Száz év múlva

Itt hagyom az utókorra a ma lenyomatát.

Dominka Ede Harald
2017. 12. 18. 16:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrégiben találták meg restaurátorok azt a két pergament, amelyet 1777-ben egy apró spanyol város káplánja, bizonyos Joaquín Mínguez rejtett el a templomában kereszten függő Krisztus-szobor – hogy is mondjam – hátsójában. Az ilyen faszobrok kétségkívül üregesek, de nem volt szokás a jövő számára üzenetet elhelyezni bennük, jegyezték meg a meglepett megtalálók. Krisztus teste mint időkapszula?!

Nem klasszikus, hiszen az időkapszula lepecsételt fémtároló inkább, amelybe jellemző tárgyakat, képeket helyeznek. Az első ilyet a fenti dátumnál évszázadokkal később, az 1937-es New York-i világkiállítás alkalmával készítették rézből, krómból, ezüstből, és 15 méter mélyen várja, hogy ötezer év múltán kiássák. Korábbról akaratlan időkapszulákról beszélhetünk. Ilyen a pompeji leletek egy része. Igazi művészi elgondolás a strandlabda méretű KEO műhold is, amely számos információt tartalmaz rólunk, és 50 ezer éves utat szántak neki, amely után visszatérne a Földre, hogy itt aztán a csuda tudja, kik vagy mik megtalálják. De nyolc éve ugyancsak Spanyolországban, Madridban, az 1834-ben készült Miguel de Cervantes, a Don Quijote szerzője feliratú szobor alatt találtak ládikát, benne egyebek mellett a derék szerző jeles könyvének néhány 1819-es példányával. A nemrég meglelt írás tartalmazza a szobor készítőjének nevén túl azt is, hogy miféle gabonákat termesztettek, milyen boruk volt, és beszámol a jellemző betegségekről, mint a tífusz vagy a malária. Ír az emberek kedvenc szórakozásairól, labda- és kártyajátékokról, meg arról is, hogy működik az inkvizíció.

Megtetszett az ötlet. Én is lekörmöltem a magam üzenetét a jövőnek, majd beléptem vele egy templomba, és körbejárva méregettem egy Krisztus-szobrot, amely diszkréten a keresztfához simult. Ám amikor fájdalmas pillantása találkozott az enyémmel, éppen megszólalt a Bach Jesu, meine Freudét éneklő kórus, letettem tehát eredeti tervemről.

Ehelyett itt hagyom az utókorra a ma lenyomatát. Miszerint nekünk is vannak hasonló gabonáink, amelyek közül néhány génmódosított, szintén iszunk jó borokat, de akad szőlőmentes is. Mi is szórakozunk, van labdajátékunk, focinak nevezzük, bár nem ismerjük túl jól a szabályait, inkább csak stadionjaink épülnek hozzá. A gyerekek számítógépen játszanak, a felnőttek legfőképpen egymás idegeivel. Beszélgetni a Facebookon szoktunk, ahová cukiságokról teszünk föl képeket. Legutóbb egy kis fekete állatot láttam kék szalaggal a fején, egy kislány ölében, a szöveg hozzá: „Fenrirke kutyuska”. Nekem inkább farkasnak tűnt. Alatta komment: „ez itt egy újabb sötétség kora”. Írója talán a hasonló nevű skandináv mitologikus szörnyfarkasra gondolt, amely gonoszságával elvette a világosságot az emberektől, széttépte a legerősebb láncokat is, és végül egy trükkös, leheletvékony varázszsinórral tudták csak megkötni. Mifelénk sok ilyen farkas szaladgál szabadon – magyar magyarnak farkasa, mondaná Plautus. De ugyancsak ő biztat: „ki a rosszat bátran tűri, az megkapja majd a jót”. Vajon elég-e most bátran tűrni ahhoz, hogy a farkasok és a birkák között emberek legyünk?

Addig is: sokunk hatalmas üzemekben dolgozik, ahonnan hatalmas emberek hatalmas pénzeket visznek el külföldre. Amerikai és kínai kajával tömjük magunkat, jobbára a ruházatunk is kínai. Azt gondolnák, megszállottan érdeklődünk a távol-keleti kultúra iránt, pedig nem. És mi voltunk az a generáció, mely a tengerpartok kagylóit és csigáit mindenféle színű műanyag darabkákra cserélte fel. Van népbetegségünk, depressziónak nevezzük, leginkább a szontyoli ábrázatról lehet felismerni, meg az orr alatt motyogásról, amelyben olykor a tévéhíradóból is ismert nevek keverednek mindenféle szalonképtelen szavakkal. Ezektől inkább megkímélném egyelőre a kedves jövőbeli olvasót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.