Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Radikális ígéretek

A budapestieket annyiszor lóvá tették, hogy immunissá váltak a szólamokkal szemben.

2017. 11. 23. 14:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten 2018 tavaszán hiába is próbálnak a pártok hagyományos kampányígéretekkel szavazatot szerezni. Nem fog menni. Mivel is szédítenék a derék fővárosiakat a parlamenti mandátumokra ácsingózó politikusok? Egyszer majd befejezik a 3-as metró felújítását? Ugyan már, örülhetünk, hogy elkezdték az északi szakaszon. Éppen most várnak pénzt a nemrégiben megállított Brüsszeltől. Abból ugyan a középső és a déli részre nem futja, de legalább akadálymentesítésre nem kell költeni. Az ugyanis nem lesz. Mondhatnák, hogy legalább Demszkyéket leleplezik, kiderül róluk, hogy summantottak a 4-es metrónál. De nem, hét éve keresik a másfél évtizedes bizonyítékokat. Egy ideje nyomozók hada jár egy szem hivatalnok nyomában, aki osztályvezető vagy valami efféle lehetett. Az igazi felelősök régóta nyugodtan szemlélik a fejleményeket.

Tehát a kormánypártiak nem apellálhatnak arra, hogy milyen jó lesz nekünk, de arra sem, hogy milyen rossz lesz másoknak. Már egy újabb stadionépítés sem hoz lázba senkit, sem a támogatókat, sem az ellenzőket. Akikre Soros György óriás fejével, migránshordák rémképével rá lehetett ijeszteni, azok már úgyis félnek, gondolkodás nélkül ikszelnek.

Az ellenzék azon része, amely már volt kormányon, és kőkemény a szerepe abban, hogy ma itt tartunk, jobb lenne, ha hallgatna. Mégis ők a legharsányabbak, egyben a legesélytelenebbek is. Az újdonászoknak sincs könnyű dolguk. Mire kontrázzanak?

Magyarország fővárosa a napokban ünnepelte 144. születésnapját. Ennek a csaknem másfél évszázadnyi időszaknak az első, kisebbik, ámbár jelentősebb fele a dicső múlt, amelyre méltán lehetünk büszkék. A korszak épületeit, hídjait, útjait, tömegközlekedési hálózatának nagy részét ma is használjuk. Városunk XIX. századi szimbólumait mutatjuk be az idelátogatóknak, üzletembereknek, turistáknak, a határon túlról érkező honfitársainknak. A fővárosiaknak azonban nem kell bemutatni a város XX. századi történelmének – rövid, olykor felemelő időszakoktól eltekintve – gyászos, romboló korszakait sem. Ma még vannak, akik emlékeznek a vörös-, majd a fehérterrorra, a kommunistákra, a nyilasokra, és megint a kommunistákra, akik, ha tehették, megcsonkolták, amit ránk hagytak nagyjaink.

A Budát Óbudával és a Margitszigettel egyesítő város fennállásának hosszú második felében a budapestieket már annyiszor lóvá tették, hogy sokan immunissá váltak az ígérgetőkkel szemben. Sokan, de az ígérgetők szemszögéből nem elegen. Pedig ne kerteljünk: egy generációnak a fiatalsága ment rá az elmúlt 27 év hazugságaira és átveréseire is, a két évtizednyi Demszky-korszakra, amelynek „eredményei” máig velünk élnek. Igazságtalanok se legyünk. Mindennek dacára elismerés illeti a jelenlegi városvezetést és Tarlós István főpolgármestert, mert olyan szürreális körülmények között kell működniük, amelyeket már a jelenlegi fideszes hatalom teremtett az elmúlt hét évben.

Ki kell mondani, még inkább be kell látni, hogy ezek a körülmények nem kedveznek a budapestieknek. Annak ellenére sem, hogy sok minden történt, ami kifejezetten jó ebben a Janus-arcú fővárosban. Valamelyest mégiscsak előnyére változott a tömegközlekedés, ha gyakran szidjuk is. Nem mondható, hogy a város kulturális élete ne lenne pezsgő és sokszínű, a fürdőkultúrának is jót tett a változás, egyre több a turista. Viszont nem lettek kevesebben a hajléktalanok, akik helyzete továbbra is megoldatlan. A kormány migránsügyben „tette a dolgát”, így hazánkban nincs tömeges népvándorlás. Mégis vannak belső no-go zónák, egyes helyeken csapnivaló a közbiztonság. A város önmagában képtelen védekezni, saját forrásai elapadtak, és ahogyan Magyarország más önkormányzatainál is tapasztalható, anyagilag a hatalomtól, a kormányzattól függ. Pórázzal a nyakban nagyobb a korrupció veszélye, egyre több a gyanús, zárt üléseken nyélbe ütött ügylet: fideszes érdekköröknek kedvező rendeletmódosítás, cégekre szabott tenderkiírás. A kerületekben ahol csak lehet, virágzik a potentátok önkormányzati ingatlanbiznisze, de aki jól paríroz, annak nem kell félnie. Az önkormányzatiság a végét járja.

Rendhagyó ígéretekre azonban mindenki felkapná a fejét. Valahogy így: szabaddá tesszük Budapestet, a modernnek hazudott vidéki nagyvárosokkal, a kisvárosokkal és falvakkal egyetemben. Az önkormányzatok önállók lesznek, jelentős adóbevételekkel. Visszaadjuk kórházaikat, iskoláikat. A szuperkórház sok tíz milliárdos beruházása helyett az egészségügyi ellátás lesz szuper, gyermekeink pedig okosabbak. Visszautaljuk a kukapénzeket, visszaküldjük a HÉV-eket, egységes lesz a parkolás, a bevételeket útfenntartásra fordítjuk. Találunk-e politikust, aki a mai viszonyaink között hasonlóan radikálisnak tűnő ígéretekkel merne kampányolni?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.