Most kell felnézni

Pünkösd tavaly után az idén is felszabadulást hoz nekünk.

Faggyas Sándor
2021. 05. 22. 6:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Galileabeli férfiak, mit állotok nézve a mennybe? Ez a Jézus, aki felviteték tőletek a mennybe, akképpen jő el, amiképpen láttátok őt felmenni…” Így szólt két angyal a tanítványokhoz, akik nem tudták levenni a szemüket az égről, ahol a mennybe ment az Úr. Úgy érezték, nagypéntek után akkor (áldozócsütörtökön) másodszor is elvesztették őt. Pedig Jézus megígérte nekik, hogy bár most elmegy az Atyához, de majd ismét eljön, s addig az Atya „más vigasztalót” küld nekik, az igazság lelkét – tőle kapnak erőt.

Nem kellett sokáig várniuk, mert a feltámadást követő ötvenedik napon, azaz pünkösdkor Isten Szentlelke – zúgó széllel, kettős tüzes nyelvek alakjában – leszállt az égből, és megtöltötte a Jeruzsálemben várakozó tanítványokat erővel és a nyelvek adományával. Amikor kimentek az emberek közé, és elkezdték Istent dicsőíteni a világ minden tájáról Jeruzsálembe érkezett, soknyelvű sokaság előtt, mindenki elcsodálkozott, hogy a maga nyelvén hallja és érti az arámi nyelven, galileai akcentusban szóló apostolokat.

A kétezer évvel ezelőtti pünkösdi csodával új korszak kezdődött. Az egykor összezavart nyelvű és szétszórt embereket a Szentlélek bevonta Isten szeretetközösségébe, ereje és nyelvadománya megelevenítette és összekapcsolta őket egymással. Az Isten által ihletett kommunikáció emberi kommuniót, azaz közösséget teremtett – Péter apostol pünkösdi beszédének hatására azon a napon háromezer lélek megkeresztelkedett és csatlakozott a tizenkét tanítványhoz. Ma pedig már jóval több mint kétmilliárd híve van a keresztény világvallásnak.

Érthető, hogy pünkösd hagyományosan a legfényesebb, legderűsebb, leglelkesebb keresztény ünnepünk, de most különös jelentősége van. Az elmúlt évben a koronavírus-járvány első hulláma ilyentájt csendesült le, Orbán Viktor a pünkösdi ünnep előtt jelentette be, hogy a járvánnyal szembeni első csatát megnyertük. S most is pünkösd előtt, tegnapi rádióinterjújában mondta el, hogy a járvány harmadik hullámát letörtük, lényegében le is győztük. Ezen a hétvégén érjük el a beoltottak ötmilliós számát, ami korszakhatárt jelent a védekezésben, hiszen ennek eredményeként megszűnik a kijárási tilalom, a vendéglátóhelyek és üzletek kötelező zárási időpontja, a közterületi maszkviselés, ötven főig megtarthatók lesznek a magán- és családi rendezvények, a lakodalmakon akár kétszázan is részt vehetnek és így tovább.

Pünkösd tavaly után az idén is felszabadulást hoz nekünk, a korlátozó rendszabályok többségének feloldását, tehát tényleg újraindulhat a normális, megszokott élet. A családi, a közösségi és a gazdasági élet egyaránt – beleértve a turizmust és a vendéglátást is, amelyet talán a legjobban sújtott a járvány. Az öröm, a jókedv és a bizakodás indokolt, „rosszkedvünk tele” tündöklő nyárrá változhat. Ahogy azonban egy éve, úgy most is sokan figyelmeztetnek, hogy a józan, óvatos, fegyelmezett viselkedésre továbbra is szükség van, mert a vírus nem múlt vagy pusztult el, s hárommillió felnőtt még nincs beoltva. Ezért – és mert a környező országok rosszabbul állnak, a mutációk száma pedig nő – kell továbbra is fenntartani a rendkívüli jogrendet, hangsúlyozta a miniszterelnök, üzenve a nemzeti összefogásból kimaradó, zavarkeltő, kerékkötő baloldalnak is.

A járvány nehéz éve arra is megtanított minket, hogy amikor előre nem vezet út, akkor befelé kell fordulni, magunkba szállni és fölfelé nézni. Pünkösdöt ünnepelve most nézzünk fel az égre, ahonnan Isten Szentlelkét várjuk, hogy égi lángja járja át szívünket. S ha feltöltődünk erejével, befogadjuk ajándékát, akkor megújult lélekkel, hittel és erővel ismét elindulhatunk előre.

A borítóképen: a Maierhöfeni plébániatemplom orgonatetője (Pünkösdi csoda). A fotót készítette: Andreas Praefcke. Forrás: wikipedia.hu

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.