A humán vagyon és a népességfogyás

Minden kormány felelőssége, hogy a rábízott erőforrásokkal gondosan gazdálkodjék.

Csath Magdolna
2017. 11. 14. 15:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha minket elfú az idők zivatarja: / Nem lesz az istennek soha több magyarja.

(Arany János)

A KSH augusztusi jelentése szerint 2017 első nyolc hónapjában megugrott a népességfogyás. Ennek alapvető oka a halálozási adatok romlása volt. Eközben viszont egyre javuló gazdasági adatokat látunk. Csökken a munkanélküliség, a harmadik negyedévben már csak 4,1 százalékon állt. A GDP növekedése a második negyedévben 3,2 százalék volt, a július–szeptemberi időszakban 60 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban. Természetesen nem mindegy, hogy a létrejövő munkahelyek milyenek, mekkora fizikai és idegi terheléssel járnak. De az sem mindegy, hogy a létrejövő GDP-ből mekkora hányad hagyja el az országot a külföldi cégek által hazavitt osztalék és profit formájában. A gazdasági mutatók nagyon fontosak, ám legalább ennyire – ha nem még inkább – fontosak az emberekkel kapcsolatos adatok. Mint például a népességstatisztikák.

Minden kormány felelőssége, hogy a rábízott erőforrásokkal gondosan gazdálkodjék. Az erőforrások között a legértékesebb a humán erőforrás, illetve – még kifejezőbben – a humán vagyon. Ezért vizsgálni kell a halálozások növekedése és ezzel összefüggésben a felgyorsult népességfogyás okait országos és regionális szinten is. Ez legalább olyan fontos, mint annak a vizsgálata, hogy hogyan kell javítani a cégek üzleti környezetét annak érdekében, hogy versenyképesebben működhessenek, és ezzel hozzájáruljanak a foglalkoztatás bővüléséhez, a GDP növeléséhez. A két téma között szoros a kapcsolat. A sikeres, versenyképes vállalkozásokhoz mindenekelőtt munkaerőre, mégpedig egészséges munkaerőre van szükség.

Ha továbbvisszük a gondolatot, egy sikeres ország nem is képzelhető el úgy, hogy közben gyorsuló mértékben fogy a népessége. Ehhez kapcsolódva érdemes tehát vizsgálni legfontosabb népességstatisztikai adatainkat.

A KSH október 25-ei jelentése alapján augusztusban a születések száma 4,8 százalékkal kevesebb, a halálozások száma 1,5 százalékkal több volt, mint 2016 augusztusában. Így a népességfogyás 1940 volt, ami 556 fővel – 40 százalékkal – több, mint egy évvel korábban. Ha hosszabb időtávot nézünk, az adatok még rosszabbak: 2017 első nyolc hónapjában a születések száma 0,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a halálozások száma 6,9 százalékkal növekedett. Ebben az időszakban a fogyás 28 963 fő volt, ami 6112-vel több, mint egy évvel korábban.

2017 első negyedévében 16,6, első fél évében 8,5 százalékkal haltak meg többen. Területileg mindkét időszakban minden megyében nőtt a halálozások száma, Hajdú-Biharban (20,5 százalék) és Somogyban (20) a legjobban. Az első fél évben a legrosszabb adatok Nógrádban (15) és Hajdú-Biharban (13,6 százalék) voltak. Az élve születések száma az első negyedévben 11, az első fél évben 8 megyében csökkent. A népességfogyást hosszabb időtávon vizsgálva az ábrán látjuk, hogy kisebb változásokkal folyamatosan magas szinten van.

2010-től 2017 augusztus végéig a lakosság a KSH adatai szerint 292 640 fővel fogyott. A 2017. I–VIII. havi adat különösen rossz, 26,9 százalékkal magasabb, mint az előző évi. Ez annyi, mintha eltűnt volna Komárom-Esztergom megye (2017-ben 297 381 fő) teljes lakossága. Ezzel szemben például Csehország lakossága 2010-ről 2017-re 10 517 247-ről 10 588 100 főre bővült. Csehországnak egyébként 2001 óta – két év kivételével – folyamatosan nő a lakossága, aminek az emelkedő születésszám mellett a stagnáló halálozási adat az oka. Kicsit hosszabb távon vizsgálva a magyar adatokat, azt látjuk, a lakosság 2001-ben a világ lakosságának 0,163 százalékát tette ki, ami 2017-re 0,13 százalékra csökkent – derül ki az IMF-adatokból.

Érdemes a várható élettartamot is megvizsgálni, mégpedig nemzetközi összehasonlításban, illetve azt is, hogy a 65 évesek még hány évig élhetnek. Az Eurostat utolsó, 2015. évi adatai szerint a várható élettartam Magyarországon 75,7 év (férfiak esetén 72,3, a nők esetén 79 év). Az Európai Unió tagállamai közül csak négy (férfiak esetén négy, nők esetén csupán két) országban rosszabb a helyzet, mint nálunk. A 65 évesek várható további élettartama 2015-ben 16,6 (férfiaknál 14,5, nőknél 18,2) év volt. Itt is két vagy három ország van csak mögöttünk az EU-ban. A visegrádi négyek többi országának, illetve Ausztriának is jobbak az adatai.

A rossz népesedési adatok okait érdemes objektív módon feltérképezni. Kevés azt a tipikus magyarázatot adni, hogy a magyarok egészségtelenül étkeznek. Meg kell vizsgálni a rendelkezésre álló munkahelyek típusát, az azokban végzett munka jellegét (hatását az egészségre és a várható élettartamra), a munkahelyi és társadalmi légkört, a minőségi oktatáshoz és egészségügyhöz való hozzáférés lehetőségeit, a környezeti ártalmakat. Figyelemfelkeltő, hogy a városi porszennyeződés tekintetében 2014-ben a rendelkezésre álló Eurostat-adatok alapján Magyarország volt a második legrosszabb pozíciójú ország (Bulgária mögött).

Arra is érdemes felfigyelni, hogy Magyarországon a munkahelyi balesetek száma 2015-ben 17 013 volt, ami 19 százalékkal több, mint 2011-ben. Ennek mi az oka? Nincs-e köze az összeszerelő munkahelyekre jellemző túlhajtottsághoz, a növekvő stresszhez?

Az oktatáshoz való hozzáférésről is találhatunk két érdekes adatsort. Az oktatásban részt vevő felnőttek aránya 2016-ban Csehországban 8,8, Ausztriában 14,9, Dániában 27,7, Franciaországban 18,8, Magyarországon csupán 6,3 százalék. Az uniós átlag 10,8 százalék.

Azon cégek aránya, amelyek továbbképzik munkavállalóikat az infokommunikáció területén, 2016-ban az EU-ban 22, Csehországban 22, Dániában 28, Németországban 29, Ausztriában 37, Szlovákiában 27, Svédországban 25, Finnországban 34, Norvégiában 42, Magyarországon mindössze 16 százalék. Pedig a jövőre való felkészültség önbizalmat ad a munkavállalónak, illetve csökkenti azt a stresszhatást, hogy el tud-e helyezkedni, ha valami miatt elküldik a munkahelyéről.

Tudjuk: nem új problémáról van szó, a fogyás 1990-ben kezdődött, és azóta kisebb-nagyobb intenzitással folytatódik. Sok kutatás vizsgálta az okokat. Azonban indokolt lenne a felgyorsult fogyás okainak újabb, a társadalmi-munkahelyi és környezeti hatásokat is részletesen vizsgáló kutatása. Azért is, hogy az eddigi állami lépéseknél hatásosabban és eredményesebben lehessen kezelni a problémát – azaz megállítani végre a népességfogyást. Hiszen ahogy gróf Széchenyi István is figyelmeztet bennünket: „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.”

A szerző közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.