Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Fáziskésők

A nyugati politikusok maguk is elhitték azt a mesét, amit a hozzájuk hű sajtómunkások kitaláltak.

Majláth Ronald
2017. 10. 04. 15:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha csak a nyugati fősodrú médián múlna a tájékoztatás, úgy mennének el mellettünk a világ történései, mintha sötét pincébe zártak volna bennünket. Ilyen esemény volt néhány hete, hogy véget ért a világtörténelem eddigi leghosszabb ostromzára. A kelet-szíriai Dajr az-Zaurt három éven és két hónapon át szorongatta az Iszlám Állam. Hosszabb ideig, mint a korábbi „rekorder” Leningrádot a német hadsereg a második világháborúban.

Az Eufrátesz mentén fekvő százezer lelkes település sziget volt a terrorkalifátus óceánjában, több száz kilométerre a kormányerők állásaitól. Mivel repülőgéppel nem lehetett leszállni a város melletti légikikötőnél, két helikopter szolgált arra, hogy evakuálják a civileket és a sebesült katonákat. A védők viszont mindvégig kitartottak – akkor is, amikor már csak két működőképes harckocsijuk maradt. Szeptember 5-én aztán jött a várva várt fordulat: a kormányerők Tigris-alakulatai áttörték az ostromzárat. A felemelő pillanatok, amint megérkeznek a felszabadítók első járművei, és ahogy a város védőinek legendás parancsnoka, Isszam Zahreddin tábornok üdvözli a harcokban elgyötört felszabadítókat, örökké megmaradnak a Dajr az-Zaur-iak emlékezetében.

Nem úgy, mint a nyugati világban, ahol a mainstream média jószerével mínuszos hírként kezelte a történelmi pillanatot, annak ellenére, hogy Dajr az-Zaur egykoron keresztény város volt, ahol a legutóbbi időkig is népes keresztény közösség élt. A nyugati narratívába sehogy nem fért bele, hogy a szíriai kormányerők katonáit örömmámorban úszva, felszabadítókként ünnepelje a sokat szenvedett város. Pedig ha tisztában lennének a szíriai erőviszonyokkal, jól tudnák, hogy a terroristákat – akik felesküdtek a Nyugat elpusztítására – jelenleg a szír és az orosz hadsereg likvidálja a leghatékonyabban. Azok, akiket szankciókkal sújtanak a nyugati országok.

De arról is alig számoltak be a magukat „mértékadónak” tekintő orgánumok, hogy csak ebben az évben több mint 600 ezer szíriai menekült tért vissza otthonába a szomszédos Törökországból, Libanonból, Jordániából és Irakból. Elkerülték a nyugati szerkesztőségek figyelmét azok a hírek is, hogy gőzerővel folyik Aleppó és a többi visszafoglalt szíriai város újjáépítése.

Hogy a szíriai kormány által ellenőrzött területekre tömegével települnek vissza az emberek? Ez végképp nem illeszkedik az éveken át gondosan legyártott világképhez. Az sem, hogy az iraki kormány bejelentette: az Iszlám Állam által valaha ellenőrzött területek 90 százalékát felszabadították, negyedmillió menekült visszatért Moszulba és környékére.

Ha a fősodrú média nem prekoncepciók alapján szűrné meg a híreket, valószínűleg a Nyugat politikusai is tájékozottabbak lennének. Miközben az uniós politikusok még a menekültkvótáknál tartanak, Irakban hamarosan felszámolják az Iszlám Állam utolsó területeit. Így ahelyett, hogy egyeztetnének Bagdaddal, hogyan tudják az iraki menekülteket biztonságban hazatelepíteni, arra rendezkednek be, hogy a migránsok most már örökké Európában maradnak. Az európai politikai elit fáziskésése persze nem új keletű jelenség. Csak hogy a biztonságpolitikai kérdéseknél maradjunk: Basár al-Aszad szíriai elnök már 2013 júniusában figyelmeztetett: a terrorizmus nem fog megállni Szíria határainál, hanem az illegális migráció révén exportálja magát Európába. Mivel a kijelentés nem illett a tömegembernek szánt világképbe – ami szerint Szíriában szabadságharcosok küzdenek a basári diktatúra ellen –, politikusaink süketek maradtak. Pár év múlva aztán rengeteg áldozatot szedett a dzsihádista terrorizmus Európában.

Arisztotelész írja a Politikában: akiben megvan az előrelátás képessége, az vezetésre hivatott. A nyugati politikusokból ez a kvalitás napjainkra kihunyt. Annak az áldozatai lettek, hogy maguk is elhitték a kreált mesevilágot, amit a hozzájuk hű sajtómunkások teremtettek. Ezzel örök fáziskésésre ítéltettek, aminek most egész Európa issza a levét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.