Rocktörténeti tükörcserepek Schuster Lóránt könyvében

A profizmus és a túlélés könyve a Csiriz. Schuster Lóránt legújabb kötetében a P. Mobil történetéből újabb fejezetsort tárt elénk, tág kitekintéssel a magyar zenei élet szereplőire is.

Balázs D. Attila
2021. 06. 02. 12:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képzeljék el azt a jelenetet, amikor a magyar könnyűzenei élet egykori pártállami főcenzora, a rettegett Erdős Péter egy neotonos zenekari próbán egyszer csak fogja magát, majd teli torokból leordít egy Schuster Lóránthoz megszólalásig hasonló zenészt, aki a háta mögött ül. Alig bírja abbahagyni az őrjöngést, majd mire rájön, hogy a célpont nem is az, akire ő gondolt, hiába van annak hatalmas „lóris” bajsza, elnézést kér, és visszaül a helyére, mintha mi sem történt volna. A próba mehet tovább.

Több mint harminc év távlatából belegondolva ez rém mulatságos történet lehetett, majd megszakadtam a nevetéstől én is ennek a résznek az olvasása közben. Ám az éremnek két oldala van: a P. Mobilra folyamatosan rájárt a rúd, ott tettek keresztbe nekik, ahol csak lehetett, mindent önerőből kellett összehozniuk a régi rendszer recsegő-ropogó keretei között, ám a banda azóta is mozgásban van. Mindent túlélt. Ehhez persze profi zenekar, szigorú szervezés, kiváló hangszerek és hűséges rajongótábor is kellett.

Mindezt ünnepli a Csiriz, amely

megint csak egy olyan könyv, melynek egyes fejezetei filmre kívánkoznak,

de azért mégis más, mint a sorozat első tagja, a Kaptafa című kötet. Ez a könyv a koncertszervezés legmélyebb bugyraiba is bevezeti az olvasót, és állítom, hogy nem kell villamosmérnöknek, sem hangmérnöknek lenni, hogy élvezzük ezeket a részeket a könyvben, mert mindez a hazai rock történetéhez tartozik. Nem árt ugyanis megtudnia részleteiben az olvasónak, a rajongónak, a vájtfülűnek, meg kiváltképp a jövendő korok zenészeinek, hogy mi fán terem egy tökéletes koncertturné, illetve hányféle módon tudja átvágni a számításokat Murphy elővigyázatosságra oktató törvényeivel. Persze Murphy maga sokszor a tagokban, a roadokban, vagy épp a koncertszervezők képében jelenik meg. Hogy számtalan esetben Schuster miképpen vágta át ilyen esetekben a megoldhatatlannak tűnő gordiuszi csomókat? Hát persze, hogy a kötélidegeivel. Erről is szól a „Mentálhigiénés gyakorlatok kezdőknek, haladóknak és agyhalottaknak” című rész a Csirizben.

A P. Mobil zenekar jóval a rendszerváltozás előtt kezdte az ipart, több mint 50 éve, amikor minőségi hangszerekhez csak nagyon kalandos úton lehetett hozzájutni, nem úgy, mint most.

A kötet viszont mégsem csak a zenekar kínlódásairól, nehézségeiről szól, mindamellett, hogy alaposan kielemzi a zenészek „alapbetegségeit”, hanem utat mutat a profizmushoz.

Ha ide akart kilyukadni Schuster, ha nem. Mert mint mondja, egy rock and roll turné nem városnézés, nem nászút, nem osztálykirándulás. Ezt csak a jó idegzetűek képesek kibírni.

A könyv végén persze ne csodálkozzanak azon, ha dühösen felpattannak, hogy miért csak az egyszámos rágógumibandáknak áll a zászló ma is a zenei rádiókban, miért került szisztematikusan perifériára a klasszikus hard rock az éterben. Üssék fel a Csirizt, és megtudják, honnét fúj a szél!

Schuster Lóránt: Csiriz, Anno Kiadó, 2019. Oldalszám: 285, ár: 2990 forint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.