Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Nézz vissza haraggal!

Lee tábornok szobráról úgy értekeztek a lapok, hogy a személyről alig árultak el valamit.

S. Király Béla
2017. 10. 19. 14:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XVI. századi Anglia legégetőbb problémája új önképének kialakítása volt. VIII. Henrik erőszakos válása miatt elszigetelte országát a keresztény világtól. Ő és Erzsébet lánya – a későbbi anglikán királynő – irigykedve tekintett Hispániára, és sűrűn használták ellene a rágalmazó propagandát.

Michael Hesemann a Sötét alakok – Mítoszok, legendák és hazugságok a katolikus egyház történetében című könyvében példák garmadával bizonyítja, hogy célzott hamisításokkal, álhírekkel vérszomjas és kapzsi elnyomóknak tüntették fel az ellenfelet, vagyis a spanyolokat. A félrevezető kampány célja a nagyhatalom lejáratása, a brit rablóportyák legitimálása és Erzsébet riválisának, Stuart Máriának a kirekesztése volt. A lejáratott katolikus főhatalom pedig jól jött nemcsak a protestánsoknak, hanem a háborús ellenfeleknek, Angliának és Hollandiának is. Az Ibériai-félszigeten neve is van a spanyolellenes propagandának: leyenda negra, azaz fekete legenda. Pedig Spanyolország jelentős kultúrnemzet, és mint kiderült: történelme semmivel sem kegyetlenebb másokénál. A fekete legenda azonban tovább él, nyomait, toposzait a tankönyvekben is megtalálni. Sőt, az utóbbi évtizedek publikációinak tanúsága szerint új áldozata a katolikus egyház.

Hasonló propagandát láttunk Charlottesville kapcsán is. Mint ismeretes, a demokrata, azaz balliberális városvezetés Lee tábornok szobrát támadta a múlt önkényes átírása jegyében. A Kárpát-medencei magyar napilapokban (hogy a „világlapokról” ne is beszéljünk) jó ismertető- és elemzőcikkek születtek, de a lényeg valahogy mindig elsikkadt: a fő felelősség a három ember haláláért a döntést kicsikaróké. Ők tudhatták, hogy mit váltanak ki, és politikai céljuk volt vele. Ismét előcsalogatni a fehér ember feltételezett szunnyadó rasszizmusát, és arra kényszeríteni Donald Trump elnököt – akinek megválasztásába nem képesek belenyugodni –, hogy határolódjon el volt szavazóitól. Nem mentegetni kívánom a szoborvédők oldalán megjelent szélsőségeseket, de az igazi szélsőség, az indítótáp a szobor eltüntetését meghozó döntés volt, és ezért a tetteseknek felelniük kellene a bíróság előtt, ha már úgy alakult, hogy a nyugati világban az emberi jogi diktátumok erősebbek, mint az autonóm állami, nemzeti politika.

A világlapok közül a Le Figaro nem mindig fúj egy követ a balliberális logokráciával. Viszont washingtoni tudósítója ekkor versenyre kelt Trump elnök és a szoborvédők ócsárlásában. Rasszista erőszak: politikai vihar a Fehér Házban, illetve Trump Amerikája rasszista csapdában – ilyen címeket olvashatott a nagyérdemű, akinek ajánlott, hogy csak a sorok közét olvassa, ha nem kíván a globális média által sugallt torz kép hatása alá kerülni. Igaz: mellékesen az is ott szerepelt, hogy az antirasszista ellentüntetők „néha agresszívak”.

A hangadó világlapokba belenézve még meglepőbb volt, hogy Lee tábornokról (1807–1870) nem esett bővebben szó. Abból a kevésből többnyire az derült ki, hogy gyűlöletes rasszista és a rabszolgaság támogatója volt. Még a Wikipédia szócikke is mást mond erről. Lee tábornok a Texasért vívott háborúban többször kitüntette magát, noha nem helyeselte azt. Úgy gondolta, a két ország békésen is elintézhette volna vitáit. Mindkét tábor szerette volna megnyerni magának. Ellenezte a déliek elszakadási szándékát, felszabadította rabszolgáit, az északiak érveinek jó részét magáénak vallotta. A szülőföld hívószava – amelyre a szobordöntögetőknek nincs fülük – azonban erősebbnek bizonyult.

Lee kiváló hadvezéri képességei ellenére sem tudta megakadályozni az északiak győzelmét. 1865. április 9-én letette a fegyvert. Az általa kikötött fegyverletételi egyezmény azonban magában foglalta, hogy hadseregének minden katonája mentes marad a felelősségre vonástól, ha tartózkodik a törvények megszegésétől. A déliek becsületét megmentette. Azután mindent megtett a kiegyezésért, és újra felesküdött az alkotmányra. Miután egyetemi elnökké választották, kizáratta a rasszista megnyilvánulásokért felelős diákokat.

Ennek ellenére a bosszúért lihegő északi hangadók elvitatták a győztes Grant és tábornokai jogát a kegyelemosztásra. Ezt egyedül az elnök tehette meg. Andrew Johnson ezért kegyelmi kérvények benyújtását követelte a Konföderáció vezetőitől. Lee kegyelemért folyamodott, de külön benyújtott kérvényének két példányát soha nem iktatták egybe, így „adminisztratív okokból” egyik sem számított érvényesnek. Az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb hadvezére 1975-ben Gerald Ford elnöktől kapta vissza – post mortem – állampolgári jogait, kegyelmet pedig Jimmy Cartertől kapott. Maholnap a „haladárok” szerint e két elnök is rasszistának minősül.

Nézz vissza haraggal!

Lee tábornok szobráról úgy értekeztek a világlapok, hogy a személyről alig árultak el valamit.

A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.