Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

E-világi hatalom

Vajon milyen felnőtté cseperednek azok a fiatalok, akik a sportot számítógépek előtt ülve ismerik?

B. Molnár László
2017. 11. 25. 16:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy pillanatig sem vitatható, hogy a sport a legfontosabb stratégiai ágazatok egyikévé vált a jelenlegi kormány számára. Ma már az sem veri ki a biztosítékot az Emmi államtitkáránál, Rétvári Bencénél, ha azzal a korábban képtelen ötlettel találja magát szembe – természetesen fideszes törvényjavaslat formájában –, miszerint a sportvállalkozások, sportklubok a jövőben mentesüljenek az iparűzési adó és a hivatásos sportolók bére után fizetett egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) alól. Szerinte ez is egy olyan javaslat, amely a tömeg- és a versenysport támogatását szolgálja. Nyilván nem kell csodálkoznunk, hiszen a sportra elköltött milliárdok, a sportberuházásoknál tapasztalt túlköltések mellett az is átment a szűrőn, amikor június elején a kormány nem kevesebb mint 90 millió forintot vont el a „szociális humánszolgáltatók számára biztosított szociális és gyermekvédelmi ágazati pótlék és egyéb ágazati bérrendezéssel összefüggő támogatásokból”, és a felszabaduló összeget a versenysport támogatására fordította. De ezek legalább hagyományos értelemben vett sportokra lettek elköltve. Hiába rendezünk ugyanakkor egyre több világeseményt, sajnos egyre távolabb kerülünk a nagyhatalmi státustól.

Éppen ezért lépni kellett. A Magyar Közlöny 2017. november 11-ei számából szerezhetett tudomást a közvélemény a határozatról, amely szerint a kormány közel kétmilliárd forinttal támogatja az Egymillióan a Magyarországi E-sportért Egyesületet egy V4-es e-sport-bajnokság és konferencia rendezésében. Ráadásul a versenyszerű videojátékok bajnokságára szánt nagyvonalú támogatás elköltésére alig két hónap áll rendelkezésre, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és a Miniszterelnökségnek 2017-es és 2018-as forrásokat kell felhasználnia a rendezés támogatásának fedezésére. Hogy ez nem egyszerű feladat, azt jól bizonyítja, hogy a médiában megszólaló „gamer szakértők” – akik egyébként lelkesen fogadták a hírt – is képtelenségnek tartják, hogy ilyen gyorsan megrendezhető legyen egy színvonalas nemzetközi e-sport-bajnokság. Ráadásul sem az időpontja, sem a helyszíne, sem a versenyszámai nem ismertek a tervezett és nem kevés pénzzel támogatott viadalnak.

Egy kutatás szerint ma Magyarországon közel 200 ezer e-sport-játékos van – 95 százalékuk férfi –, akik hétköznap átlagosan három, hét végén öt órát töltenek e-sporttal. A gamerek többnyire fiatalok, közülük minden ötödik töltötte be a 25. életévét, harmaduk 18 év alatti, 44 százalékuk játszik vagy kíván versenyszerűen játszani a közeli jövőben. Az MTK külön szakosztályt alakított, a DVTK e-sport-játékost igazolt. Az sem kizárt, hogy a 2028-as, Los Angelesben rendezendő olimpián tucatnyi fiatal fog számítógépek előtt üldögélni és küzdeni az olimpiai érmekért.

Sportközgazdászok szerint ugyanakkor igencsak kérdéses, hogy a hazai piaci viszonyok indokolják-e az állami milliárdok megjelenését. Persze ha hozzávesszük, hogy a világ azon felén, ahol az e-sport igen magas szinten áll, a pénzdíjak és az e-sportban általában megjelenő összegek lassan elérik a csillagászati szintet. Éppen ezért lehet valós elképzelés, hogy ha az igazi sportban nem megy, akkor az e-sportban váljunk európai nagyhatalommá. Ez nem is tűnik álomnak, főleg annak tudatában nem, hogy ennyi pénzből olyan versenyt lehet rendezni egy-két világsztárral, amelynek a látványvilága tényleg felteszi Magyarországot az e-sport térképére.

Az e-sport legnagyobb csillagának egy 17 éves ifjút tartanak, aki 150 ezer dollárt keres profi játékosként. Amellett hogy a legkevésbé sem vagyok a fejlődés ellensége, akkor is megkérdezem halkan, mert fontos: vajon milyen felnőtté cseperednek azok a fiatalok, akik a sportot, az egymással való nemes vetélkedést kizárólag számítógépek előtt ülve ismerik?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.