Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Infláció ante portas?

A drágulás miatt morcos nyugdíjas hajlamos az éppen kormányzó pártot büntetni.

Torba Tamás
2017. 11. 07. 14:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fokozódó hazai munkaerőhiány kapcsán a kormány egyik tagja a minap azt a kissé nyegle kijelentést tette, miszerint az effajta probléma kezelése kellemesebb, mint a munkanélküliségé. Rossz hírem van az úr számára: a szakképzett munkaerő iránt fokozódó kereslet természetes velejárója a bérek kikényszerített emelése, hiszen a munkaadók ebben a helyzetben egyszerűen nem tehetnek mást, mint hogy a kiszemelt alkalmazottat jelentősen magasabb javadalmazással csábítják át magukhoz, ami ellen az illetőt aktuálisan alkalmazó cégnek nincs más fegyvere, mint a munkavállaló által követelt járandóság megadása. Lásd a közelmúlt legkirívóbb példájaként az egyik legnagyobb kiskereskedelmi lánc dolgozóinak sikeres sztrájkját.

De említhetnénk az építőiparban kialakult állapotokat is, ahol a kivitelezők a szakmunkáshiány miatt projekteket kénytelenek lefújni. Ne feledkezzünk meg továbbá a szakiparosok, karbantartók, szerelők meredeken emelkedő munkadíjairól a szolgáltatószektorban, és arról a tényről, hogy például a gáz-, víz- és villanyszerelők előjegyzési naptárai hónapokkal előre megteltek. Az informatika területén hiánycikk a fejlesztő, a közlekedési vállalatok sofőrökre, ellenőrökre, kalauzokra vadásznak, a boltok, a butikok eladót, értékesítőt keresnek. Ugyanez a helyzet – nem mellesleg évek óta – a mezőgazdaságban, a multinacionális vállalatok összeszerelő üzemeiben. Még a taxisok is áremelést sürgetnek (hétvégi, éjszakai tarifák bevezetését követelve). Szinte nincs olyan ágazat, ahol a munkaerőhelyzet kiegyensúlyozottnak lenne tekinthető.

A bérek emelkedése mellett figyelmeztető jelek tűnnek fel más területen is. Az ingatlanárak robbanása magával hozta a bérleti díjak már-már megfizethetetlen magasságokba emelkedését, és úgy tűnik, a lakossági energiaárak sem lefelé tendálnak. Utóbbi oka az energiaárak (kőolaj, földgáz) jelenlegi stabilitása, ami azt jelenti, hogy az üzemanyagárak sem fognak mostanában zuhanásnak indulni, dacára a megújuló energiák és a hibrid, valamint elektromos technológiák terjedésének a gépkocsigyártásban. Következésképpen nincs olyan szektor, ahol az árcsökkenés kompenzálná az elsősorban a bérek emelkedése miatt kialakuló inflációs nyomást. Az élelmiszerek és nyersanyagok árai stabilak vagy enyhén emelkednek (lásd például a hazai hús-, gyümölcs-, zöldség- és tojásárakat), bár előbbiek esetében bármikor beléphet olyan import, amely csökkenést idéz elő. A választás előtt előtérbe kerülhet ezenfelül az alapvető élelmiszerek áfájának a korábban bejelentettnél szélesebb mértékű csökkentése.

A munkaerőhiány azonban nem csupán a hazai gazdaságban van jelen. Ahogy valaki találóan megfogalmazta: a munkaerőpiacon a globalizáció immár „körbeért a földön”. Ez azt jelenti, hogy a szakképzett munkaerőhiány keresletalapú vándorlása – ahol magasabb a fizetés, oda mennek – világjelenség. Az olcsó munkaerő importja ma már egyre kevésbé létező megoldás.

A szakképzett munkaerő felértékelődése egy olyan pénzügyi környezetben zajlik, melynek alapvető jellegzetessége az alacsony kamat. Ha a munkaerő ára nő, és ez megjelenik a termékek és szolgáltatások árában, infláció alakul ki, melyre a jegybankoknak csak egy válaszuk lehet: jelesül az alapkamat emelése. Tudni való, hogy az Egyesült Államokban ez a folyamat már megkezdődött, és 2018-ban legalább három alkalommal várható további kamatemelés. A Fed számára ezek a lépések nem elsősorban az inflációs nyomás, hanem a még 2008-ban kezdődött válság kezelésének következményeképpen kialakult 4 trillió dolláros mérlegfőösszeg csökkentése miatt szükségesek. Ámbár az amerikai inflációs ráta már most is meghaladja a 2 százalékot, ami szintén indokolja a kamatemelést.

Itthon az MNB jövőre 2,4 százalékos inflációs rátával számol, szemben a kormány 0,9 százalékos várakozásával. Utóbbi a korábban leírtak fényében kevéssé reális, és az is világos, hogy úgy a jelenleg 0,9 százalékos alapkamat, mint a pénzpiaci kamatok, jövőre emelkedni fognak. Az MNB deklarált inflációs célja – a deflációs veszély elkerülése érdekében – eddig 3 százalék volt. Könnyen lehet, hogy a leírt folyamatok következtében a jegybank kénytelen lesz módosítani eddig fegyvertárán, így merőben új eszközökkel próbálja majd felvenni a harcot az esetleg ugrásszerűen növekvő áremelkedés ellen. Elképzelhető ugyanis, hogy az infláció hirtelen eléri, sőt, túllépi a Magyar Nemzeti Bank 3 százalékos célját. Ami a választás előtt a kormány számára nemkívánatos folyamatok beindulását eredményezheti. Az emelkedő infláció a legnagyobb létszámú és leginkább célkeresztben lévő választói réteg, a nyugdíjasok számára kedvezőtlen hír. A drágulás miatt morcos nyugdíjas pedig hajlamos az éppen kormányzó pártot büntetni a szavazófülkében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.