Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Akinek minden szőlő savanyú

Kövér László és társai láthatóan mindent megtesznek, hogy ne a XXI. század valós problémáiról beszéljenek.

György Zsombor
2017. 12. 19. 19:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olvasom az MTI hírét a KDNP választmányi üléséről, meg arról, hogy miket mondott ott Kövér László házelnök. Olvasom – és rossz érzés fog el. Arra gondolok, hogy nem akarok az általa lefestett világban élni, mégis rám kényszerítik nap mint nap. A Fidesz lelkiismereteként is emlegetett házelnök nem okozott meglepetést. Nem mondott olyat, amit a kormánypárt prominensei ne hajtogatnának folyton, Fehérgyarmattól Szentgotthárdig. Csak ha hiszünk még egy kicsit is a normális, derűs, polgári Magyarország eszményében, néha-néha jeleznünk kell finoman, hogy ez így rossz. Borzasztóan lélekölő. Ilyenkor, advent idején különösen fontos figyelmeztetni – a magunk szerény eszközeivel ezt kell tennünk –, hogy az élet és a politika nem szólhat folyamatosan a háborúskodásról, az ellenfél (ellenség) gyalulásáról, a történelmi siránkozásról. Az élet és a politika sokkal teljesebb és színesebb, hiába tűnik a maradi dohogás a pillanatnyi haszonszerzés szempontjából egyszerűbbnek és célravezetőbbnek.

Arról beszélt Kövér László (már megint), hogy a jövő tavaszi választáson Európa sorsa is eldőlhet, és a tét az, hogy Magyarország magyar ország tud-e maradni. Ez utóbbi jelszó valóban fontos. Különösen az volt, amikor 1938-ban Szabó Zoltán éppen ennek a lapnak a képzeletbeli zászlajára tűzte. Ám pontosan ezek a fontos jelszavak üresíthetők ki, tehetők folyamatos pufogtatásukkal közhelyesekké. A házelnök és a miniszterelnök is rendre a szerintük bevándorláspárti ellenzék jelentette veszélyről szónokol, miközben a versenyben a láthatáron sincsenek a Fidesz mögött olyan pártok, amelyek az illegális migrációt vagy az európai kultúra bomlasztását szorgalmaznák. Aki ennek ellenkezőjét állítja, hazudik. Az európai kultúrától eltérő hátterű embereket nagy számban – tízezres nagyságrendben – épp a Fidesz engedte be az országnak rendkívül káros pénzügyi spekuláció részeként, amit megint csak sokszor el kell mondani, hátha a hívek is megértik végre, hogy mennyire át lettek ejtve közben a sorosozással.

Ha már Európa és hazánk megmentése: Kövér László a KDNP-s rendezvényen feletette a kérdést, hogy „mi a fészkes fenének áldoztuk fel magunkat, azt nem egészen értem, nyugodtan átengedhettük volna Bécsig a törököket, úgysem lennénk rosszabb helyzetben”. A történelmi realitások legalább részeleges (mondjuk sikeres érettségit követő) ismeretében az egész mondat úgy, ahogy van, értelmetlen. Ha a törökök esetünkben a migránsokat szimbolizálják, akkor is az előbbi megállapítás az érvényes, hiszen amikor és amíg a valódi áradat érkezett, bizony átengedtük a „törököket” Bécsig. Mindet egy szálig.

Kövér László és társai láthatóan mindent megtesznek, hogy ne a XXI. század valós problémáiról beszéljenek. A migráció kétségkívül a nagy kihívások közé tartozik, éppen ezért érdemben kellene foglalkozni például a nemzetközi fejlesztés vagy az éghajlatváltozás kérdésével, felhagyva egy 87 éves spekuláns pellengérezésével.

Amikor a házelnök a hazáért és Európáért akarna tenni, kezdhetné ezt azzal, hogy felszólal az igazságos és működőképes adórendszerért, megintve párttársait és köreiket, akik a mai napig talicskázzák a pénzt Magyarországról. Az évtizedek óta mostohagyerekként kezelt humán területek (egészségügy, oktatás, szociális szféra) mellett az adópolitika is olyan ügy, ahol a várt szerkezeti átalakítások nem történtek meg, még ha a terhek egyes területeken valóban csökkentek is. A hazáért és Európáért aggódó vezetőink akár térségi adóharmonizációban is gondolkodhatnának. Visszafoghatnák (szintén térségi alapon) a multinacionális óriásvállalkozásoknak nyújtott kedvezményeket. Tehetnék annak tudatában, hogy ezek a cégek javarészt a kedvezményektől függetlenül is beruháznának nálunk. A Fidesz lelkiismerete küzdhetne azért is, hogy átláthatóbb legyen a vagyoni helyzet, feltárható legyen a példátlan meggazdagodások háttere. Ha aggódik a hazáért, legyen ő az első, aki a felcsúti stróman felfuttatására azt mondja: ezt ne!

Értjük persze, hogy a kollégiumi hűségeskü kötelez. Ennek megfelelően nincs kibeszélés, biliborítás, a szövetségnek erőt kell mutatnia. Csakhogy a körülmények jelentősen megváltoztak a rendszerváltozás időszakához képest. Amikor a házelnök tavasszal maga írta alá a Fidesz és a köztörvényes bűnöző, Farkas Flórián (miniszterelnöki biztos, fideszes képviselő) vezette Lungo Drom választási együttműködését, kénytelenek voltunk az utolsó illúziónkkal is leszámolni. Kövér László a hét végén arról is beszélt: jelenleg nem érzi, hogy egy olyan nem politizáló, de közéleti szerepet vállaló keresztény értelmiség sorakozna fel a Fidesz háta mögött „kivont kardokkal és előreszegezett dárdákkal”, amilyenre szükség lenne a társadalmi küzdelmekben. Én ezen nem csodálkoznék annyira a helyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.