Fulladozunk a műanyagban

A vizekbe kerülő műanyag nem csupán elcsúfítja a tájat, az élővilágot is veszélyezteti.

Mangel Gyöngyi
2017. 12. 08. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fényképek sorjáznak számítógépem képernyőjén. Az egyiken a Csendes-óceánon úszó hatalmas szemétsziget, a felszínén műanyag palackok, poharak, flakonok, ezerféle kacat. Egy másikon homokos tengerpart, de strandolók sehol, a fövenyt műanyaghulladék borítja. Köztük egy tengeri teknős teteme, műanyag zacskó fojtotta meg. Egy újabb képen egy sirály gyomrának maradványai között öngyújtó. Dél-ázsiai folyókat is látok, a teljes vízfelszínt szemét borítja, csónakban evező férfiak küzdenek a műanyag elemekkel.

Nem is kell távoli tájakra kalandoznunk. Elég a Felső-Tiszához utaznunk, hogy vízben úszó műanyag palackok ezreit láthassuk. Egy lelkes aktivistacsapat nyaranta megszervezi a PET-kupát. Maguk készítette tutajokon csorognak le a Tiszán, partra szállnak, az ártéri erdőkből begyűjtik a szemetet, lehalásszák a műanyagot, zsákok százait töltik meg. Az óceáni szemétszigetek felszámolására is keresik a megoldást. A hírek szerint egy holland alapítvány munkatársainak sikerült olyan óceántisztító szerkezetet alkotniuk, amellyel megkezdhetik az „objektumok” felszámolását.

A vizekbe kerülő műanyag nem csupán elcsúfítja a tájat, az élővilágot is veszélyezteti. A halak és más tengeri állatok, vízi madarak tápláléknak nézik a szemetet, az pedig megöli őket. Megesik, hogy belegabalyodnak a zacskókba, és megfulladnak. A műanyagok az ibolyántúli sugárzás hatására előbb-utóbb apró darabokra esnek szét, és a parányi, szinte láthatatlan mikroműanyagok bekerülhetnek a táplálékláncba. A mi ételeinkbe is – aminek az egészségügyi hatását még nem ismerjük.

Joggal tehetjük fel a kérdést: hogyan kerül ilyen hatalmas mennyiségű műanyaghulladék a természetbe? A múlt század ötvenes évei, a műanyaggyártás fellendülése óta egyes adatok alapján 180-szorosára nőtt a termelés. Évi 300 millió tonnát gyártanak, és a mennyiség továbbra is ijesztő mértékben nő. Ennek nagy része csomagolóanyag. Egy-egy vásárlásunk szemétgyűjtő útnak is tekinthető. Műanyagba csomagolják a háztartási vegyi árut, a kozmetikumokat, a mirelit termékeket, a tejtermékek nagy részét, a húsokat, az ásványvizet. A szállításhoz is eldobható szatyrokat használunk. Napestig sorolhatnánk a példákat: ma már az előfizetett folyóiratok is műanyag tasakot kapnak.

A műanyaghulladék világméretű felszaporodásának másik oka az emberi felelőtlenség. Ott is műanyagot használunk, ahol nem kellene. Holott az eldobható szatyrok helyett választhatunk tartós vászontáskát, a flakonos mustár helyett vehetünk üvegeset. A műanyaghulladék eldobálása még jelentősebb probléma. A tengerjáró hajókon, a városokban nem megfelelően gyűjtött hulladékból alakulnak ki a szemétszigetek, a műanyaghulladékkal borított folyók, folyópartok.

Kétségtelen, hogy segít a probléma megoldásában a szelektív gyűjtés és az újrahasznosítás, ám az sajnos csak kevés helyre, kevés országra korlátozódik. Hazánkban sem minden településen sikerült megoldani a gyűjtést, és az újrahasznosítás is csak részleges. Bizonyos műanyagokat ráadásul egyáltalán nem lehet feldolgozni. Néhány ország úgy szabadult meg a hulladék nagy részétől, hogy Kínába szállította, úgymond újrahasznosításra. Most a távol-keleti állam nemet mondott, az év végével megtiltja a hulladékok importját. Ugyanakkor félő, hogy a leleményes „fejlett” országok más ázsiai vagy afrikai országokat kínálnak meg szeméttel. Van vajon megoldás a problémára? Az Európai Unió most készíti a műanyag-stratégiát. Kérdés, hogy ennek középpontjában a szeméttől való megszabadulás és a részleges újrahasznosítás áll-e majd, vagy gyökeresen új szemlélettel a csomagolóanyag-használat újragondolása is hangsúlyosan benne lesz. Egy biztos: tudatosabb vásárlással mi, fogyasztók is óriási szerepet vállalhatunk ebben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.