Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Népvándorlás, bevándorlás, betelepítés

A gazdag Nyugat a kevésbé szerencsés országok kárára tartja fenn versenyképességét. Nálunk is át- és elvándorlás van.

Simon Géza
2017. 12. 01. 16:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A házunk mögött, az egyesült államokbeli nagyvárosban, ahol az év egyik felében élek, angolul nem beszélő, spanyol anyanyelvükön sem szívesen megszólaló emberek rohammunkában felhúzták a kerítést. Környékünkön a családi házak zsindelycserepes tetőit is ilyen munkások javítják. A taxisok mifelénk majdnem kivétel nélkül szomáliaiak. A három és fél milliós városban 45 ezer szomáliai él, többségük „Kis Mogadishuban”, ahol jól megállják a helyüket, habár a hatóságok tíz fiatalt letartóztattak, négyet el is ítéltek, mert csatlakozni akartak vagy csatlakoztak is az Iszlám Államhoz.

Az elmúlt húsz évben közel kétszázezer szomáliai vándorolt be az Egyesült Államokba. A bevándorlás körülményeit a nagyközönség nem ismeri. Még Clinton elnök idejében, a szomáliai polgárháború alatt megállapodás született az amerikai kormányzat és katonai szövetségesei között, ami lehetővé tette a bevándorlást. Betelepítésnek is nevezhetnénk ezt. Szokott gyakorlat, hogy sikertelen tengerentúli katonai beavatkozások után az amerikai kormány lehetővé teszi szövetségeseinek és azok hozzátartozóinak a bevándorlást. Így volt ez a kubaiakkal a 60-as években, a sikertelen partraszállás után, majd a laoszi hegylakókkal, a hmongokkal és a dél-vietnamiakkal is. Most jönnek az afgánok és a szírek.

A 320 milliós Egyesült Államokban jelenleg negyvenmillió törvényes bevándorló él – köztük én –, és legalább 13 millió törvénytelen. Évente egymillió ember érkezik az országba törvényesen, és ki tudja, hány törvénytelenül. Miért ez a „kitárt karok” politika? Csupán az egyetemes emberi jogok védelméről lenne szó, ahogy azt a kormányzati hírverés és a főáramlati liberális sajtó beállítja?

Donald Trump elnök eltökélt szándéka, hogy felére csökkentse a bevándorlást. Elhatározása heves ellenállást váltott ki üzleti körökben. A The Washington Post kikérte 18 vezető közgazdász véleményét. Közülük 16 úgy vélte, ez rettenetes ötlet. – A bevándorlás korlátozása tartósan alacsony gazdasági növekedésre ítélne bennünket, és növelné a gazdasági hanyatlás veszélyét – mondta az egyik. – Korszerűsíteni kell a rendszert, de felére csökkenteni a bevándorlást káros hatással van a gazdaságra – vélekedett egy másik. Miért? Mert munkaerőhiány van az országban.

Hogyan lehetséges, hogy évi több mint egymilliós bevándorlás mellett munkaerőhiány van? Nem kell közgazdásznak lennie a szemlélődő és érdeklődő választópolgárnak, hogy lássa az okokat. A jóléthez társuló bőkezű szociális rendszer lehetővé teszi, hogy a társadalom alsó rétegeiben élők segélyből éljenek ahelyett, hogy minimálbérért dolgozzanak. A bennszülöttek körében a fizikai munka elvesztette a tekintélyét. Következésképen az oktatási rendszer egyre kevesebb figyelmet fordít a szakképzésre. Öröklött vagyonból él sok fiatal anélkül, hogy dolgozna, a megtakarítások pedig lehetővé teszik a dolgozók számára a korai nyugdíjba vonulást. Hasonló a helyzet a gazdag nyugat- és észak-európai országokban. Ott is elsősorban a munkaerőhiány, és nem az emberi jogok védelme teszi szükségessé az erőltetett bevándorlást.

Mosolyognom kell – némi elégtétellel –, amikor brit egyetemi tanárok panaszkodnak, hogy a brexit el fogja lehetetleníteni a munkájukat, mert véget vet a fiatal kutatók beáramlásának. Így van ez az Egyesült Államokban is; magam tapasztaltam. Az egyetemeken az alapkutatás szinte elképzelhetetlen fiatal külföldi munkatársak nélkül. A Szilícium-völgyben is toborozzák a külföldi tehetségeket. A tanulmányutakból, a csereprogramokból sokszor bevándorlás lesz. Úgy hívják ezt, hogy tudóscsábítás és „agyelszívás”. A gazdag Nyugat így tartja fenn a versenyképességét a kevésbé szerencsés országok kárára.

Mindez minket, magyarokat hátrányosan érint. Nálunk át- és elvándorlás van. Ami a Nyugatnak önérdek és előny, nekünk gond, teher, lappangó veszély. Magyarországnak is szüksége van képzett munkaerőre, de ilyen a vándorok között vagy nincs, vagy ha van, nem nálunk keres munkát. Ezen a téren a kormány rugalmasabb lehetne, hátha akad egy-két ápoló, vegyész, lakatos vagy egyéb műszaki segéderő, aki hajlandó lenne Magyarországon letelepedni. Ezzel Brüsszel követelésein is enyhíteni lehetne.

Tőlünk elvándorolnak a tehetséges fiatalok, és helyettük nem jönnek mások. Ennek ellenére kevesen vitatják a törvénytelen bevándorlás megállításának a szükségszerűségét. Az ország visszautasítja az idegenek kötelező betelepítését. Egyre több a bizonyíték arra, hogy a kötelező betelepítés nem jól működik. Helyszíni beszámolók szólnak arról, hogy a balti országokban, a kisvárosokba betelepített szíriai menekültek közül sokan az éjszaka folyamán összecsomagolnak és eltűnnek. Visszamennek Németországba annak ellenére, hogy nem jogosultak többé szociális segélyre. Kétszeres törvénytelenséget követnek el: egyszer, amikor beléptek Európába, másodszor, amikor betelepítésük után „áttelepítik” magukat. A hatóságok a betelepített menekültek negyedének hollétéről nem tudnak. A betelepítés olyan, mint a megrendezett házasság, panaszkodott egy szíriai asszony. Kitoloncolni azokat, akik letelepedési kérelmét a hatóságok visszautasították, szinte lehetetlen. Az Egyesült Államokban eddig csak a bűnöző előéletű és a bűnözésért elítélt törvénytelen bevándorlókat sikerült kitoloncolni. Trump ezen is próbál változtatni. Miként a gazdag nyugati országoknak, a közép-európai kis államoknak is saját érdekeiket szem előtt tartva kell kezelniük a népvándorlás nehézségeit.

A szerző magyar-amerikai kettős állampolgár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.