idezojelek

Őszinte butaság

Nagy Zsolt az ellenzéki összefogásban iparkodik feltűnni, de nem az ott megszokott bölcs beszólogatóként, hanem öntudatos forradalmárként.

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László
Cikk kép: undefined
Fotó: Mónus Márton

Nagy Zsolt megmondta. Remek.

Nagy Zsolt egyébként színész, hogy milyen vásznon, színpadon, egyáltalán ki látott tőle bármit is, ezúttal lényegtelen. Most ugyanis Nagy Zsolt az ellenzéki összefogásban iparkodik feltűnni, de nem az ott megszokott bölcs beszólogatóként, hanem öntudatos forradalmárként. És ez utóbbi törekvése – mondjuk meg őszintén – alapos szereptévesztés.

Nem azzal van a gond, hogy Nagy Zsolt ne mondhatna bármit, hiszen ha elég ügyes, előbb-utóbb szédervacsorán falatozhat a példaképeivel. Inkább azzal van baj, hogy Nagy Zsolt úgy nagyjából és egészében semmiről nem dönt. A politikai erjedés ugyanis nem őszinteségpróba: ha igyekszel felrázni a tieidet, de a hatalmad nulla, a követőid pedig kevesebben vannak, mint az ellenfél hívei, akkor a működésed tökéletesen hatástalan. 

Marad az áldozatpóz, annak merev hangoztatása, hogy ez így nem mehet tovább, de hogy konkrétan mit kellene tenned, tennetek, annak megfogalmazáshoz már nincs elég tudásod, tehetséged. Ebből pedig a politikai egyszeregy szabályai szerint mindig egy jó nagy nulla jön ki végeredményként.

Amikor Nagy Zsolt színművész azzal horgad fel a Farkasházy nélküli „szárszói” találkozón, hogy ne dagasszák itt tovább a kakát, és az „ellenzéki értelmiségiek” szégyelljék magukat, mert nem jelennek meg a tanár- és diáktüntetéseken, akkor annak is biztos tanújelét adja, hogy az alapvető viszonyokról sincs fogalma. 

Az „ellenzéki értelmiségiek” ugyanis nem azért nem hozsannáznak Pankotai Egybites Lilikével az első sorban, mert hülyék, hanem azért, mert a politikai logika szerint csak veszítenének a nyílt támogatással. Ezeken a néhány százas, egyre csökkenő létszámú demonstrációkon ugyanis nem tetterős demokraták, hanem a vesztesek adnak egymásnak randevút. Nem azok, akik stratégiát építenek, hanem akik szerepgyakorlatként szeretnek másfél órán át rikoltozni. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Zsolt nyilván azt gondolja, hogy a helytartótanács csak úgy fel szokta oszlatni magát, de – valljuk be – a hatalomátruházás ennél azért bonyolultabb viszonyrendszer.

Az ellenzéki pártok egyébként egymást is utálják, továbbá képtelenek megszabadulni Gyurcsányéktól, egyelőre teljesen esélytelenek tulajdonképpen minden téren.

Tanácsot adni nem tudok, de proli hőbörgés helyett talán a választókkal kellene foglalkoznotok, kedves Zsolt. Neked, személy szerint is, ha már átcsusszantál a politika színpadára. 

Ha nem érted meg, hogy minden hasonló „őszinteségbeszéddel” csak növeled, nem pedig elfeded a bajt az ellenzéki oldalon, akkor nem a körülményekben, hanem benned van a baj. 

Ha megmaradsz a saját közéleti mikroszinteden, és tényleg, őszintén elhiszed, hogy a baráti köröddel szokásos szűk körű felvonulások bármire is jók, alaposan tévedsz. 

Ezek az akciók ugyanis feleslegesek, gyengék, nyíltan felfedik, hogy hányan vagytok, mennyit értek, s hogy mire számíthatna az ország, ha valaha közbizalmat kapnátok. 

Valakinek azonban éppen megfelelő, hogy a „szárszói” összebeszéléseteken egymást tépitek, és még a közös kiindulópontotok sem tisztázott: ez pedig a kormányoldal. Nyugodtan elhiheted, hogy alkalmatlanok vagytok az ország vezetésére, de a ti szempontotokból ennél nagyobb baj, hogy ezt a többség tudja is rólatok.

Egyébként miről beszélgettek majd a következő találkozón? Hogy végül mégis megjelentek a csodaemberek, neked pedig abban a megtiszteltetésben lehetett részed, hogy néhány kiégett haszonleső (te „ellenzéki értelmiséginek” hívod őket) társaságában nem történt újra semmi sem, ahogyan egyébként azelőtt sem.

Ha ez a cél, képzeld magad forradalmárnak, ilyen mulatságos szerepben úgysem játszottál még.

Borítókép: Nagy Zsolt Jupiter szerepében Jean-Paul Sartre A legyek című drámájának próbáján a budapesti Örkény Színház Stúdiójában 2019. december 17-én (Forrás: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.