Hátország

A bűnösök és az áldozatok közötti határvonalat hiba lenne egyetlen határozott mozdulattal meghúzni.

Csécsi László
2017. 12. 15. 20:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dragan még húszéves sem volt 1991-ben, amikor vajdasági szülővárosában felterelték egy katonai buszra, hogy a Jugoszláv Néphadsereg kötelékében, a tüzéreknél szolgálja a hazát. Nem sokkal később már a Dubrovnik fölötti hegyekben táborozott zömében montenegrói katonatársaival. A tengerbe benyúló óváros látványa ismerős volt, Dragan a vakációit ezen a vidéken töltötte az unokatestvéreinél. Gyönyörű emlékek kötötték Dubrovnikhoz. Minden gyereket ismert az utcában, naphosszat fociztak, horgásztak, fürödtek a tengerparton. Most az egykori barátok álltak a front túloldalán. A lövegek célkeresztjében pedig a jól ismert utcák és házak. A rokonai ekkor már nem éltek a városban.

– Mintha az anyámat rúgtam volna hasba – mesélte egy átsörözött éjszakán. Nem értette, mi történik körülötte. Haragudott a horvátokra, a montenegróiakra, a szerbekre, mindenkire. Nem akart mást, csak hazamenni.

Több hónapos frontszolgálat után engedték el néhány napra. Amikor leszállt a buszról, kényelmetlen érzés fogta el. Szülővárosában semmi jele nem volt annak, hogy nem is olyan messze háború dúl. Az emberek a kávézók teraszán ülve élvezték a napsütést. A fiatalok a főtéren korzóztak, esténként szórakozni jártak. Ideig-óráig érdekesek voltak a frontról hazatért barát történetei, de hamar visszaterelődött a szó a hétköznapi élet gondjaira, örömeire. Illetlenségnek tűnt háborús borzalmakkal rondítani az idillbe. Dragan igyekezett ott folytatni az életét ebben a néhány napban, ahol a bevonulása előtt abbahagyta, de hamar rá kellett jönnie, hogy ez lehetetlen.

Egyik este diszkóba ment a barátaival. A barátnőjével táncolt, amikor azt vette észre, hogy egy apró, fényes pötty cikázik át a lány ruháján. Rávetette magát, lerántotta a padlóra, betakarta a testével. A körülöttük táncolók dőltek-borultak.

Kezek ragadták meg, felrángatták a padlóról, bemostak neki egyet. Mindenki ordítozott, az ingét letépték. Közben megérkeztek a kidobók, akik végre megkérdezték, hogy mi történt. Próbálta elmagyarázni, hogy ahonnan ő jön, ott az a kis fényes pötty maga a halál, de a hangzavarban és felfordulásban nem értették. Ekkor már világos volt neki, hogy amit látott, az csak egy akkoriban divatba jött ártalmatlan lézerpointer lehetett, de ez senkit nem érdekelt. A kidobók hátracsavarták a karját, és ne csináld itt a balhét! felszólítással a kijárat felé taszigálták. Dragan ennyi év után is emlékszik a vendégek megvető tekintetére. Megszégyenülten hagyta, hogy kivezessék, miközben az járt a fejében: ők azok, akikért harcolok. Kilökték a járdára. A barátai utánasiettek, vigasztalták, nekiestek a kidobóknak, és elmagyarázták, hogy akit hőzöngőnek néztek, az háborús hős. Addig győzködték az ajtónállókat, hogy beleegyeztek: ha Dragan megígéri, hogy rendesen viselkedik, visszamehet. De ő ekkor már nem akart fogadkozni, megszégyenülten hazakullogott.

Pár nappal később, amikor ismét fel kellett szállnia a buszra, kételyek gyötörték. Az otthoni élmények hatására még értelmetlenebbnek látta mindazt az áldozatot, amelyet haza iránti kötelesség címén követeltek tőle. Végigharcolta a háborút, de ahogy sokan a társai közül, ő is arra törekedett, hogy távol tartsa magát a rázós szituációktól.

Hogy mi fáj neki a legjobban, még sok évvel a háború után is? Az, hogy a világ szemében őt is belengi a háborús bűnök gyanújának árnyéka. Meg hogy a magukat ártatlannak beállító bűnösök helyett neki van bűntudata. A gyerekeit azóta sem vitte el szeretett Dubrovnikjába. A pusztítás nyomait látva elsüllyedne szégyenében.

Ez a történet arról jutott eszembe, hogy a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló, közel 25 évig működő hágai Nemzetközi Bíróság nemrégiben befejezte a munkáját. Az aktákat lezárták – a bűnösök és az áldozatok közötti határvonalat viszont hiba lenne egyetlen határozott mozdulattal meghúzni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.