Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A beton pártja elfoglalja ligeteinket

A kiváltságos építőipari vállalkozó megrendelést és kedvező jogi szabályozást kap, cserébe hátországot épít pártnak, politikusnak.

Gulyás András
2017. 11. 24. 15:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gyurcsány-kormány alatt átadott kőröshegyi völgyhíd, az UNESCO szerint is városképromboló felhőkarcoló a Kopaszi-gáton, Dagály, Orczy-kert – megannyi helyszín, ahol beton pusztítja tájainkat, ligeteinket, városainkat. Mészáros Lőrinc cége hatezer fős stadiont épített a Szalajka-völgyben, a Római-partot lebetonoznák, a Városligetbe méretes épületek kerülnének. Túlzsúfolt, kifosztott, élhetetlenebb város és ország lesz a hihetetlen lendülettel megvalósuló végeredmény.

Ezt a lendületet beton és párt összefonódása biztosítja. Az építési szabályzat elvileg azért született, hogy az egyéni ambíciókat korlátozza, de az önkormányzat vagy az Országgyűlés bármikor át- és felülírhatja. „A beton pártja” – így nevezhetnénk azt az egyes politikai alakulatokon túlnyúló érdekközösséget, amely a beton és a jogszabályok alkotói, a köztulajdon felelősei között fennáll. Szimbóluma a kiváltságos építőipari vállalkozó, aki megrendelést és kedvező jogi szabályozást kap, cserébe hátországot épít pártnak, politikusnak. A párt a többi párthoz, a zavaros ügyleteket intéző politikus párttársaihoz képest jut előnyhöz.

Versenyre így esély sincs, sem párton kívül, sem párton belül. A beton szolgálja a politikusok szűk körét, a pártot, a párt a betont. Ez nem egyszerű korrupció – hanem összetett érdekközösség és működési modell. Megállítani szinte lehetetlen. Környezetünket néhány év alatt végleg átalakítja ez a torzszülött, amely lepusztította például a méltán híres olasz tájakat és városokat is.

Olaszországban az elmúlt 15 évben a WWF tanulmánya szerint három és fél millió hektárnyi területet árasztott el a beton. A folyamat tehát nem hungarikum, máshol is terjed. Ott, ahol a szabályok, intézmények gyenge lábakon állnak. „A hegyek, vidékek, tengerpartok egyre kevésbé közös kincseink. Túl könnyű vadászterületévé váltak azoknak, akik cinikusan letarolják őket saját elvakult hasznuk érdekében” – írja Salvatore Settis olasz művészettörténész az olasz táj védelmében. Vagy inkább emlékére. Fülöp Sándor volt országgyűlési biztos 2011-es beszámolója szerint a beton terjedésének sebessége Magyarországon is ijesztő. Nemzedékünk egyik legsúlyosabb hagyatékáról van szó. A beton sokszor mégis a megújulás szinonimájaként szerepel: több beton, több modernitás.

A mértéktelen, környezetét semmibe vevő épület maga a fejlődés. „Ezek legalább csinálnak valamit” – mondják a választók. Messze már az idő, midőn az ókorban szent ligetekben keresték a létezés titkát. Vagy amikor Goethe Itália tájait csodálta. Maradt a beton pusztító sivársága, a szürke tenger, a technokrata szemléletmód, a kétes zöldfelületi arányok, a kultúrának álcázott kulturálatlanság.

A kétszáz éves Városligetet nem a beleöntendő százezer tonnányi beton teszi kulturális örökségünk részévé. Nem a kultúra és a környezetvédelem feszül egymásnak a múzeumi negyed kapcsán. Bár kultúrára, könyvkiadásra, művelődésre jutnának az építőiparba pumpált milliárdok! De mifelénk könyvet, tanulmányokat ingyen szokás írni. Művészettörténésznek, régésznek, muzeológusnak fölösleges vastag számlatömböt vennie. Megveszi helyette a politikához közeli építési vállalkozó.

Ettől az építési vállalkozótól a politikusok, a képviselők és a jogszabályok általában nem védenek meg. A római-parti építkezéseket maga a Fővárosi Közgyűlés segíti elő a természetes partszakasz kárára. A Városliget védettségét törvény szüntette meg. Amikor Persányi Miklós, a városligeti zöldügyi biztos mégis azt látta, hogy a parlamentnyi alapterületű biodóm a jelentősen lecsökkentett követelményeknek sem felel meg, levelet írt a Fővárosi Közgyűlésnek. Azt kérte, írják át az építési szabályzatot, és számítsák be a biodómon belül lévő növényeket is a zöldfelületbe. „Ez ugyanolyan abszurd, mintha egy szomszédos ház lépcsőházát beszámítanák, mert bevitték a muskátlikat telelni” – foglalta össze Garay Klára, a Városvédő Egyesület csoportvezetője. A megrendelésre módosított szabályzat így már a Városligetnek ezt a részét sem védi meg.

Ligeteink megóvása a szakhatóságaink dolga is lenne. Őket azonban átszervezték, megszüntették vagy politikai irányítás alá vonták. Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség például a Pest Megyei Kormányhivatalba olvadt január 1-jén. A szétvert intézmények miatt hónapokon át állhat a Városligetben a Petőfi Csarnok helyén lévő rákkeltő azbesztes törmelék. Székely Balázs és Pécsi Balázs ligetvédők a televízióban számoltak be a szennyezéshez kapcsolódó független szakvéleményről. A felelősségre vonás azonban elmaradt. Csak erős szél ne legyen, nehogy szétvigye – ha a kormányhivatalokban nem is, ebben még bizakodhattunk.

Amikor a hivatalok mégis intézkednek, szürreális határozatokkal lepnek meg bennünket. Mintha rosszul megírt, hosszúra nyújtott egyperceseket olvasnánk Örkény kései epigonjaitól. Céljuk egyedül az építkezések elősegítése. A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala határozatban állapította meg, hogy a Városligetnél épülő Dózsa György úti mélygarázsnak „jelentős környezeti hatása nincs, környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem szükséges”. A mélygarázs háromszintes lesz, hossza 263 méter, a tervezési terület nagysága 9001 négyzetméter. Ki tudja, mire gondolt az állását féltő hivatalnok, amikor lepecsételte a határozatot.

Állását nem ok nélkül félti – hiszen a beton pártja listáz, és ha kell, fenyeget. A Szalajka-völgybe épülő lovaspályát kritikával illető ifjabb Bozsik Józsefet felhívta Czerván György államtitkár: ne akarjon problémát, ne kifogásolja a tájromboló építményt. Bozsik nem folytathatta munkáját a fogathajtók szövetségi kapitányaként. Így hagyta figyelmen kívül Baán László is az AICA vagy az MTA művészettörténeti bizottságának tiltakozásait a szakmai vita hiánya miatt, Persányi Miklós pedig a tájépítész-szövetség ellenvéleményét. Szakmai érvelésre nincs szükség, sem a Szalajka-völgyben, sem a Városligetben, sem a Rómain.

Ha mégis, akkor csak a színjáték kedvéért, hogy az egyeztetést kipipálják. Tarlós István júliusban először felkérte Lányi Andrást egy a Római-partot természetes állapotában megőrző javaslat kidolgozására. Vele együtt Bardóczi Sándor tájépítész, Tosics Iván és Csanádi Gábor szociológusok, valamint Koncsos László vízműszaki szakember, egyetemi tanár végezték el a munkát. A főpolgármester köszönet helyett hitelteleníteni próbálta a szakembereket, akiket ő maga kért fel a rohamtempóban, nyár közepén, néhány hét alatt elvégzendő ingyenmunkára. Egyben a Duna-körösöknek is felrótta, hogy megóvták a Duna-kanyart a betontól. Tarlós István a beton régi szövetségese. Még óbudai polgármesterként írta alá 2001-ben azt az építési szabályzatot, amely a parton elindította „a beépítési százalékok és a szintterületi mutatók, valamint az építménymagasság fellazítását” – írja Bardóczi Sándor. Talán ezért zavarja annyira minden szakember, aki a betonnak útját állná.

Zavaró a lakosság is. Népszavazást ne akarjon. Kap helyette Liget Park Fórum nevű egyeztetést, ahol mindenről szó eshet, kivéve az épületeket. Kap még reklámot, színes óriásplakátot, amelyen ott is sűrű erdő van a ligetben, ahol most sincs, és később sem lesz – írja a Városliget.info. A zöldfelület a gond? Megnövelik. A ligeti tó betonteknőjét feltörik, egy-két utat megszüntetnek, számolt utána Bathó Tivadar építész az építészfórumon. A fákat sem kell félteni, többet már nem vágnak ki, átültetik őket, vagy legalább úgy csinálnak. Bár az állatkerti hatvanból jó néhány már elpusztult. Csak a meglévő épületek helyére épülnek újak, állítják. A városligeti építési szabályzat mondja azonban ki, hogy az új Nemzeti Galéria épületének alapterülete több mint kétszerese a korábban ott álló Petőfi Csarnokénak. Ezeket a kiegészítéseket már nem visszhangozza a reklámgépezet. Nagy árat fizetnek az adófizetők, akik pénzéből az építkezéseket, a reklámkampányokat fizetik, és nagy árat fizetnek a ligeteink is, amelyekbe a betont beöntik.

Miért fizetjük ki ezt az árat? Miért nincs érdemi egyeztetés? – kérdeznénk, ha lenne kitől. A beton és a pártok érdekközössége azonban, ha lehet, kerüli a nyilvánosságot. Bennfentesek szűk köre dönt, és bizalmi megbízás a kivitelezőé is. Idő sincs az egyeztetésre, mérlegelésre. A múzeumi negyed lehetséges helyszíneit összehasonlító tanulmányról nem tudunk – hívta fel rá a figyelmet bírálatában Pákozdi Imre. A választásig rövid az idő, eredményt kellene felmutatni, hosszú távú szempontoknak nincs helyük. A kiérleletlen projekteknél a túlköltekezés nem bűn, nincs felelős. A beton pártjának étvágya kielégíthetetlen.

Táplálják is sokan. A kormányhivatalok kiállítják a mindent megengedő határozatokat, a választási bizottság nem engedélyezi a népszavazást, a törvényhozók módosítják a szabályozást, kiemeltté nyilvánítják a projekteket. A beton ellenállhatatlan: jóval többet lehet rá kiszámlázni, mint egy park megújítására, és visszavonhatatlan nyomot hagy. Hirdeti ötletgazda, megbízó és kivitelező dicsőségét. Magas szinten finomhangolt, tökéletes gépezet a nemzet nevében, a közösség kárára. Ez a beton pártja.

A beton pártját visszafogni csak a lakosság tudná. De lesz-e elég ember szerte a városban, aki Angela Merkel kormánya vagy Donald Trump magánélete helyett elkezd azzal foglalkozni, mi történik a szomszéd utcában? Lesznek-e elegen, akik karrierjük, vagyonuk építése mellett a közügyekért is tesznek, megszerveződnek? Lesz-e még mit védeni, mire ez a szemléletmódváltás bekövetkezik, és a beton pártját megállítjuk, bármely politikus, párt, ideológia nevében akarjon is városokat, ligeteket, természeti és kulturális örökséget, közéletet rombolni?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.