Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Nem gyűlölnek bennünket

Mi, közép-európaiak hasonlóak vagyunk. Kell hogy legyen mondanivalónk egymás számára.

Csécsi László
2017. 11. 22. 18:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat évvel ezelőtt, 2011 őszén a magyar futballválogatott Moldovában lépett pályára. Amikor játékosaink kifutottak a gyepre, a hazai szurkolótábor szektorában magyar nyelvű molinó fogadta őket, rajta a felirat: „Szar Magyarország!” Később előkerült egy újabb transzparens is, amelyen szintén magyarul ez állt: „Gyűlölünk titeket!” Fogalmam sincs, a moldáv szurkolóknak mi volt a céljuk a feliratokkal, megijeszteni vagy felbosszantani akarták-e a magyar játékosokat és a tévénézőket, de engem kifejezetten jókedvre derítettek. Ilyen érzés lehet egy nagyhatalom polgárának lenni, gondoltam. Magyarországon sokan semmit nem tudnak a moldávokról, nekik mégis határozott véleményük van rólunk. Jó vagy rossz? Kit érdekel. Ha kimennénk az utcára, és megkérdeznénk a járókelőktől, mi Moldova fővárosa, vajon hányan tudnák rávágni, hogy Chisinau? Nem sokan. A chisinauiak egy ellenszenves kisebbsége mégis gyűlölettel gondol ránk. Menő dolog. 

Tényleg nem tudom, miért utált bennünket néhány moldáv szurkoló annyira, hogy a véleményét közlendő – a zsebét nem kímélve – magyar nyelvű transzparenst készíttetett, gondosan ügyelve rá, hogy ne vétsenek nyelvtani hibát, az ű betűn is a helyén legyen az ékezet. Gyanítom, a román–magyar feszültségek állhattak a dolog hátterében. Azt viszont kétlem, hogy a moldávok többsége osztaná a futballszurkolók kemény magjának álláspontját. A határon túl járva mindenütt azt láttam: ahogy nekünk, úgy a szerb, a román, a szlovák polgároknak is van egyéb dolguk a gyűlölködésnél. Az emberek zömének se ideje, se kedve nincs a nemzeti frusztrációk mély megéléséhez.

Meg aztán, ha néhányan nemzeti kultúrájuk részének tekintik is bizonyos népcsoportok lenézését vagy gyűlöletét, ők jóval kevesebben vannak, mint gondolnánk. A stadionokban hangosak, a tévéközvetítésekben milliószor tizenöt perc hírnév is jár nekik, az emberek többsége mégsem azonosul velük.

Közel egy évtizeden át jártam nemzetközi gazdasági konferenciákra, és különösen tanulságos volt, hogy sokszor a nyugat-európai cégek is egy kalap alá veszik hazánkat a többi régiós országgal. Hát még a tengerentúliak. A trendek és tendenciák vizsgálatakor nincs értelme azzal vacakolni, hogy Szlovákiára, Lengyelországra, Magyarországra bontsák a térséget. Ami a mi szemünkben markáns különbség, az kicsit távolabbról olyan apró eltérés, ami a mérési hibahatár közelében van. Meg lehet említeni a szabályozás eltéréseit vagy a politikai különbségeket – ezeket Magyarország esetében gyakran meg is említették az elmúlt években –, de nem is kérdés, hogy az országok lakóinak ízlése hasonló, munkamoráljukban, szakértelmükben alig van különbség, és hasonlóan gondolkodnak a világról. Az apró különbségeket főképp a törvényhozás eltérései okozzák.

Utazni muszáj. Semmihez sem hasonlítható az a kép, amilyennek akkor látjuk Magyarországot, ha egy messzi földrészről tekintünk vissza rá. Formái mégis akkor rajzolódnak ki a legélesebben, amikor nem megyünk túl messze. Csak ide, a környékre, ahol első látásra ismerősek, mégis különösek a homlokzatok, ahol a söröző pultosa szakasztott úgy néz ki, mint a volt iskolatársunk, és ugyanúgy hadar, csak nem magyarul, és ahol még olvasni tudunk a gondolatokban. Az apró különbségek elegendők ahhoz, hogy kisiklassanak bennünket a napi rutinból, az otthonosság érzetét mégsem veszik el. Gyakrabban kellene átjárnunk egymáshoz.

Mi, közép-európaiak hasonlóak vagyunk. Kell hogy legyen mondanivalónk egymás számára. Erre gondoltunk, amikor elhatároztuk, hogy hamarosan sorozatot indítunk a Magyar Nemzet hétvégi magazinjában, amelyben régiós országban élő értelmiségiek mondják el benyomásaikat arról a Közép-Európáról, amelyben ha tetszik, ha nem, együtt kell élnünk. Hogy ne csak a huligánoknak és a politikai érdekek szószólóinak a hangját lehessen hallani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.