Képalá

1999. 10. 27. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy életben csak egyszer adatik meg, hogy az utcára kinézve Csoda nézzen vissza. Boldog, kinek megadatott... Utcára kinézve többnyire a Mindennapok ásítanak csak odalent. A kukás, a tejes, a sétáját morzsoló hallgatag öregúr, a macska, a bölcs, beteg aszfalt – mindaz, amit be kell rendezni valahogyan életté. És akkor egyszer csak felsüvölt odalent a Forradalom. Nyitott ingű, szép kamasz Ő. Hangos, méltóságteljes, erejében bízó, tiszta és naiv. Minél rettenetesebbek, ördögibbek, aljasabbak ellenfelei, annál tisztább. A miénk a legtisztább volt akkor, 1956-ban. Arra nincs is szó, hogy kicsodák ellen vívtuk. Jött a Forradalom, átölelte a kukást, a tejest, a hallgatag öregurat – átölelte a nemzetet, és a kétség, a félelem, az iszonyat, a megalázottság és kétségbeesés mind-mind Remény lett néhány napra. És kinézett valaki az ablakon, egy ismeretlen Honfitárs, egy szemtanú, és készített egy fényképet. Hogy legyen kép az unokáknak. Az utókornak. Kép, amelyen látszik a Mindenből összeálló elpusztíthatatlan Remény. Lett kép. De nem látta majd negyven évig senki sem. Mert mégiscsak összetörték a Reményt. Összetörték azok, akikre nincsen szó. A gyilkosok, hazaárulók – akik mostanában az ilyen, padláson rejtegetett képeket fényesítik, keretezik. Nem baj. Aki ezt a képet készítette, tudja az igazságot. Elmondja utódainak. S ameddig csak egyvalaki is tudja, mi történt akkor, egyvalaki is tudja, kik álltak a barikád másik oldalán, addig nem nyugodhatnak meg a gazemberek. Mert az igazság így vagy úgy, mégiscsak helyrebillen valahogyan...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.