idezojelek

Elismert tudós a bohóclistán

A Szkeptikus Társaság nem törődik a tudományos gondolkodással, vezetői hadilábon állnak a logika elemi összefüggéseivel.

Rácz András avatarja
Rácz András
Cikk kép: undefined
Fotó: Cseke Csilla

A közelmúltig azt képzelem, hogy a Szkeptikus Társaság jóravaló kételkedők egylete, ha nem is tudósok, de amolyan tájékozott laikusok, akik bizonyára még a hetvenes, nyolcvanas években szocializálódtak, szívükön viselik a tudományos gondolkodás eszméinek őrzését, figyelmeztetve emelik magasba mutatóujjukat, amikor a tudományosságnak álcázott ostobaság megpróbál teret nyerni a közbeszédben, a közéletben. Annak ellenére gondoltam ezt, hogy a kompánia egyik-másik jelese, például a szervezet korábbi elnöke, Vágó István gyurcsányista aktivista nehezen magyarázható politikai elkötelezettséget hangoztat, vállalhatatlan párt mellett tesz hitet.

Sebaj! Azért vagyunk demokraták, hogy toleráljuk a politikai másságot, miközben sok kérdésben egyetértünk. 

Például fontosnak tarthatjuk a tudományos gondolkodást. Ám most kiderült, hogy e tekintetben sem árulunk egy gyékényen. A Szkeptikus Társaság nem törődik a tudományos gondolkodással, vezetői hadilábon állnak a logika elemi összefüggéseivel, képviselőiből hiányzik az intellektuális lelkiismeret, tagjainak többsége nem tartja fontosnak a kulturális higiéniát. A szervezet újabban riasztó önbizalommal képvisel hátborzongató zagyvaságokat, kétely nélkül tesz magáévá bárgyú propagandaállításokat, kézmosás nélkül zabál föl fertőző ideológiákat.

A társaság 2021-ben hirdette meg először az úgynevezett Laposföld-díjat, amit akkor a járvány ellen saját vitaminkészítményeit ajánló Gődény György és más oltásellenesek, Tamasi József, Pócs Alfréd és Lenkei Gábor kaptak. 2022-ben Varga „Gyógygomba” Gábornak adták a díjat. Most pedig nyilvánosságra hozták az idei jelöltek listáját, amelyen mások mellett Sebestyén Balázs, Bogár László és Bagdy Emőke is szerepel.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dolog azért meghökkentő, mert „a tudomány prezstízsének és társadalmi elfogadottságának lerombolásában elévülhetetlen érdemeket szerzett személyeknek vagy szervezeteknek szóló elismerés” várományosainak rövid listáját nem valami szűk és ideológiai szempontból elkötelezett vezetői csoport alkotta meg – ahogy tavaly a Magyar Pszichiátriai Társaság nyilatkozatbotrányában megesett –, hanem két hétig tartó nyílt szavazással választották ki – döngetik a mellüket –, amelyen a szervezet tagsága csaknem 1700 szavazatot adott le. Nyitva van előttem a társaság vitacsoportjának oldala. Jobb nem is beszélni róla, milyen alpári, szélsőséges hozzászólásoktól hemzseg, olyan, mintha egy DK-s blogot olvasna az ember a sok közül.

De vajon miféle szempont alapján került föl erre a listára Sebestyén Balázs rádiós műsorvezető, akinek megszólalásait lehet bárgyúnak tartani vagy komolytalannak, de tudományos szempontból biztos, hogy értelmezhetetlen minden, amit mond és tesz? 

Szórakoztatóipari küldetése, bulvármentalitása ­miatt egyszerűen nem tartozik ahhoz a világhoz, amelyben a szkeptikus gondolkodásnak szerepe van. Tudománytalan nézetei miatt minden horoszkóprovat, minden feng sui tanácsadó, minden kártyavető cigány asszony felkerülhetne a szkeptikusok szégyenlistájára, de még egyetlen igazi kételkedőnek sem jutott eszébe, hogy a bulváridétlenségeket komolyan kellene vennie. Hogy ez most megtörténik, erős jelzés: valamit valahogyan nagyon rosszul látnak a társaság tagjai.

Hasonló a helyzet Bogár László közgazdász jelölésével. A médiaszemélyiség nemcsak a gazdaságtudomány aktuális vitáiról beszél a nyilvánosság előtt, hanem közéleti szereplőként főleg politikai narratívákat fogalmaz meg, amelyekben sem a tudományos szóhasználatnak, sem a tudományos hivatkozásoknak nincs akkora jelentősége. Bogár László állításai természetesen vitathatók, de az vitathatatlan, hogy a nagytőke társadalmi szerepéről Marx Károlytól David C. Kortenen keresztül Thomas Piketty-ig számos elismert közgazdász gondol olyasmit, amit Bogár rendszerkritikus szavai körülrajzolnak.

És végül itt van a listán Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a pszichológiatudomány kandidátusa, professor eme­rita, tanszékvezető egyetemi tanár, akadémikus. Olyan szakember, akinek tudományos elkötelezettségéhez kétség sem fér, aki tucatnyi könyvben, több száz tanulmányában, több ezer előadásban tett hitet a tudományos gondolkodás mellett.
Nos, most őt is jelölte Laposföld-díjra a Szkeptikus Társaság „a szexuális fejlődéssel és a nemi szerepekkel kapcsolatos elavult, több évtizede meghaladott álláspont magabiztos és kitartó képviseletéért és ideológiai elköteleződésből fakadó rendszeres gendertagadó, homofób megnyilvánulásaiért, amelyeket gyakran fűszerez szabad megfogalmazású kvantumhalandzsával”.
Én nem tudom, miben hisznek és miben kételkednek a szkeptikusok, de hadd szögezzem le minden vita helyett: Bagdy Emőke tudományos pályafutása önmagát igazolja. A kortárs tudományfilozófia ugyan ismérvekkel kijelöli, de mégsem tud biztos támpontot adni arra nézvést, hogy mi tudomány és mi áltudomány, de abban széles az egyetértés, hogy nézetek és személyek esetében egyaránt tudományhitelesítő jelentősége van a tudóstársadalom elfogadó magatartásának. Bagdy Emőke – hosszú pályáját bejárva – ma ott tart, hogy (más tudóstársaival együtt) éppen ő birtokolja a hitelesítő pecsétet, ő van abban a helyzetben, hogy megmondhassa, mi tudomány és mi nem az.

Meg is mondja. És amikor a szexuális fejlődésről meg a nemi szerepekről beszél, akkor abba a széles, tudományos összefüggésrendszerbe helyezi a kérdést, amelyben az egyes diszciplinák egymásra mutatva is hitelesítik a tudományos állításokat. Ebben a rendszerben a biológiai emberkép alátámasztja a neveléslélektan tapasztalatait, az antropológiai megfigyelések egybecsengenek a szociológiai nézetekkel, a biokémiai eredmények igazolják a szexuálpszichológiai felismeréseket, a kvantumfizika pedig megmagyarázza a biokémiai összefüggéseket.

Hogy ezt a mátrixot a szkeptikusok nem értik, az nem baj. Sokan nem értik. De hogy nem értésüket tudománytagadó nézetek igazolására használják, hogy az áltudományosság minden ismérvét magán viselő genderideológia mellett törnek lándzsát, nos, az már baj. 

A genderszemlélet és a homoszexuális akciócsoportok által terjesztett emberkép ugyanis nemcsak, hogy nem illeszthető be az általános tudományos kontextusba, de önmagában is zavaros, belső ellentmondásokkal terhelt fantazmagória, amely jó esetben is csak egy tökéletesen elfogadó világ szentimentális vágyképe, rossz esetben pedig partikuláris érdekektől hajtott politikai ágensek együgyű szólamgyűjteménye.

Erős kételyt ébreszt a szkeptikusok szkepszisét illetően az, hogy Bagdy Emőke vitathatatlan tudományos tekintélyével szemben ezeket a fősodratú propagandaszólamokat tartják megalapozott, tudományos igazságnak. Úgy tűnik, inkább hajlanak arra, hogy elfogadják a genderszekta bárgyú dogmáit, hogy azonosuljanak a LMBTQ-lobbi agitpropjának lapos és hamis emberábrázolásával, magukénak vallják a kortárs médiaóriások által közvetített woke mozgalom nézeteit.

A nagy kételkedő, szegény Voltaire forog a sírjában.

Borítókép: Bagdy Emőke (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.