idezojelek

Úriemberhez méltatlan

Döbbenetes élmény volt végighallgatni Gareth South­gate sajtótájékoztatóját a Magyarországtól szombat este elszenvedett 1-0-s vereség után.

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós
Cikk kép: undefined
2022. 06. 07. 6:00
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Anglia világbirodalom volt egykor. Magyarország, ez a különös közép-európai ország a maga furcsa, mindenkinek idegen nyelvével, kultúrájával, kezelhetetlen történelmi feszültségeivel onnan nézve mindig is csupán kuriózumnak számított. Szövetségesnek túl távoli és túl kicsi, de valahogy ellenfélként, ellenségként sem vehető igazán komolyan. Az angol úriember-attitűd ugyanakkor Magyarországtól sem tagadta meg a neki járó tiszteletet.

Amíg létezett. Mármint az angol úriember-attitűd.

Újságírói pályafutásom során magam is többször tapasztaltam ennek megnyilvánulását meghatottan. Mert bizony lúdbőröztető érzés, amikor egy angol fejből sorolja nem csupán a Wembley-ben, az évszázad mérkőzésén győztes, hanem az 1966-os brazilverő magyar labdarúgó-válogatott összeállítását vagy éppen érzelmes részletekre kitérve taglalja Gerevich Aladár, Balczó András, Egerszegi Krisztina pályafutását. S hogy továbbmenjünk, nem tettetett figyelmességgel hallgatja meg egy magyar véleményét az angol futballról, sőt akár a világunkat feszítő konfliktusokról. Az angol újságíró hosszú éveken át olyan ideáltípusként jelent meg lelki szemeink előtt, mint aki valóban az egykor nálunk is hivatkozásként sokat emlegetett BBC-kódex jegyében űzi hivatását.

Az úriember-attitűddel együtt ez a magatartás is kiveszni látszik.

Döbbenetes élmény volt végigülni és -hallgatni Gareth South­gate sajtótájékoztatóját a Magyarországtól szombat este elszenvedett 1-0-s vereség után. Az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya közszereplő, s az egykori kiváló, csupaszív játékos pontosan tudja, mit kíván meg tőle e tisztség. Éppen ezért elmondta a kötelezőt, miszerint meglepte, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) büntetése dacára milyen sokan voltak a Puskás Arénában, s „kis problémaként” utalt az angol játékosok térdelését övező szórványos füttyre. Majd félreérthetetlenül kijelentette, inkább a mérkőzéssel, a futballal szeretne foglalkozni.

A gőgös angol kollégák ezt persze nem tartották tiszteletben, újra és újra a magyar gyerekek viselkedését hozták elő kérdéseikben. Majd természetesen tudósításaikban is ez köszönt vissza a már megismert „Magyar rasszisták–Anglia 0-4” stílusában. Lám, lám, igazolást nyert a korábbi gyanú, Magyarországon a rasszizmus annyira súlyos probléma, hogy beleivódott a kollektív tudatalattiba, már a gyerekek viselkedését is meghatározza.

Sértő, szánalmas, képmutató sugallat.

Ott voltam, miért is tagadnám, igen, hallható volt a fütty az amúgy gyerekricsajtól zengő, tömeges osztálykirándulást idéző, a lelátókról készült képek tanúsága szerint is lélekemelő hangulatban. Meg nem merném mondani, hány ajakról fakadt, tán ezren is lehettek, akik fütyültek. Hogy miért? Nyilvánvaló csínytevésből. Mert a közösségi média korában olyan videó is eljut a gyerekekhez, amelyen az látható, hogy a féltérdre ereszkedő csapatot történetesen kifütyülik. S jó poénnak tűnt ezt élőben kipróbálni.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy mi a térdelés, mi a jelentése, arról viszont egy tizennégy éven aluli gyereknek fogalma sincs. Ebben egészen biztos vagyok. S nem is az a dolga, hogy elmélyüljön egy bűnözőből hőssé avatott afroamerikai férfi életútjában, a BLM-mozgalom útvesztőiben. Ha már muszáj, az angolszász politikai történetírásból először inkább a feketékről amúgy zavarba ejtő nézeteket valló Sir Winston Churchillről vagy éppen Martin Luther Kingről szerezzen ismereteket, a BLM ráér ezután. A térdelésről elég, ha annyit tud, hogy üres gesztus, semmi más. Amivel semmit sem lehet helyrehozni, arra azonban alkalmas, hogy politikai furkósbotként forgassák.

Egy éve, az Európa-bajnokság döntője előtt angol futballhuligánok a kordont áttörve, rendőröket bántalmazva hatoltak be a Wembley-stadionba, s persze kifütyülték az ellenfél, az olasz válogatott himnuszát, mert arrafelé ez így szokás. A finálé másnapján aztán a közösségi médiában összehangolt támadást indítottak az angol válogatott azon három, bevándorló-hátterű családból származó játékosa ellen, akik a tizenegyespárbajban hibáztak. Gareth Southgate hiá­ba mondta erre utalva többször is, hogy előbb a saját gondjainkkal kellene foglalkozni, s majd csak azután másokéval, az angol sajtó ma már nem vevő erre a nézetre. Azt is elhallgatják a szigetországi kollégák, hogy nem csupán Magyarország élvezi azt a kedvezményt, miszerint zárt kapus büntetés esetén a lelátó egy részét megnyithatják tizennégy éven aluli gyerekek előtt. Az Eb-döntő már említett botrányai miatt bűnhődnek az angolok is, június tizenegyedikén ők éppen Eb-döntős ellenfelüket, az olaszokat fogadják zárt kapuk mögött. Ők is megtehetnék, hogy kapcsolatba lépnek több száz iskolával, és megszervezik a „gyerektábort”. Ám ehhez dolgozni kellene, amihez talán túl kényelmesek, vagy tartanak attól, hogy a felnőttekhez hasonlóan az angol gyerekek is kifütyülnék az olasz himnuszt, ezért inkább beérik durván kétezer fős gyerekcsoport bebocsátásával. Lelkük rajta.

Az angolok humorral is túlléphetnének a nekik arcpirító szombati vereségen. Mondjuk ekképpen. Kitől rettentek meg a Premier League sztárjai Budapesten? Gulácsi Pétertől? Nem… Szoboszlai Dominiktól? Nem… Hát akkor kitől? A magyar gyerekektől!

Fájdalmas megélni, hogy most éppen Anglia harsogja hamisan a Magyarország lejáratását célzó kampányt. Nem túl bonyolult kommunikációs fogás a saját hibáinkat akképpen elfedni, hogy másokét felnagyítva pellengérre állítjuk. A gyengeség csalhatatlan jele. S persze úriemberhez méltatlan.

Borítókép: Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya a labdarúgó Nemzetek Ligája első fordulójában játszott Magyarország–Anglia mérkőzés előtt a Puskás Arénában 2022. június 4-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.