A szellem örök lázadója

V. A.
1999. 11. 15. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határ Győzőt a Wimbledonban élő írót, költőt, bölcselőt, a szellem örök lázadóját köszöntötték barátai és hívei tegnap este nyolcvanötödik születésnapján a Magyar Írószövetségben. Az évtizedek óta Angliában élő, szemét mégis a magyar irodalomra szegező mesterrel Lator László költő és Németh G. Béla irodalomtörténész beszélgetett. Közreműködött Határné Prágai Piroska, Jancsó Sarolta és Kézdy György.A minden műfajban maradandót alkotó Határ Győző, aki nyolcvanöt esztendősen is újabb meglepetésekkel, stílusbravúrokkal és bölcseleti élményekkel ajándékozza meg olvasóit, a Nyugat irodalmi nyomvonalán kezdte pályáját. Hamarosan azonban önálló útra tért, s kialakította azt az összetéveszthetetlen, leginkább talán a szürrealizmussal és a modern francia irodalom hangütésével rokonítható vers- és prózastílusát, mely távol tartja magát a Kelet-Európában szokásos néptanítói-népvezéri, harsányan politizáló írásmodortól. Határ Győző mindig, minden porcikájával tiltakozott az önkény megnyilvánulásai ellen. Megjárta nemcsak a Rákosi-, de a korábbi korszak börtöneit is. Műveit évtizedekig csak az elkobzás kockázatát vállalva lehetett becsempészni Magyarországra. Ő maga viszont a Szabad Európa Rádió hullámhoszszán folytatta a „szellemi szeszcsempészetet”, értekezve emlékei-ről, rebellis eszmékről, színházi előadásokról, a magyar irodalom korabeli (neki nem mindig tetsző) jelenségeiről, s méltatta vagy épp bírálta az elé kerülő hazai verses és prózai munkákat. Amíg hazánkban idegen megszálló csapatok állomásoztak, nem lépett Magyarország földjére. Azóta gyakran tartózkodik közöttünk. Öröme azonban mai életünket és körülményeink alakulását látva – mint írásaiban meg-megjegyzi – nem felhőtlen. Nyolcvanöt esztendősen is figyelemmel kíséri a mai magyar irodalmat, beleértve a legifjabbak, a pályakezdők tevékenységét is. Aligha van olyan generációja élő irodalmunknak, melyre ne hatott volna színes, sokoldalú és megkerülhetetlen munkásságával. Szerkesztőségünk és lapunk olvasói nevében köszöntjük a nyolcvanöt éves, örökifjú Határ Győzőt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.