Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Versengj, ne háborúzz!

Nem uszítani kellene a külhoniak ellen, felrúgva a húsz év alatt nagy nehezen elért, soványka nemzeti minimumot.

Póla Gergely
2017. 11. 08. 19:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudnánk mire vélni, ha egy amerikai politikus iskolai lövöldözés után kezdene kampányolni a fegyvertartási szabályok lazítása mellett. Abból sem néznénk ki sok politikai érzéket, aki egy gigantikus offshore-ügy árnyékában állna elő a cégek számára nagyobb anonimitást biztosító javaslatával. És mit szólnánk, ha egy nehezen megfékezett árvíz elvonulása után valaki azt mondaná, hogy semmilyen gát nem kell a Római-partra?

„Egyetért-e ön azzal, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, és nem viselik a szavazatuk következményeit?” – szól a Demokratikus Koalíció kérdése nem sokkal az ukrajnai oktatási törvény elfogadása és a marosvásárhelyi gimnázium ügye után. Azt már megszokhattuk, hogy a politikusok olykor kétes igazságtartalmú szöveggel szólítják meg az állampolgárokat, de

Gyurcsány Ferencék a „tökéletes” időzítéssel rávilágítottak azon érvük hamisságára, hogy a határon túliak nem viselik a szavazatuk következményeit.

Marosvásárhely cáfolja azt az állítást is, hogy „a trianoni trauma felszámolható, egyebek közt a határok légiesítése által az új európai közös hazában”, hiszen az uniós csatlakozás nem csökkentette az asszimilációs nyomást. Sőt, mint Szlovákia példája mutatja, még a határ schengeni légiesítése sem mérsékli a magyar anyanyelvhasználat és kultúra elsorvasztásának szándékát.

„Ne Sydney-ből, Caracasból vagy Székelyudvarhelyről döntsék el, hogy milyen legyen a magyar egészségügyi vagy nyugdíjrendszer” – olvasható a DK felhívásában. Tekintsünk el attól, hogy a szöveg összemossa a kivándorolt magyarokat azokkal, akiknek eszük ágában sem volt elhagyni a magyar földet, csak idegen uralom alá csatolták őket. Igaz, hogy a székelyudvarhelyi lakost nem érintik a várólisták, de

a budapesti nyugdíjasra sincs közvetlen hatással a Nemzeti alaptanterv változása, a zalaegerszegi autonómjármű-tesztpálya vagy épp a kisvállalkozások adókedvezménye.

Közvetve persze minden mindennel összefügg, hiszen az oktatásra, járműipari beruházásokra, vállalkozói ösztönzésre szánt pénzt másra, például nyugdíjemelésre is lehetne fordítani. Ahogy a büdzséből a megmaradást szolgáló határon túli célok is megvalósulhatnak – amelyek már közvetlen hatással lehetnek egy székelyudvarhelyi lakos életére.

Itt jön képbe az az érv, hogy a külhoniaknak nincs joguk a jól bevált lélegeztetőgép-egyenérték mintájára számításokat végezni, hiszen nem adóznak Magyarországon. De akkor a végleg Londonba szakadt magyaroktól is megvonhatnánk a szavazati jogot, hiszen ők sem adóznak nálunk. Sőt, az itthon élő nyugdíjasok, hajléktalanok, munkaképtelen rokkantak, egyetemisták mind nulla forint jövedelemadót fizetnek. Ők többnyire ugyanúgy csak közvetett adókkal járulnak hozzá a költségvetéshez, mint a Magyarországon tartózkodó külhoniak. Igaz, egy nyugdíjas valószínűleg több adóbevételt termel az államnak, mint egy ide látogató székelyudvarhelyi, de meglehet, hogy kevesebbet, mint egy angol turista a bulinegyedben.

Gyakori érv még, hogy a Fidesz megvásárolja a külhoniak szavazatát, és különféle trükkökkel igyekszik mozgósítani. De ez korántsem határon túli probléma: a politikusok ígérgetnek, osztogatnak, lekenyereznek, trükkök százait is bevetik. Olyat is hallottunk, hogy hazudnak reggel, éjjel meg este.

###HIRDETES###

Tény, hogy nem tökéletes a rendszer, igazságtalan, hogy Oxfordban egy nagyváradi magyarnak egyszerűbb a szavazás, mint budapesti társának. De nem uszítani kellene a külhoniak ellen – felrúgva a húsz év alatt elért nemzeti minimumot –, hanem beszállni a versenybe a voksaikért. Lehetetlen? Ma a Fidesz-tábor egyik legfontosabb pillérét adják az idősek, pedig 2002-ben a szocialisták még a 19 ezer forintos nyugdíjígérettel nyerték meg a választást. Azt Gyurcsányék 2004, 2010 – és a mostani kampány – miatt csak maguknak köszönhetik, hogy lényegesen nehezebb a helyzetük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.