el oda, hogy az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete szakvéleményében rögzítette: nincs rá bizonyíték, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne, sőt kártékony is lehet. Ennek ellenére ezek a szerek nem fognak eltűnni a gyógyszertárak polcairól, mert a magyar hatóságoknak nincs jogköre a betiltásukhoz. Azok, akiknek feladata, hogy megmondják, egy szer használ-e vagy sem, már állást foglaltak a kérdésben. A nemzetközi szabályozás azonban csak lassan kullog a nyomukban.

Donald Trump elnöklését ellenfelei szívesen nevezik az alternatív tények korának. Számtalan okból. A fent említett esetekben azonban nem egyszerűen arról van szó, hogy a nekünk nem tetsző tényeket félremagyarázzuk, relativizáljuk. Ehelyett a vitára okot adó tények jelentéktelenné silányítása zajlik.

Szó sincs arról, hogy a tudomány tévedhetetlen. Az eredményeket igenis újra és újra felül lehet és felül is kell vizsgálni. De ahogy hittanórán sem az evolúcióra helyeződik a hangsúly – még ha elő is kerül a téma –, biológiaórán sincs helye a teremtésnek. Az emberek már megszokták, hogy egymásnak ellentmondó tények között élik az életüket, az emiatt kialakuló kognitív disszonanciát tudják kezelni. A gyógyszertárak és a nemzeti parkok ellenben biztosan nem azok a terek, ahol csak azért hallgatnunk kell a tényekről, hogy mások érzései vagy saját üzleti érdekeink ne sérüljenek. A hit és a tudomány a kórházak műtőiben, a repülőgépek pilótafülkéiben is jól megfér egymás mellett. Miért épp egy cseppkőbarlang lenne a kivétel?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.