Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Üdv a klubban, Angela!

A történelmi jelzők túlzók, egyszerűen Németországot is elérték az európai trendek.

Stier Gábor
2017. 10. 01. 14:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drámai! Történelmi! Efféle hangzatos jelzőkkel kommentálja a világsajtó a német választást. Valóban történtek kimondottan érdekes, az eddig igen unalmas belpolitikai élet felpezsdülését hozó változások. Mindenekelőtt az, hogy a nagy pártok kárára az eddiginél szegmentáltabb lett a politikai paletta. A harmadik legnagyobb erőként bejutott a Bundestagba a jobboldali-populista Alternatíva Németországnak (AfD). Nyolc százalékot vesztettek a négy évvel ezelőtti eredményükhöz képest az Angela Merkel mögött álló uniópártok, míg a nagykoalíció másik lábát képező szociáldemokraták minden korábbinál rosszabb eredményt értek el, így a további erodálódást elkerülendő ellenzékben képzelik el a közeljövőt. A CDU–CSU számára így az eddig csak tartományi szinten kipróbált Jamaica-koalíció marad, amelyben négy párt szempontjait kell összefésülni.

Megannyi újdonság – de a drámai, sőt a történelmi jelzők erősen túlzók. Nem történt más, mint hogy Németországot is elérték az európai trendek. Akárcsak Hollandiában, Ausztriában vagy Franciaországban, itt is visszaestek a hagyományos nagy pártok, és – a sort folytatva – Nagy-Britanniához, Olaszországhoz, Svédországhoz, Magyarországhoz, Lengyelországhoz vagy éppen az Egyesült Államokhoz hasonlóan megerősödött a jobboldali nacionalizmussal vegyes populizmus. A sötét, XX. századi múlt, a véget nem érő vezeklés miatt ez Németországban furcsa, és az alapvetően liberális sajtó már a vészharangokat kongatja, ám kívülről nézve csak annyit mondhatunk, hogy üdv a klubban, az európai fősodorban.

Vegyük a szélsőségektől sem mentes jobboldali populizmus áttörését. Mielőtt azonban az AfD-t sokakhoz hasonlóan lenáciznánk, emlékeztessünk arra, hogy az általuk megütött hang immár nemcsak Magyarországon, de a demokrácia bölcsőjének tartott Amerikában is mindennapos. Ez nem szép, de tudni kell, hogy az AfD csak – Orbán Viktorhoz, Beppe Grillóhoz vagy Donald Trumphoz hasonlóan – a polgároknak a globalizáció negatív hatásaival és a bevándorlással szemben felerősödött félelmeire épít. Az eurókritikával indult, majd a migránsválsággal igazi lendületet kapott párt képében ráadásul a radikálishullám minden szélsőséges kilengés ellenére is amúgy németesen, az európai átlagnál puhábban érte el Berlint. A kiábrándultság errefelé inkább a pluralizmus kiteljesedését hozta. Ha már itt tartunk, érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy közben a már sokszor eltemetett liberális világnézetet képviselő szabad demokraták 10 százalék feletti eredménnyel tértek vissza a Bundestagba. Ez akkor is érdekes, ha a piacpárti FDP migránsügyben nem riadt vissza az AfD-ére rímelő szólamoktól.

Vagy nevezzük ezt inkább realizmusnak? Igen: mert a szociális igazságosság mellett a belbiztonság volt a kampány slágertémája. A Bild felmérése szerint a terrorizmus megfékezését és a bűnözés visszaszorítását a megkérdezettek 69-69 százaléka tartotta fontos kérdésnek. Egy népszavazás esetén ma a németek 48 százalék szavazna a bevándorlás szigorítása mellett, 46 ellene, miközben menekülteket 90 százalék továbbra is befogadna. Mindez Magyarországról nézve furcsa lehet, ám német viszonylatban ez a korábbi nyitottság érezhető csökkenését mutatja, különösen a gazdasági okokból érkezők tekintetében. A trenddel minden pártnak számolnia kell, ám hogy az egytémás AfD-nek még lehetnek gondjai, azt jelzi, hogy a bevándorlás korlátozását csak a németek 29 százaléka tartja kiemelten fontos kérdésnek. Bajba is kerülhet tehát az AfD, ha a következő kormány csendben tovább zárja a kapukat.

Népszerű ezekben a napokban Merkel pirruszi győzelméről beszélni. A CDU–CSU 33 százaléka 1949 óta tényleg a második legrosszabb eredmény, ám az egyértelműen csökkenő trendből, a 35 százalék körüli átlagból valójában a négy évvel ezelőtti 41,5 százalék lóg ki. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Merkel 12 évi kormányzás után tart itt, akkor nem is rossz az a 33 százalék. Érdemes ráadásul az eredményt onnan is nézni, hogy két éve a kancellár hatalmasat hibázott migránsvonalon, és onnan hozta vissza megrendült népszerűségét. Ne felejtsük el, hogy az év elején Martin Schulz SPD-je majdnem beérte az uniópártokat – és akkor még nem beszéltünk arról, hogy miként szerepeltek a hagyományos nagy pártok mondjuk Franciaországban.

Minden viszonylagos tehát. Angela Merkel elsősorban a gazdaság elismerésre méltó teljesítményének köszönhetően úgy vághat neki utolsó ciklusának, hogy bár kapott egy figyelmeztetést, nem akarták elzavarni. Az új leosztás közben megnehezíti a dolgát, ugyanakkor kreativitásra is sarkallja, ami – magunk között szólva – rá is fér a legendáját építeni szándékozó kancellárra. Aki az európai realitásokkal otthon is szembesülve többé nem nézhet le kollégáira a kivételezettek morális magasságából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.