A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A jó tüzér céloz is

K. B.
1999. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A válogatott Brazília (0-0) és Argentína (0-2) elleni mérkőzései miatt két hét pihenőhöz jutottak a spanyol futballklubok a bajnokságban. A pontvadászat 11 fordulója után némi meglepetésre az újonc Rayo Vallecano állt az élen, s a két nagy csapat, a Real Madrid és a Barcelona (főként a „királyi gárda”) hírnevéhez méltatlanul szerepelt.Az érdeklődés hatalmas a mérkőzések iránt, a gólátlag 2,71 találkozónként, ez a második legjobb eredmény ebben az évtizedben. A játék színvonala emelkedett az előző idényhez képest, a statisztikák pedig egyértelműen a lövőkedv növekedéséről árulkodnak. A csapatok egy meccsen átlagosan huszonhatszor próbálták bevenni az ellenfél kapuját. A lestaktikát legjobban az Atletico Madrid hátvédsora alkalmazta, 68 esetben sikerült az ellenfél csatárait lesre állítani. Ezt a védekezési stílust Mallorcán kevésbé kedvelik, vagy pedig ügyetlenebbek a Baleár-szigetiek, mert csupán 24-szer harsant fel lescsapdájuk után a bírói sípszó. Csatárok közül a valenciaiak viszik el a kevésbé dicsőséges pálmát, 67-szer futottak lesre, ebből az argentin Claudio Lopez 36-ot (!) mondhat magáénak. A játék keményedését jelzi, hogy az előző szezonhoz képest 36 százalékkal több szabadrúgást ítéltek meg a bírók, összesen 4006-ot, meccsenkénti átlagban 38-at. Legtöbbször a Real Sociedad labdarúgói alkalmazták ezt a kevésbé sportszerű módszert az ellenfél megfékezésére (254), de az első hatban szerepel még a két másik baszk csapat, az Athletic Bilbao és az Alavés is. Meglepetésre nem kőkemény középhátvéd, még csak nem is védekező középpályás követte el a legtöbb szabadrúgást érő szabálytalanságot, hanem csatár: a malagai Catanha (37). A hátvédek számára viszont Denilson megmozdulásai jelentették a legnagyobb veszélyt, amit az mutat, hogy a Betisben játszó brazilt 61-szer próbálták szabálytalanul szerelni, és 14-szer sárga lapot ért a vele szemben elkövetett szabálytalanság. A legpotensebb tüzér címére Jimmy Hasselbaink, az Atlético Madrid holland játékosa pályázhat, aki 55 alkalommal küldött lövést az ellenfél kapuja felé, s 25-ször eltalálta a gólketrecet (de csak 8 gólt szerzett), s így csapata kapura lövéseinek harmada az ő nevéhez fűződik. Kiegyensúlyozottabb a Barcelona játékosállománya, amit jelez, hogy Rivaldo 51 kísérlete (25 ment kapura és 7 gól) csak 28 százalékot tett ki az összteljesítményből. A góllistavezető Salva, a Racing Santander csatára csupán 35-ször szánta el magát lövésre, igaz, ebből 14 gól származott. A jó tüzér nemcsak lő, hanem céloz is. A bajnokság 12. fordulójában: Athletic Bilbao–Atlético Madrid 4-2, Valencia–Barcelona 3-1.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.