idezojelek

Megvadult vombatok

Amit mi németnek mondunk, az nem Németország, csupán a fősodratú média és a fősodratú európai politikusok.

Cikk kép: undefined

Hűvösödik. Avagy erősen hűsül, ahogy Márton barátom szokta volt mondogatni ilyentájt Széken. Általában nincs ezzel különösebb baj, de most meg van. Önuralom szükségeltetik hozzá, ismertebb nevén stratégiai nyugalom, nem is kevés. 

Különösen, ha a vakcinabizniszbe keveredett Ursula von der Leyenre és kollégáira gondol az ember, bár abban is van valami mazochisztikusan jó, mert automatikusan magasabb fokozatra kapcsol a vérkeringés, és átmelegszik a test az ársapka alatt. Hogy látogatná meg őket egy érzékenyített marokkói szurkolói csoport a kandallójuk mellett, ahogyan azt Lajos bácsi mondta a minap a kisbolt előtt.

Szóval, ezekkel a brüsszeli arcokkal az a helyzet, hogy az amúgy is túlfizetett állásukon kívül vagy hozzájutnak még valahonnan egy talicska pénzhez, vagy ennyire kretének, esetleg a kettő egyszerre, ezt nehéz eldönteni. Logika mindenesetre egy szál se, de most már szinte semmiben sem. És sehol. 

Olvasom például, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics, mielőtt felcseszte volna magát rendesen azon, hogy kezdik körülvenni, mint a betiltott Winnetou harcosai a sápadarcúak táborát, és ezért inkább belelépett a gereblyébe, nem is az ukrán féltestvéreket szándékozott megtámadni, hanem egyenesen Japánt. Csak aztán meggondolta magát, mint az a brit férfi, aki koreai popénekesnővé operáltatta magát, de most inkább visszacsináltatja az egészet.

Na most, Putyinról sok mindent el lehet mondani, de azt talán a legkevésbé, hogy idióta lenne, ezért aztán ez egy akkora messziről bűzlő fake news, mint ide Lacháza, ám mégis itt kering körülöttünk, mint egy a téboly árnyékában létező lehetségesség, és mint megannyi más kimondott szó, amitől megvadul az egész univerzum. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mars például (mégis csak egy hadisten vagy mi) egészen közel jön hamarosan, nyilván hogy jobban lássa ezt az egész felfordulást, akár a nagyinak álcázott farkas szegény Piroskát.

A kérdés viszont sajnos az, hogy közel járunk-e az apokalipszishez vagy már benne is vagyunk a miszóban, hogy tárgyszerűek maradjunk. Ehhez képest tényleg marginális problémának tűnik az, ahogyan Ursuláék szórakoznak Magyarországgal, de ha valakit a margóra szorítanak, annak érthetően az a középpont. 

És miután a magyarok már mindent bevallottak az ávón, az, hogy az egyébként jogosan járó pénz kifizetését menet közben újabb és újabb feltételekhez kötik, immáron nem csupán az ízlésrendőrség hatáskörébe tartozik, de színtiszta zsarolási ügy. 

Miközben Daniel Freund, a magyarok nagy barátja, német EP-képviselő, balliberális zöldpolitikus és amatőr etológus, aki egy ihletett pillanatában macskamedvéhez hasonlította a magyar miniszterelnököt, miközben ő maga egyre jobban emlékeztet egy vombatra (vö. erszényes), Magyarországot vádolja zsarolással.

Most tekintsünk el attól egy röpke pillanatra, hogy a kialakult közhangulat miatt Freundnak egyelőre nem javasolnám a kíséret nélküli kószálást az elmaradott magyar ugaron olcsó és egyben biztonságos hajlékot keresgélve, mint azt teszi egyre több honfitársa, megunván az otthoni elvárásokat, és attól is, hogy viszont erősen javallott lenne mihamarabb felkeresnie egy pszichiátert, és nem megsértődnie az első kivetítés szó hallatán, mert ismét érdekes kérdésekbe ütközünk, mindjárt kettőbe.

Az egyik a „németkérdés”, a másik a „zöldkérdés”. Egyre gyakrabban hallom ugyanis a sommás megállapítást, és ez a most zajló labdarúgó-világbajnokság alatt még intenzívebbé vált, amely szerint a németeknek elment a maradék józan eszük, csak most éppen nem úgy, hanem így. 

Értem én persze, a megfelelési kényszer és a még mindig elegendő munícióval rendelkező kollektív bűntudat, ezek a hívószavak, de ne felejtsük el: olyan, hogy kollektív bűnösség, nincs. Mert azt is tudjuk, hogy annak emlegetése hová vezet. Az, amit mi németnek mondunk az egyszerűség kedvéért, nem Németország. Az nem nyolcvanmillió ember, csupán a fősodratú média és a fősodratú európai politikusok. Ez is elég gáz, ne akarjunk többet.

Aztán persze itt vannak az álzöldek, mint ez a Freund. Sokat tesznek azért, hogy a létező környezeti katasztrófa szélén táncolva a zöldmozgalom szitokszóvá és/vagy köznevetség tárgyává váljon. 

Mert nyiladoznak a bicskák a zsebekben, amikor az úgynevezett zöldek, miközben minden erejükkel igyekeznek (kollektív) lelkiismeret-furdalást gerjeszteni a húszéves dízelautók nem brüsszeli apanázst húzó tulajdonosaiban, azzal foglalkoznak, hogy gyerekek szülői beleegyezés nélkül is mihamarabb hozzájuthassanak egy nemváltó műtéthez.

Borítókép: Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselő a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos uniós aggályokra adott magyar válaszintézkedésekkel kapcsolatban tartott sajtóértekezleten az Európai Parlament brüsszeli épületében 2022. november 17-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.