A választók világszerte támogatnák a magyar családpolitikát

A családi otthonteremtési kedvezmény valóban működik, és segített hozzájárulni a magyar családok gyermekvállalásához és otthonteremtéséhez.

Csekő Imre
2019. 04. 30. 10:40
null
A szakértők szerint a statisztikai adatok azt mutatják, hogy házasságban több gyermek születik, mint élettársi kapcsolatban Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány éve történt, már túl voltunk a Fidesz második kétharmadán, hogy alkalmam nyílt többször is hosszan beszélgetni egy munkája révén akkoriban rendszeresen hazánkba látogató, elismert amerikai társadalomtudóssal. A New Yorkban élő professzor, aki az amerikai értelmiség döntő részéhez hasonlóan a fősodratú nyugati médiából, elsősorban a New York Timesból szerezte hazánkra vonatkozó értesüléseit, nehezen értette, vajon miért választják meg a magyarok ismételten Orbán Viktort és kormányát.

Ha elsőre elhitte is, amit a konzervatív magyar kormányról az amerikai újságok állítanak, jobban meggondolva mégis komoly dilemmát okozott neki a kérdés megfejtése. Hiszen amennyiben igaz, amit Magyarországról olvas, akkor a magyar választókat vagy könnyen félrevezethető, ostoba tömegnek, vagy erkölcsileg érzéketlen, önző, az elesettek jogait semmibe vevő közösségnek kellene tartania, akiknek nem jelent gondot, hogy egy szélsőjobboldali, idegengyűlölő, autoriter politikai erőt segítsenek újra és újra hatalomra.

Művelt, intelligens és a szó klasszikus, pozitív értelmében vett liberálisként beszélgetőpartnerem ódzkodott a túlzott általánosításoktól, már csak azért is, mert azokat az amerikai elitegyetemek politikailag korrekt légkörében illik elítélni. Mivel a hazánkban tett látogatásai során szerzett személyes tapasztalatai sem támasztották alá a magyarokról a nyugati sajtóban formált negatív képet, nem tudott mit kezdeni a helyzettel, és váltig kérdezgette, szerintem mi lehet a dolog nyitja.

Válaszomban próbáltam meggyőzni, hogy azok a nyugati sajtóorgánumok, amelyekből rendszeresen tájékozódott, nem objektíven tudósítanak Magyarországról, de hamar rá kellett jönnöm, hogy ezzel csak óvatosan érvelhetek, ha nem akarok zavaros gondolkodású összeesküvéselmélet-hívőnek tűnni a szemében. Nehéz ugyanis elhitetni, hogy az egész világ hazudik, csak a magyar konzervatívok mondanak igazat. Feltehetőleg ezt én sem hittem volna el a helyében.

Ezért feltettem neki a kérdést: elképzelhetőnek tartja-e, hogy a Fidesz-kormány politikájában vannak olyan pozitív elemek is, amelyek joggal vívják ki az emberek tetszését? Beszélgetéseink 2016 tavaszán zajlottak, akkor már bevezették a csokot, így kézenfekvő példaként erre a programra hivatkoztam. Miután ismerősöm figyelmesen meghallgatta, miről is van szó, meglehetősen érdekes reakciót hallhattam tőle. Elismerőleg mondta, mennyire érdekes, pozitív és újszerű intézkedés a családi otthonteremtési kedvezmény bevezetése, majd hozzátette: elképzelhetetlennek tartja, hogy hazájában, az Egyesült Államokban bármely kormány előállhatna egy ilyen vagy ehhez hasonló konstrukcióval. Ezután némi gondolkodás után megkérdezte tőlem, vajon működik-e a csok. Akkoriban csak annyit válaszolhattam, hogy ezt még nem lehet tudni, majd meglátjuk.

Ma már bátran felelhetném, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény valóban működik, és segített hozzájárulni a magyar családok gyermekvállalásához és otthonteremtéséhez.

Múlt pénteken jelentették be, hogy a csokot igénylő családok száma meghaladta a százezret. Mivel elsősorban a nagycsaládokat célzó intézkedésről van szó, minimum 400 ezer, de talán közel félmillió embert segített az otthonteremtési kedvezmény. Ez a szám Magyarország tízmilliós lakosságának öt százaléka. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy társadalmunk sajnos meglehetősen elöregedett, így a csok az emberek többségét életkoruknál fogva nem érinti.

Sokan vannak továbbá, akik még nem találtak megfelelő párt a családalapításhoz, és olyanok is bizonyára szép számmal akadnak, akik egyáltalán nem is terveznek gyermeket. A valódi érintettek köréhez mérten ez a félmilliós szám tehát minden bizonnyal igen kedvező arányt jelent. Joggal állítható, hogy a csok által elért eredmények rendkívül jelentősek. Ha ehhez még hozzávesszük a családokat támogató egyéb intézkedéseket és az év elején bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv elemeit, be kell látnunk, a kormány valóban mindent megtesz, hogy anyagi értelemben hozzájáruljon a magyar családok gyarapodásához és létbiztonságához.

Amerikai ismerősöm meggyőzésére – az eredmények ismeretében − a csokot ma bátran sorolhatnám azok közé az intézkedések közé, amelyek joggal váltják ki a magyar emberek többségének szimpátiáját a jelenlegi kormányzat politikája iránt, és amelyek miatt támogatják a Fideszt. Az utóbbi időben fiatal nyugat-európai barátaimmal is többször volt alkalmam a magyar családtámogatásról beszélgetni, és ők szintén elismeréssel vegyes csodálkozással hallgatták a családpolitika részleteit. Többségük úgy vélekedett: ha az ő hazájukban lenne olyan erő, amely hasonló politikát folytatna, minden bizonnyal rá szavaznának.

Magyarországon az anyagi támogatások mára adottak ahhoz, hogy javuljon a demográfiai helyzet. Ezután talán már érdemes lenne inkább arról beszélni, vajon mik lehetnek az egyéb társadalmi − és nem anyagi − okai annak, hogy hazánkban sajnos még mindig kevés gyermek születik. Egy konzervatív gondolkodású politikusok vezette állam ugyanis nem szólhat bele az emberek magánéletébe, így az anyagi támogatáson és a megfelelő struktúrák, intézményi háttér kiépítésén kívül a politikának nincs és nem is lehet szerepe a gyermekvállalás ösztönzésében. A további gondolkodás tehát már a magyar emberek, különösen is az értelmiség családszerető részének a feladata.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.