Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Rasszizmus és migráció

Az elvakultság lassan gyógyíthatatlanná válik. Erről nemrégiben Budaörsön is meggyőződhettünk.

B. Molnár László
2017. 12. 21. 8:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Normális esetben mindenkit büszkeséggel kellene eltöltenie annak, ha egy magyar várost egy olyan szervezet fogad a soraiba, mint az Európai Városok Koalíciója a Rasszizmus Ellen (ECCAR). Az ECCAR azokat az európai településeket fogja össze, amelyek vállalják, hogy végrehajtanak legalább egy olyan programot, amelyet a 2004. december 10-én, Nürnbergben elfogadott tízpontos akciótervben fogalmaztak meg. Ennek célja, hogy feltárja, mitől lehetnek sikeresek a faji vagy etnikai alapú megkülönböztetés megszüntetésére irányuló politikák. Megvalósításában olyan európai városok működtek eddig közre, mint Róma, Barcelona, Berlin, Bécs vagy Zürich. Ezek sikerrel valósítottak vagy valósítanak meg modellértékű szakpolitikákat.

Eddig két magyar város, Pécs és Budaörs kapcsolódott be a programba. Az előbbi a Györgytelep rehabilitációjával, az utóbbi a tanodájával. Budaörs példaértékűen látta el feladatát, nem véletlenül figyeltek fel erre a tanodaprogramra. Európa-szerte megfogalmazódott annak az igénye, hogy Budaörs csatlakozzon az ECCAR-hoz, és ossza meg tapasztalatait más városokkal is. Talán az sem véletlen, hogy a település – noha az önkormányzati választások óta igencsak szálka a kormány és a kormánypártok szemében – éppen a kabinettől kapott díjat a jól működő esélyegyenlőségi tanodaprogram miatt, és a nemzetközi szervezet épp ennek kapcsán hívta meg tagjai közé.

Már csak annyi hiányzott a csatlakozásához, hogy a helyi képviselő-testület elfogadja az erről szóló előterjesztést, amikor teljesen váratlanul robbant a bomba. A helyi Fidesz elnöke, Nagy Sándor András egyszer csak bejelentette: tiltakoznak a lépés ellen, mivel mindaz, amit ez a szervezet képvisel, teljes mértékben ellentétes a budaörsiek elveivel. A kormánypárti politikus szerint az ECCAR fő célja nem a rasszizmus elleni küzdelem, hanem az illegális bevándorlás elősegítése, méghozzá egy tízpontos akcióterv segítségével. Nagyot az sem zavarta túlságosan, hogy a szervezet akciótervében – ami teljes egészében hozzáférhető mindenki számára az interneten – egyetlen szó sincs migrációról. Olyan javaslatok vannak, mint hogy az önkormányzat vizsgálja meg, milyen eszközökkel léphet fel a rasszizmus ellen, valamint informálja a lakosokat jogaikról és kötelezettségeikről.

A múlt szerdán tartott képviselő-testületi ülésen folytatódott a csatlakozást elősegítő előterjesztés elleni támadássorozat. A fideszes Löfler Dávid felszólalásában elmondta, bár frakciójuk elutasítja a rasszizmus minden válfaját, az ECCAR-csatlakozást csak abban az esetben támogatják, ha az előterjesztés kiegészül egy ponttal, miszerint Budaörs Város Önkormányzata elutasítja az illegális bevándorlók betelepítését. Összefoglalva: ha a város, amely egyébként semmilyen formában nem érintett az illegális bevándorlásban, nem ítéli el a migrációt, akkor ne csatlakozzon a rasszizmus ellen küzdő szervezethez sem. Logikus?

Az elvakultság lassan gyógyíthatatlanná válik. Most egy olyan városban lelt táptalajra, amely történelme során nemegyszer nagyon is sokat szenvedett attól, hogy a politika gátlástalanul megkülönböztette az embereket származásuk alapján. A második világháború évei alatt több százezer embert – köztük sok budaörsit – gyalázatosan, rasszista alapon kiirtottak, majd Budaörs lakóinak jelentős részét a kollektív bűnösség alapján elűzték. Éppen ezért a város és lakói számára indokolt lehet, hogy részt szeretnének venni egy rasszizmusellenes szövetségben.

A képviselő-testület végül tíz igen szavazattal négy ellenében elfogadta a csatlakozást. Győzött a józan ész és az emberi gondolkodásmód. Hogy többé ne történhessen meg olyasmi, ami a budaörsi zsidókkal és svábokkal megtörtént. És ennek az égvilágon semmi köze sincs az illegális bevándorlókhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.