idezojelek

Ráég Amerikára Guantánamo

Az Egyesült Államok más szemében a szálkát is meglátja, a magáéban a gerendát sem.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

Amikor e sorok írója 2010 augusztusában Guan­tánamón járt – szerencsére nem őrizetesként, hanem újságírócsoporttal –, a foglyok számára is jól látható helyen, az angol mellett arab nyelven is kifüggesztették már Barack Obama akkori elnök rendeletét: a 2002 elején megnyitott szégyentábort be kell zárni. De ez a mai napig nem történt meg, sőt a jelek szerint a közeljövőben nem is fog. Gondolhatnánk, egyetlen ország sem tökéletes, ne lássuk meg a szálkát más szemében, ha a magunkéban a gerendát sem leljük. Csak éppen pont az Egyesült Államok lép folyamatosan fel mindent mindenkinél jobban tudóként, besserwisser módjára.

Sajnos David Pressman budapesti nagykövet személyében rendkívül túlmozgásos képviselőjét fogtuk ki ennek a hozzáállásnak; öröm az ürömben, hogy januárban talán hazamegy végre az övéihez. 

Az éves amerikai emberjogi jelentés a világ országairól – amelynek megtételére a washingtoni kongresszus kötelezi a külügyet – évről évre amúgy is előhívja a „bagoly mondja verébnek” érzését, Pressman azonban ittléte alatt folyamatosan kifogásol valamit, műfelháborodásainak alkalmával a nyilvánosságban is kiadós fürdőt véve. Legutóbb azt nehezményezte, hogy az Országházban nem tarthattak LMBTQ-konferen­ciát (mi köze hozzá?), illetve az ukrán menekültek itteni helyzetét is nehezményezte (mi köze ehhez is?). Szeptember 11-e e heti évfordulója most alkalmat ad neki, hogy Guantánamo tanulságain is elgondolkozzon, mégpedig ezúttal mindenki szempontjából ingyen és bérmentve, ezzel ugyanis kivételesen semmit nem használ magyarországi lieblingjeinek.

A 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások nyomán az Egyesült Államok a rákövetkező hónapban megtámadta Afganisztánt. Jó kérdés, miért éppen azt; egy volt washingtoni diplomata ismerősöm válasza: mert Pakisztánt azért mégsem lehetett, majd elkezdte begyűjteni azokat az embereket, akiket a biztonságát veszélyeztető terroristáknak tartott. Így hozták létre a Kuba szigetén lévő amerikai támaszponton a fogolytábort. Mégpedig azért, mert Guantánamo nem amerikai föld, így hiába az angolszász jog és a ­habeas corpus könyvtárnyi irodalma, az ottani őrizeteseket – legalábbis egy ideig – nem védte semmi. Az amerikai jog dicséretére legyen mondva, később már valamelyest igen, legalább papíron, sőt foglyok a washingtoni legfelső bíróságon pert nyertek a hivatalban lévő elnökkel, ­George W. Bushsal szemben a jogtalanul elhúzódó fogva tartásuk miatt. Valóban nem minden országban lehet pert nyerni a legfelső (vagy akármilyen) szinten az elnökkel szemben.

Ám ez nem minden. Guantánamo továbbra is Amerika szégyenfoltja maradt, időtlen idők óta vádemelés nélkül is tartanak ott embereket, meglehet, nem ministránsfiúkról van szó, de itt és most a jogállamiságról beszélünk, ugye, ha már ez lett napjaink politikai furkósbotja. 

Összesen mintegy nyolcszázan fordultak meg ott, a foglyok száma egyazon időben a hétszázat is megközelítette, most harmincan, ha lehetnek. A bő két évtized alatt amerikai elnökök és elnökjelöltek fogadkoztak, hogy lakatot tesznek Guantánamóra, ez azonban a politikai teszetoszaság, a széthúzó érdekek, a fránya közjogi hatalommegosztás áldozatává vált. A józanabbak már Washingtonban is időben megértették, hogy a hírhedt, kínzásoktól sem mentes telepen a narancssárga fegyencruhában térdepeltetett és rabláncon hurcibált foglyokról készült felvételek a legkevésbé sem szolgálják az Egyesült Államok globális biztonsági érdekeit. Amerika szövetséget akart építeni a terrorellenes háború jegyében, Guan­tánamo, valamint a 2003-ban indított iraki háború szégyenfoltja, az Abu Ghraib börtön képeit azonban joggal fogadták ellenségesen a muszlim-arab világban.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2010-es ottjártunkkor rabtartóik valamiféle luxusfogházként igyekeztek bemutatni a börtöntelepet. A globális terrorizmus – perek híján vélt vagy valós – nehézfiúi (akkor éppen 174 fő) tájképeket, csendéleteket festve, zsír­krétával satírozva múlatták évtizedekre nyúlt szabadidejüket az amerikai adófizetők pénzén. A könyvtárban az idősebbek köré­ben (nem vicc!) Tom és Jerry kalandjai voltak a legnépszerűbb DVD-k, a fiatalabbak inkább az akciófilmeket kedvelték. De rongyosra forgatták arab kiadásban Harry Potter kaland­jait, az egyetlen orosz nyelven olvasónak pedig Tolsztoj Háború és békéjét és hasonlókat rendelt a táborvezetés. Akkoriban a foglyok kényszertáplálásának ügye foglalkoztatta a nemzetközi közvéleményt.

Mindenesetre groteszk világ tárult elénk ezen a jogi senki földjén. Ahogyan a mai világpolitikai álláspontokat tekintve az is abszurd, hogy miközben az MSZP-vezetésű Medgyessy-kormány a 2000-es évek első felében az akkori amerikai politika feltétlen szolgálatába szegődött (a D–209-es elvtárs és barátai 1990 után egy esélyt kaptak még a Nyugattól; értsd, nem kettőt), Gerhard Schröder német szociál­demokrata kancellár nem szállt be a „készségesek koalíciójába”.

Ma Oroszország és Ukrajna ügyében éppen fordított a helyzet a mindenen vigyorgó, gumiképű Olaf Scholzcal. Mindig érdekes megfigyelni a világpolitika és a tömegkultúra összjátékát is: a jelenlegi amerikai külügyminiszter, Antony Blinken és a feltétlen Amerika-barát washingtoni magyar exnagykövet, Simonyi András amatőr zenészekként történetesen a Készségesek koalíciója elnevezésű zenekarban muzsikáltak együtt. A magyarok készségességét akarta kifejezni a Bajnai-kormány is, amikor az amerikaiak már rájöttek arra: összeszedniük könnyebb volt a guantánamói foglyokat, mint megszabadulniuk tőlük. Ekkor már próbálták a külföldre is rásózni őket. Ennek összehangolására egy hazánkban is jól ismert diplomatát is felkértek, ám ­Daniel Fried­nek, valamint utódjának a bicskája is beletört az ügybe.

Mindenesetre 2009 decemberében – micsoda véletlenek vannak, Bajnai Gordon fehér házi látogatása előtt három nappal! – megérkezett Magyarországra az akkor 44 éves „519-es fogoly”, egy gázai palesztin férfi, aki itteni szabadon bocsátása után feladta a leckét a magyar titkosszolgálatoknak. (Obama ezzel együtt sem tudott időt szakítani Bajnaira, akinek így Joe Biden alelnökkel kellett beérnie.) 

Sovány vigasz a magyar szolgálatok költségére, ha egyáltalán az, hogy az amerikai adófizetőket azóta is egyre tetemesebben terhelik Guantánamo kiadásai. Az évi félmilliárd dollár ugyan egy felnőttre lebontva nem is olyan sok, potom két dollár, de így is sokszorosa az ország szuperbiztos börtöneiben egy őrizetesre jutó működtetési költségnek. 

Sőt a guantánamói foglyok számának további csökkenésével – például azért, mert meghalnak – még magasabb összeget tesz majd ki a számla.

A más országokat morálisan pellengérre állító amerikai külpolitikát számos szégyenfolt hiteltelenítette az elmúlt évtizedekben. Ezek gyakran, bár nem kizárólag Amerika nagy és kétes megítélésű háborúihoz kapcsolódnak. Hozzájuk sorolható a vietnámi, My Lai-i vérengzés vagy az iraki Abu Ghraib mellett az afganisztáni háború nyomán kialakított Guan­tánamo is. A különbség az, hogy utóbbi a jelennek is része. Bidennek egyébként hírek szerint nem volt szerencséje azzal, hogy a Ha­mász tavalyi izraeli terrortámadása az utolsó pillanatban keresztülhúzta a tervét, hogy rásózzon néhány foglyot Ománra. De az amerikai elnöknek így is csaknem három éve lett volna arra, hogy betartsa a Guantánamo bezárására tett ígéretét, amit nem tett meg. Pedig ebben az esetben morálisan érvényesebb lenne a szava, amellyel kioktatja Izraelt, hogyan kell helyesen küzdeni a terrorizmus ellen.

Végül a szeptember 11-i háromezer áldozat családtagjainak is tisztább elégtétel lenne, ha az al-Kaida terroristáinak életben maradt cinkosait tisztességes eljárással vonnák felelősségre. Guantánamo olyan, mintha Magyarország megállapodna Borzasztóföldével, hogy egy ottani telepen, a magyar és az uniós normákat megkerülve tartsák fogva a legkellemetlenebb őrizeteseinket. 

Mekkora felháborodást váltana ez ki Pressmanből! 

Még talán annál is nagyobbat, mint hogy nem tarthattak LMBTQ-konferenciát az Országházban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az unió átfogó reformra szorul

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A gyűlölet visszakúszott Európába

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Putyin az új Hitler? (1. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Százezrek a romok alatt

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.