Hollandiában a tavaly nyári parasztlázadások, traktoros felvonulások, útlezárások és hangos tiltakozások az idén is folytatódtak. Mark Rutte miniszterelnök kormánya az EU által felállított irreális nitráthatárértékek kikényszerítésével csökkenteni akarja a természetes trágya felhasználását, ami viszont a hozamokat is jelentősen csökkentené. 2030-ig mindenhol a felére akarják csökkenteni a nitrogén kibocsátását, sőt a természetvédelmi területek közelében hetven százalékkal.
Ezzel a gazdák mintegy harminc százalékát ellehetetlenítenék és a világ második legnagyobb élelmiszer-exportőr országának mezőgazdaságát – amely évente százmilliárd euró értékben exportálja termékeit – a padlóra kényszerítenék. Azokat a családokat, amelyek évtizedeken keresztül kemény munkájukkal művelték meg a földjeiket, most a nagyvárosok proletariátusába akarják száműzni.
Mindez jól passzol a szintén holland Frans Timmermans uniós biztos terveibe, aki az EU mezőgazdaságát 2050-re klímasemlegessé tenné, és termőterületeinek tíz százalékát ugarosítaná, ami az EU Green Deal elnevezésű hagymázas terveinek része. Szégyenletes, hogy pont azoknak, akik az élelmiszert megtermelik, harcolniuk kell azért, hogy folytathassák a munkájukat, mikor világszerte hiány van élelmiszerből, és ez nem csak az ukrajnai háború miatt van így.
Németországban is hallhatunk hasonló terveket, állítólag ott is túl sok a nitrát, ami a termőföldekről a talajvízbe kerül, és a szarvasmarhák metánkibocsátása az esővízzel lecsapódva túlzott terhelést okoz a természetvédelmi területeken. De ezek az erősen vitatható érvek csak arra szolgálnak, hogy minden területen csökkentsék a mezőgazdasági, azaz az élelmiszer-termelést.
A pénzhatalmi világrend feudális nagyurai már régen felismerték, hogy aki az élelmiszer-termelést kézben tartja, az uralkodhat az emberek felett. A már korábban is mesterségesen kirobbantott háborúk sokszor vezettek éhínséghez, amelyek következtében mindig azok a hatalmak tudtak diktálni, amelyeknek a kezében volt az élelmiszer-ellátás.
De akkor mit is eszünk majd a jövőben? Mi, magyarok tücsköt, bogarat, lisztkukacot biztosan nem! Műhúst meg pláne nem. Azért sem, mert a legtöbb műhússzabadalmat Bill Gates mondhatja a magáénak. Ezek a termékek ehetetlenek, károsak az emberi szervezetre és brutális függőséghez vezetnek. Mára az USA legnagyobb földtulajdonosának földjein a műhúsok gyártásához szükséges génmanipulált szóját termelik. Ha belekezd a lencsetermelésbe is, akkor odajutunk, amit Richard Fleischer az 1973-ban készült, Soylent Green című disztópikus, 2022-ben játszódó filmjében már megjósolt. Abban az emberek mesterségesen előállított proteinkekszekkel táplálkoznak, de csak a végén derül ki a szörnyű igazság, hogy ez a műkaja valójában miből is készült. (A Soylent név a szója és a lencse – angolul lentil – szavakból áll össze.)