idezojelek

Nem elveszett, elkezdődött

Immár törvény rendelkezik arról, hogy a jelenleginél nagyságrendekkel magasabb bérekkel kell megbecsülni a közoktatásban dolgozók áldozatos munkáját.

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó
Cikk kép: undefined

Most, hogy a parlament megszavazta a tanárok életpályatörvényét, viselkedjünk úgy, mint tanóra elején, amikor Kati néni megáll a tábla előtt, és vár türelemmel, hogy mindenki elcsendesedjen.

Tegyük félre a mégoly jogosnak tartott indulatokat, a feltoluló érzelmeket, és gondolkodjunk higgadtan arról, mi változott. Immár törvény rendelkezik arról, hogy a jelenleginél nagyságrendekkel magasabb bérekkel kell megbecsülni a közoktatásban dolgozók áldozatos munkáját. Lehetőséget teremt az új jogszabály arra is, hogy aki kimagasló teljesítményt nyújt gyermekeink nevelésében, oktatásában, felzárkózásában vagy tehetséggondozásában, az részesülhessen kimagasló díjazásban. Elismeri a jogalkotó, hogy a pedagógus teljes személyiségét igénybe vevő hivatás rendkívül fáradságos és megterhelő, ezért azzal egyetemben, hogy huszonnégy tanórában fixálja a tanárok heti kötelező óraszámát, ötven napra emeli a szabadságuk idejét. Mindezt új jogállás keretében rendezi a törvény, nem közalkalmazottak, hanem köznevelési foglalkoztatottak lesznek az érintettek. Az új státus a felmerülő munkaügyi problémákat, vitás helyzeteket rugalmasabban kezeli, nagyobb mozgásteret ad a munkavállalónak és a munkáltatónak is. Így foglalható össze a kormánytöbbség szándéka, s hogy mi valósul majd meg belőle, az sok mindentől függ.

De erre azt mondani, hogy bosszútörvény, és emiatt veszett el a fia­talok jövője, enyhén szólva is ostobaság.

Ellenzéki politikusoktól, az őket szolgáló lakájmédia propagandistáitól megszoktuk már ezt a zsigeri gyűlöletből fakadó vagdalkozást, hiszen ők saját kormánybuktató szándékaik érdekében használták föl eddig is a tanárok és a diákok egy részének elégedetlenségét, a folyamatos kudarc pedig egyre agresszívabbá teszi őket. A törvény elfogadása viszont alkalmat teremtett arra is, hogy az érintettek, a tanárok és a diákok zavarják el végre a köznevelés környékéről is az őket túszul ejtő zavarkeltőket, lássák meg és használják ki saját céljaik érdekében az új jogi környezet lehetőségeit.

Ha valóban gyermekeink jövője fontos mindenki számára, aki a kérdésben megnyilvánul, akkor abban is közös az álláspontunk, hogy nem ordíthatjuk a pedagógiai reform iránti vágy legmegfelelőbb kifejeződéseként azt, hogy mocskos Fidesz! Viszont a modernebb módszerekkel, hatékonyabban, eredményesebben végzett nevelő-oktató munka jóval nagyobb társadalmi és anyagi megbecsülését sürgető gondolatokkal gyakorlatilag mindenki egyetért hazánkban.

Semmit nem ért az itthoni viszonyokból az, aki bedől annak a bődületes marhaságnak, hogy buta, műveletlen, orruknál fogva vezethető birkákat akar nevelni bárki a közoktatásban. Gazemberek terjesztik azt az aljasságot a kormányról, hogy szándékosan tönkreteszi az iskolákat és direkt ellehetetleníti a tanárokat. Az igazság az, hogy a közoktatás összeomlásában egyedül az Orbán-fóbiás ellenzék érdekelt, mert azt hiszi, az emiatt kirobbanó jogos felháborodás megroppanthatja a kormányt támogató szilárd társadalmi többséget.

Ám minden ellenkező híreszteléssel szemben ez a csaknem hárommillió magyar olyan közoktatást akar, amelyik a korszerű tudással, a leghasznosabb képzettséggel vértezi fel gyermekeinket, unokáinkat, és olyan, hazájukat szerető emberré neveli őket, akik a megszerzett tudást képesek nemzetük javára fordítani. Mi ezt követeljük a kormánytól, ezt a célt szolgálja a kormánypártok által elfogadott életpályatörvény.

Nyugodjon meg mindenki, a jövő nem elveszett, hanem elkezdődött. A Kossuth téren csak a jég és a tiltakozó tömeg olvadt láthatatlanra.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.