időjárás 20°C István 2022. augusztus 20.
logo

Különvélemény

Szentesi Zöldi László
2022.06.30. 06:00
Különvélemény

Most, hogy Törökországot szépen leszerelték a svédek és a finnek, és – legalábbis papíron – többé nem támogatják a marxista kurd gerillákat, akik Erdogan gyanúja szerint Törökország állami szuverenitására veszélyt jelentenek, néhány tanulságot azonnal elraktározhatunk. Ezek sorában az első, hogy a különféle nemzetközi szervezeteknek más és más a belső életük. Olyan szervezet azonban, ahol a felek mindenben egyetértenek, ennek folytán pedig állandó konzenzuskényszerben gyártják a jelentéseket, nyilvánvalóan nem létezik. Ha volna ilyen, akkor azt Varsói Szerződésnek, KGST-nek, Kominternnek, vagyis valamilyen ideológiai keltetőnek, nem pedig nemzetközi szervezetnek neveznénk.

Hogy az Európai Unió és a NATO tagállamainak létezésük minden pillanatában közös céljaik volnának, illúzió és tündérmese. A különvélemény ugyanis a létezés joga. Annak beismerése, hogy szabad akarattal, saját nemzeti érdekei alapján az adott állam másképp ítél meg valamit, mint a többiek. Ha a nemzetek Európáját építenénk, ebből nem is származhatna félreértés. De az épülő Európai Egyesült Államokban sem lehet előírás a bólogató alapállás, hiszen képtelenség, hogy magyaroknak és íreknek, bolgároknak és hollandoknak ugyanaz volna a végcéljuk egy-egy fontos ügyben. A nemzetközi és nemzeti összefogásban igencsak előrehaladt Amerikai Egyesült Államokban sincs egyetértési kényszer, gondoljunk csak az abortusz körüli vitákra, arra, hogy minden szövetségi állam másképp rendelkezik az ügyről.

Veszélyes játszma

Amikor 2022-re koccintottunk szilveszterkor, még nem sejtettük, hogy az év jelentős részét uralni fogja az orosz–ukrán háború.

Értem én persze, hogy ha az embert minőségi nemzetközi anyagból gyúrták, akkor direktívákat kell teljesítenie. Nyilván jól hangzik, csak éppen nem igaz, hogy a török NATO-vétó vagy a különféle ügyekben benyújtható magyar vétó példa nélkül állna a világtörténelemben. Jól emlékszünk még arra, hogy Brüsszelnek hosszas harcot kellett vívnia Dániával, a kicsiny, de dacos állam csak azután csatlakozott a maastrichti szerződéshez, hogy felmentést kapott több közös uniós döntés alól. Az uniónak rendeznie kellett az ügyet, meg kellett értenie a dán kifogásokat, ahogyan most a magyar nézőpontot is.

Tényleg: nekünk, magyaroknak miért kellene aláírnunk a kivégzésünket pusztán azért, mert néhány baloldali csodabogár ideológiai ketrecharcot vív Oroszországgal? Amikor olyan a kitettségünk az orosz földgáznak és kőolajnak, amilyen, nem tehetünk mást, mint hogy jelezzük a problémát. Jeleznék más bajba jutott országok is persze, csak hát a helyzet az, hogy nem mindenkinek jutott Orbán Viktor, célszerűbb a behódolás. Mi, magyarok mindig annak köszönhettük átmeneti sikereinket, ha megértettük a kort, amelyben élünk, és szövetségi rendszerekben mozogtunk, egyenrangú tagként. Most is ez zajlik körülöttünk. Persze nem mi fogunk elnézést kérni, ha egy német zöld politikusnő idegrohamot kap a dolgozószobájában, pusztán azért, mert a dekrétumot nem hajtjuk végre.

Nincs dekrétum, barátaim. Nem is lehet. A nemzetközi színtér gyorsan változik, az egyik szereplő ma még megvan, a másik megrendül, a harmadik eltűnik. Viharos gyorsasággal, nem vajúdva. Aki tegnap nagyra nőtt, mára köddé válik. A politika természetrajzához hozzátartozik a jövőben gondolkodás, hiszen ahhoz, hogy tizenöt-húsz év múlva az ország biztonságban és gyarapodva létezzen, már ma lépéseket kell tennünk. Miközben könnyen meglehet, hogy a mai ítészek még a mi életünkben ugyanúgy a semmibe távoznak, mint a tegnapi birodalmak urai és parancsolói.

Szörnyű ötlet

Úgy tűnik, Joe Biden amerikai elnök adminisztrációjának gazdasági elképzelései is tévúton járnak.

Különvéleményt mondani, saját szempontrendszert nyújtani tehát olykor kötelesség is. Aki mindezt megérti, államférfi, aki ez ellen dolgozik, nem a hazáját szolgálja. A dánok, törökök, magyarok megértették a fentieket, aki pedig nem, a saját nemzeti jövőjét teszi kockára.

Borítókép: Az Európai Parlament (Forrás: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.