Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Mit tanulhat Orbán a CSU-tól?

Egyetlen bajor miniszterelnök gázszerelője vagy felesége sem vált óriási földbirtokossá.

Techet Péter
2018. 01. 06. 13:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bajor keresztényszociálisok ismét biodíszletet csináltak-csinálnak Orbán Viktorból kétnapos frakcióülésükön. 2015 szeptemberében is meghívták a magyar miniszterelnököt: akkor a CSU Orbán puszta jelenlétével hergelni tudta a balliberális német közéletet, illetve saját kereszténydemokrata testvérpártját, a CDU-t. Azóta több mint két év eltelt, és Orbán sok tekintetben a merkeli menekültpolitika legismertebb ellenzőjévé vált. Mivel a kancellár a szeptemberi német választásokból egyértelműen meggyengülve került ki, és a CSU főleg a menekültpolitikát teszi felelőssé a rossz szereplésért, ismét Orbánt tolják előre az antimerkeli kurzus élő szimbólumaként. Hiába békült ki egymással a CDU és a CSU, hiába fordított hátat Németország a willkommenskulturnak, a menekülttéma ma is polarizál. A CSU pedig idén, a bajor tartományi választás évében nem szeretne engedékenyebbnek mutatkozni legfőbb riválisánál, az Alternatíva Németországnak (AfD) pártnál. Orbán Viktor, illetve az új antimerkeli sztár, Sebastian Kurz osztrák kancellár jelenléte a festői Seeonban ezért elsősorban német, sőt bajor belpolitika. A CSU velük bizonyítja menekültellenességét, amit számos szavazója elvár tőle.

A barokkos bajor közéletet fél évszázada állampártként dominálja a CSU. A bajor politika rusztikus színpadát a német politikából másutt kiveszett machiavellista intrikák és klasszikusan alfahím politikusok uralják. A CSU stílusa közel áll ahhoz, amit Orbán is ért politika alatt. Ezzel nincs is különösebb probléma, a többnyire színtelen-szagtalan, felejthető figurák mellett a bajor CSU a maga harsányságával, túlzásaival valóban üde színfolt. Miközben a merkeli évek kilúgozták a CDU-t, ahonnan a kancellár minden karakteres politikust elüldözött, a CSU megőrizte sajátos jellegét és helyét.

Van azonban egy jelentős különbség a CSU és a Fidesz között. Míg Orbán Viktor csupán a kommunikációra építi a politikát, a CSU-t választási sikerei mellett valóban értő kormányzása is legitimálja. A párt nem azért népszerű Bajorországban, mert Aschaffenburgtól Passauig, Bambergtől Lindauig minden velük lenne teleplakatírozva. A bajor választók tényleg értékelik azt a magas életszínvonalat, ami a CSU-kormányok évtizedeinek köszönhető. Bajorország nemcsak Németország legszebb, legélhetőbb és legkedvesebb tartománya, de az egyik leggazdagabb is, amelyet a régi tradíciók mellett kiváló oktatás, kutatás-fejlesztés és szociális politika jellemez. Laptop és bőrnadrág – ahogy a párt egykori mottója hirdette.

A németek frusztrált irigységgel, maguk a bajorok bumfordian túlzó patriotizmussal veszik tudomásul a délkeleti tartomány eredményeit. Németországban illik kinevetni a bajorokat – ám a legtöbb ember mégis oda megy nyaralni, és München a legnépszerűbb német nagyváros. Horst Seehofer korábbi kormányfő egyenesen „a paradicsom előszobájaként” írta le hazáját, és a bajorok joggal bólogatnak ilyenkor. Még a menekült- vagy hajléktalanszállások rendszere sem a balos Berlinben vagy Brémában van a legprofesszionálisabban megszervezve – hanem a menekültek ellen hangoskodó, de a többi német tartománynál jóval keresztényibb bajoroknál.

Bajorországban a jólét nem politikai termék. Nem a plakátok hamis jelszava. A CSU-nak nem kellett megszállnia a bajor médiát, hogy jó kép alakuljon ki a tartományról. A párttal legkritikusabb nagy német lap, a Süddeutsche Zeitung gond nélkül dolgozik Münchenben, és a bajor közszolgálati adókon sem kormánypropaganda zajlik. A CSU nem folytat kultúrharcot a bajor kulturális elit és a müncheni értelmiség ellen. A CSU nem épített fél évszázados töretlen uralma alatt párthű oligarchiát. A CSU nem tette az egyházakat saját fiókszervezeteivé (a párt egyik legélesebb kritikusa Reinhard Marx müncheni érsek), igaz, a bajor egyházak sem olyan gyávák és hallgatagok, mint a magyarországiak. A CSU nem építgetett állami pénzből stadionokat, noha a bajor foci fényévekkel jobb a magyarnál. A CSU nem osztotta újra a földvagyont. Egyetlen eddigi bajor miniszterelnök gázszerelője vagy felesége sem vált óriási földbirtokossá. Északi, protestáns mércével persze a bajor politika is tele van korrupcióval, protekcióval – elég csak a legendás kormányfő, Franz Josef Strauss családjának fegyverkereskedelmi ügyleteire gondolni. De a CSU az elmúlt több mint fél évszázadot nem néhány baráti család, hanem egy egész nemzet, a tizenkétmilliós bajor nép meggazdagodására, erősödésére használta. Az egykor szegényes, agrárjellegű tartomány ma Németország technológiai és ipari motorja.

Ha Orbán Viktor segít a CSU-nak otthon győzni, az felettébb üdvözlendő. Ám jó lenne, ha Bajorországban járva észrevenné: a CSU nem a menekültellenessége miatt sikeres. Hanem mert valóban jólétet teremtett. Mindenkinek, nem csupán egyeseknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.