Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Nyugdíjasok célkeresztben

Van, amikor senki sem törődik az idősekkel, máskor a megtakarításaikra van szüksége az államnak.

B. Molnár László
2017. 10. 29. 13:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa érzés lehet ma nyugdíjasnak lenni Magyarországon. Van, amikor senki sem törődik az idősekkel, máskor a megtakarításaikra van szüksége az államnak. Előfordul, hogy politikai ellenfeleit szidja miattuk a hatalom, máskor voksaikra hajtanak a pártok. Utóbbi esetben semmi nem drága. A kormányzat ilyenkor az idősek gyámolítójának szerepében tetszeleg. A 2018-as választások közeledtével sincs másként. A kabinet a lehető leggyorsabban meg akarja szerezni a sokszor megvezetett és lenézett korosztály kegyeit, így ezúttal nemcsak Erzsébet-utalványt, hanem az ország történetében először nyugdíjprémiumot is ígér. 2017 végéig 84 milliárd forintot szán extra juttatásokra.

A kampánykommunikáció fókuszában az a megállapítás áll, hogy az idősebb korosztály sorsáról kizárólag a mostani kormány gondoskodik. Ez a kabinet kötött velük szerződést arról, hogy megőrzi a nyugdíjak értékét, és ha az egész országnak többlete keletkezik, abból a nyugdíjasoknak is juttat, hiszen az ő munkájuk is hozzájárult a most aktívak sikeréhez. A fenti üzenetet az ellenzék besározásával igyekeznek erősíteni: a korábbi baloldali kormányok elvették a 13. havi nyugdíjat, nem adtak nyugdíjprémiumot, háromszorosára emelték a gáz árát, megduplázták az élelmiszerek áfáját, sőt ki akarták fizettetni az idősekkel a vizitdíjat és a kórházi napidíjat is. Számtalan esetben emlékeztetnek a kormány tagjai arra, hogy Gyurcsányék elvették a 13. havi nyugdíjat. Amellett, hogy ez nem igaz – a lépést a Bajnai-kabinet tette meg –, tökéletesen látszik, hogy a politikai handabanda mögött nincs valódi akarat. Hiszen a 13. havi nyugdíjat a 2010 óta hatalmon lévő második és harmadik Orbán-kormány sem hozta vissza.

A nyugdíjprémium-fizetésnek – ami szintén a Bajnai-kabinet ötlete volt – csak most, a 2018-as választás közeledtével jött el az ideje. Ráadásul nemcsak azok kapják meg a prémiumot, akiknek törvény szerint járna, hanem mindenki, aki nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül. Nem csupán az idén – ha megfelelő eredmény születik a választásokon, akkor jövőre is. A prémiumon felül kiegészítő nyugdíjemelést is adnak, ami egy 118 ezer forintos átlagnyugdíjnál több mint 11 ezer forintot jelent. Ha hozzáadjuk ehhez az újra beígért 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt, akkor egy átlagos nyugdíjas a következő két hónapban 34 ezer forint többletbevételhez jut. Az utalvány forgalmazója, az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. pedig mintegy 2,1 milliárd forint extra bevételre számíthat.

A nyugdíjasoknak nem jön rosszul a pluszpénz. Az idősek csak azt sajnálhatnák, hogy ez nem számít bele a nyugdíjalapba, azaz a jövő évi emeléskor nem veszik figyelembe. Ám erről sehol sem tesznek említést kormánykörökben, ahogy arról sem, hogy az igazi megoldást az jelentené, ha megemelnék a 2008. január 1. óta változatlan, 28 500 forintos nyugdíjminimumot. Miért nem lépik meg ezt? A kormány magyarázata szerint azért, mert az emelés számos ellátást, támogatást, segélyt érintene, vagyis százmilliárdos nagyságrendű kiadási többletet okozna a költségvetésben. Érdekes, ez a nagyságrend bizonyos rendezvények – mint a vizes vb – esetében nem zavarja annyira a kormányzatot.

Mindenesetre az ellenzéki pártok is kezdik célkeresztjükbe emelni a nyugdíjasokat. Miért ne tennék? Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője bejelentette: ha megnyerik a választást, visszaállítják a 13. havi nyugdíjat, legalább 50 ezer forintra emelik a nyugdíjminimumot, 50 százalékkal növelik az időskorúak járadékát, nyugdíjkorrekciós programot indítanak. Az LMP ezenközben ötpárti parlamenti egyeztetést akar bizonyos idősügyi nemzeti minimum ügyében.

Az ígéretek földjén ismét a nyugdíjasok vannak soron. Vajon melyik társadalmi csoport csatlakozhat melléjük?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.