A meg nem született nemzedék

Rövidesen meg fogjuk tapasztalni a keserű következményeket.

Reichert János
2017. 11. 15. 12:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden nemzet értékét három attribútuma határozza meg: a tudása, az erkölcse, a lélekszáma. Ez utóbbiról, demográfiai csődünkről végre őszintén kezdenek beszélni, és remélhető, hogy a kormányzat is csatlakozik majd az őszinték bővülő táborához.

A legingoványosabb terep a nemzet erkölcsi állapotának megbeszélése. A nemzeti erkölcsöt a történelem tanúsága szerint fölösleges körülményes filozófiával definiálni. Minden nemzetet két erkölcsi tulajdonsága minősít: nemi és munkaerkölcse. Azok a népek jutnak magasabbra, amelyek tagjai képesek jobban és többet dolgozni. Más szóval jobb minőségben, színvonalasabban, hatékonyabban alakítják át anyagi környezetüket. Ez összefügg a tudásukkal is. A nagyobb tudású népek értékesebb alkotásokra képesek, ám hogy az adott nép minél több tagja dolgozik-e, és hogy ők precízek és szorgalmasak-e, az erkölcsi kérdés.

A munkaerkölcsről, jelentőségéről, változásáról számtalan szólás, közmondás tanúskodik. Kiérezhetjük a hartai (svábok) öntudatát abból a szólásmondásukból, hogy amikor a pataji (magyar) gazda kel, akkor a hartai már a földjén kapál. A szorgalom értékteremtő erejére utal a ki korán kel, aranyat lel közmondásunk. A Kádár-kori züllés is nyomon követhető korabeli közhelyekből: a munka nemesít, de nálunk nincs szükség nemesekre. Vagy: úgy álljunk a munkához, hogy más is odaférjen.

A rendszerváltozás óta feketén-fehéren kiderült: a munkaerkölcs nem fizetés kérdése. Hiába teltek el évtizedek, számos kisvállalkozó ugyanolyan megbízhatatlan, ígéretét be nem tartó, mint a szocializmusban volt. Ezt tapasztalhatjuk az elvégzett munka, a szolgáltatás vagy az áru minőségében is. A rossz munkaerkölcsű embert nem teszi jóvá, ha több pénzt ígérnek neki.

Az emberi erkölcstelenségben gyökerezik a cégek rossz erkölcse is: az adócsalás, a szerződéses fegyelem semmibe vétele, az ügyfelek gátlástalan becsapásának gyakorlata. És tovább: az állam erkölcstelen működése, amit korrupciónak nevezünk, bizony a hatalmon lévők személyes erkölcstelenségéből fakad. Fabinyi Tamás evangélikus püspök a Magyar Nemzetben (2017. augusztus 5.) a katolikus tanítással teljes összhangban fogalmazta meg, hogy az anyagi korrupció a lelki korrupcióval kezdődik.

A nemi erkölcs kérdése rázósabb. Az úgynevezett liberális világszemlélet a nemiséget magánügynek tekinti, senkinek sincs beleszólása, hogy a másik mit kivel és hogyan. A liberálisok álláspontja tarthatatlan – de sajnos népszerű.

Először is: a nemiség és a szex nem azonos fogalmak. A szexuális élete mindenkinek legyen magánügye, ám a nemiség több ennél. A nemiség a nemzet jövője. A nemi életet a szexualitástól elválasztották a XX. század legfontosabb fejleményei: a Salvarsan, a penicillin és a fogamzásgátló tabletta. Az elmúlt száz évben beidegződött a „fejlett nyugati kultúra” emberébe, hogy bátran szexelhet – nemi élet nélkül. Ami az élővilág, a természet rendje szerint abszurdum – de mostanra ez a „fejlett nyugati ember” legfőbb erkölcsi vonása.

Ám a természetet nem lehet felülírni. A női test a biológia törvényeinek van alárendelve. Fejlődése 25 éves korára lezárul, addigra meg kellene szülnie legalább az első gyermekét. Attól kezdve egy húszéves szakaszban többé-kevésbé őrzi teljesítőképességét, de a 45. életév után a nemi életének tulajdonképpen vége. Mondhat bárki bármit: a 45. életévükön túl lévő nőkre demográfiai konjunktúrát alapozni nonszensz. A mai Magyarországon – ha a kivándorlást is vesszük – az átlagos női életkor mostanában lépi át a 45 évet. A női lakosság több mint fele túl van szülőképes korán – és demográfiai csődöt hagy maga után.

A legközösebb közügyünk lenne, hogy megszületik-e a következő nemzedék. Nálunk nem született meg – és ennek rövidesen meg fogjuk tapasztalni a keserű következményeit.

A szerző esszéista

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.