Viszlát, kiszámíthatóság!

Egyértelmű, hogy Németország megtorpanása Európának és Magyarországnak is hátrányos.

Kuthi Áron
2017. 11. 20. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koalíció másik neve kompromisszum – tartja a politikai folyosói bölcsesség. Az ünnepelt sokszínűség, Európa egekig magasztalt állítólagos lényege ezúttal nem hozott áldást a berlini koalíciós tárgyalásokra, vasárnap éjjel óta egészen biztosan állítható, hogy Németországnak nem lesz háromszínű Jamaica-kormánya. Miért is lett volna? Az igencsak elnagyoltan és általánosító módon jobbközépnek hívott CDU, a liberálisnak nevezett FDP és jobb híján balközépként körülírt Zöldek legfeljebb csak a koalíciós tárgyalások alatt felszolgált kávé erejében állapodhattak meg, másban nemigen. A pártokat csupán ég és föld választja el egymástól, és tényleg csak a legelborultabb pártfunkcionáriusok gondolhatták, hogy nyakatekert feltételrendszerek és tilalomfák felállításával működőképes kormányzást lehetett volna kifacsarni a széttartó erőkből.

Angela Merkelék több hete tartó, a sajtó által is óvatos távolságtartással illetett kínos próbálkozásával kapcsolatban egyre csak tolulnak a bölcsességek. A kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad – eddig ez határozta meg Európa nagyhatalmának, az Európai Unió valós központjának okosan kigondolt vezetési rendszerét. A társadalom ezernyi rétegét, milliónyi szertefutó gondolatát maga alá gyűjtő CDU helyben és országosan is hitelesen tudta képviselni a német érdeket, mi több, a németnek lenni lényegét. A szocdemek (SPD) – ezt a szerepüket elismerve, tőlük nem elvitatva – pedig többé-kevésbé hitelesen tudták bársonyossá tenni választóiknak az elnyomó kapitalista világot, s a szolidaritás jegyében a koalíciós társból kikényszeríteni a nagyobb visszaosztást. A tandem e XX. századi logikája 2005-től egészen a menekültválság magasra csapó 2015-ös hullámai elérkezéséig működött. Két év sem kellett hozzá, és egy széttöredezett társadalomban, ahol a kelleténél többfelé szórja szavazatát a nép, brutálisan megmutatkoztak az elgondolás gyengeségei. A kompromisszum mint működési modell és sikerkovács megoldás azért is vakíthatja el a németeket, mert eddig nemcsak CDU–szocdem, hanem CDU–liberális (Kohl-korszak) és szocdem–Zöldek (Schröder-korszak) felállásban is működött a mutatvány.

Eljött az ihletett pillanat, hogy – a jövőbeli koalíciókötés képességét nem elvitatva a kereszténydemokratáktól – a CDU végre magába nézzen, mivé is vált. Hogy a merkeli értelemben lassú, de folyamatos középre nyitással és a szocdem értékek felfalásával, az uniós vezérszerepbe belemerevedve végül is mit képviselnek ma a párt alsó-felső szintjén dolgozók, bevándorlási krízisen túl, lázadás évén innen. Az a napnál világosabb, hogy az SPD-vel bajok vannak, húszszázalékos választási eredményük történelmi bukás, szépen be is jelentették, hogy nem koalícióznak. A CDU-nak viszont az a tragédiája, hogy nincs ki vagy mi ellen ellenzékbe vonulnia, hogy rendezze sorait, jelenlegi súlyánál fogva még túl nagy ahhoz, hogy átengedje a kormányrudat. De a terep szűkül, ezt már csak egy tavaszi megismételt választás – ahogy Merkel tegnap utalt is rá – vagy egy kisebbségi kormányzás tisztázhatja. Mert akkor kiderülne, van-e válasza a CDU Merkelen túli világának, vagyis az új generációnak a hogyan továbbra, vagy nincs, és akkor ideje visszahúzódni a csigaházba, és elgondolkodni, mit tartalmazzon a németnek lenni a XXI. században. Végül pedig: az nevet, aki utoljára nevet, vagyis ott bujkál a félhomályban az elmúlt években a legtöbb tartományi parlamentbe és a szövetségi törvényhozásba is beszavazott Alternatíva Németországnak (AfD), amely csendben az ország harmadik legnagyobb politikai erejévé vált.

Egyértelmű, hogy Németország megtorpanása Európának és Magyarországnak is hátrányos, mert esetünkben nem igaz a tétel, hogy minél rosszabb a másiknak, annál jobb nekünk. Egy biztos, a kiszámíthatóságnak lőttek: a kisebbségi kormányzás és egy előre hozott választás sem jelent túl sok jót. Itt és most csak annak lehet örülni, hogy egy eleve életképtelen koalíció nem is jött létre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.