Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Soros György ellenzi a gazdasági liberalizmust

Politikai eszméi és gazdasági tevékenysége között nincs kimutatható kapcsolat.

Róna Péter
2017. 10. 30. 17:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általános feltételezés, hogy Soros György menekültügyi gondolatai és javaslatai mögött valamiféle gazdasági érdek bujkál, hogy a menekültek támogatása számára pénzügyi nyereséggel jár. Ezek szerint Soros liberális eszmevilága pártolja a korlátlan népvándorlást, mert neki ebből haszna származik. A feltételezés azonban alaptalan.

Bár a rendszerváltást követő vadkapitalista években Sorosnak megvolt a lehetősége a magyar gazdaság döntő részének felvásárlására, nem vett részt a privatizációban, nem vett meg semmit. Nincs se bankja, se gyára, se földje Magyarország területén. Elajándékozott több mint 100 milliárd forintot, létrehozta a Közép-európai Egyetemet, de cserébe nem szerzett tulajdont semmi fölött sem. Az elmúlt években bármikor bedönthette volna a magyar államot, bármikor elindíthatott volna egy spekulációs lavinát hazánk ellen, de ilyen szándékra utaló neki tulajdonítható jeleket még senki sem mutatott fel.

De még az sem igaz, hogy a magyar vagy bármelyik más állam leépítésén fáradozott volna. Határozottan ellenezte a Clinton elnök nevével fémjelzett pénzügyi deregulációt, nevezetesen a Glass Steagall törvény eltörlését, élesen bírálta az EU bankpárti politikáját Görögországgal szemben, és rendre síkra szállt az állam szabályozó felelőssége mellett.

Esete klasszikus példája annak a fogalmi zavarnak, ami összekeveri a POLITIKAI liberalizmus gondolatvilágát a GAZDASÁGI liberalizmussal. Soros politikai és kulturális értelemben liberális – tehát pártolja az egyén szabadságjogait és a sokféleséget –, miközben ellenzi a gazdasági liberalizmust, azaz a szabad piacba vetett korlátlan hitet. Politikai eszméi és gazdasági tevékenységei között – amiket persze lehet bírálni, mi több, elutasítani – nincs kimutatható kapcsolat.

A szerző közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.