Ha nem tudsz a lábaddal, fuss a szíveddel!

Aki ezt a távot teljesíti, időeredménytől függetlenül győztes. Tomi is az: szívével futva teljesítette a 42 195 métert.

Nádudvari Péter
2017. 12. 16. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind a munkám, mind szabadidős tevékenységeim során rendszeresen dolgozom súlyosan beteg, illetve fogyatékos emberekkel. Mindenkinek, aki nem velük foglalkozó szakember, érintett rokon vagy ismerős, azt javasolnám: töltsön legalább néhány órát a társaságukban. Életre szóló emberi és morális leckéket kaphat tőlük.

Mivel évek óta tevékenykedem ezen a területen, nekik köszönhetően jómagam egész könyvnyi „leckegyűjtemény” birtokosa vagyok. Folyamatosan képezem magam, zenélek, sportolok. Azonban tőlük megtanulhattam, hogy mindennek a lehetősége, a megfelelő képességek birtoklása nem jár alanyi jogon mindenkinek, hanem kiváltság. Mert – kiemelve a sportot – sokan közülük nemhogy egy maratont, de egy métert sem képesek lefutni. Amióta ez tudatosult bennem, arra törekszem, hogy a súlyosan beteg, fogyatékos embertársainkat részeltessem a kiváltságból kapott képességeim gyümölcseiben (ez az én esetemben a zenét és a sportot jelenti). Morális kötelességemnek érzem ezt, hiszen nekem megadathattak azok a lehetőségek, amelyek nekik viszont nem. A Terézvárosi Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonában (Terézéno) tartott zenés foglalkozásaimon rendszeresen részt vesz Szinai Tomi, a Nemadomfel Együttes mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott és látássérült énekese is. Nemrégiben mondta nekem, hogy kipróbálná a futókocsis futást. Két „szigetkör” teljesítése után azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy teljesítsük közösen a SPAR Budapest Maratont. Mindez a Suhanj! Fitness és a Terézéno támogatásával lehetővé is vált számunkra.

Mindkettőnk részéről személyre szabott felkészülést kívánt a dolog, hiszen ez egy különleges „műfaj”, erre nem írnak edzésterveket. Tomi naponta imádkozott, így készítette fel a lelkét a nagy napra. Többször tudatosítottam benne, hogy ez hosszú verseny lesz, de hajthatatlan volt: ő maratonista szeretne lenni. Jómagam rendszeresen edzek: erős tüdő, lábak és felsőtest kell, ha valaki futókocsis futásra adja a fejét. A felelősség is nagy. Egy embert hozzásegítünk így egy egész életre szóló tapasztalathoz. Alkalmasnak kell lenni arra, hogy „fél gőzzel” is teljesítsük a kiválasztott távot, hiszen önmagunkon kívül a futókocsiban ülő minden rezdülésére is figyelni kell, és adekvátan reagálni. Étel, ital, réteges öltözködés, bátorítás.

Az alapvető gondozási feladatokat maradéktalanul végre kell hajtani – miközben egy maratoni távot teljesítenek együtt. Az itt nem fér bele, hogy a táv harmincadik kilométerénél elfogy az erő, de kiszámoljuk, hogy még így, félhullán is be lehet botorkálni a célba, és nem fog utolérni a záróbusz. Közben rengeteg, addig nem tapasztalt élményhez jut a társ: Tomi még soha nem láthatta, milyen a budai váralagút autómentesen. Nagyon tetszett, sok erőt adott neki a zenei kavalkád: énekkar, dobzenekar, rockbanda is szórakoztatta a futókat. Ámulva nézte a jelmezeseket, különösen a „száguldó kürtőskalács” nyűgözte le. Az egységnyi idő alatt kapott dicséretekben is egyéni rekordot döntött.

A célba érkezés mindenki számára katartikus, de Tominak különösen az volt: megkapta a befutóérmét és a befutócsomagját, felkerült az eredménylistára. Ő, aki élete jelentős részét kerekesszékben töltötte. Rengeteget küzdött azért, hogy legalább lassan, alkalmanként, segítséggel járni tudjon – sokkal többet, mint én a saját céljaim eléréséért. Aztán egy korábban elérhetetlennek hitt álma is teljesült: maratonista lett. Aki ezt a távot teljesíti, időeredménytől függetlenül győztes. Tomi is az: szívével futva teljesítette a 42 195 métert.

A szerző gyógypedagógus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.