A sztrájk idejére nem jár fizetés

Villányi Károly
1999. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) a várakozásokkal ellentétben nem hozta meg jogegységi döntését abban a kérdésben, hogy a privatizációs pályázatok vesztesei által kifogásolt ügyleteket miképpen kell megítélni. A jogegységi tanács döntött ugyanakkor arról, hogy a sztrájk idejére nem jár díjazás a munkabeszüntetőknek.Lomnici Zoltán, az LB főtitkára közölte: a jogegységi tanács legutóbbi ülésén foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy miképpen kell megítélni a pályázatok vesztesei által vitatott privatizációs ügyeket, de a testületnek nem sikerült az ügyben dönteni. Hozzátette: a határozat várhatóan még az idén megszületik. A Napi Magyarország korábban már tájékoztatott arról, hogy a bíróságok számára irányelv születik: csak a szabályosan pályázót lehet-e nyertesnek nyilvánítani, vagy bárkivel lehet szerződni – akár a szabálytalanul pályázatot benyújtóval is – azáltal, hogy utóbb a döntés bírói úton nem vonható kétségbe. A bíróságokon számos privatizációs, valamint közbeszerzési eljárás volt és van folyamatban vélt vagy valós szabálytalanságok miatt. Az állampolgárok többnyire a pályázatok elbírálását kifogásolták és emiatt kértek jogorvoslatot. A bíróságok ítélkezésében azonban ezeknek az ügyeknek az elbírálásában nem alakult ki egységes gyakorlat, ezért ebben a nagy horderejű kérdésben jogegységi döntést hoz a Legfelsőbb Bíróság. A főtitkár elmondta azt is: még az 1999. januári vasutassztrájkkal kapcsolatban felmerült az a kérdés, hogy a sztrájkot szervező szakszervezet tisztségviselőjét a munkabeszüntetés idejére megilleti-e a munkaidő-kedvezmény és díjazás. Mivel ellentétes tartalmú bírósági döntések születtek, az egységes ítélkezési gyakorlat biztosítása érdekében a Legfelsőbb Bíróság elnöke jogegységi döntés lefolytatását indítványozta. Az LB Jogegységi Tanácsa kimondta, hogy a sztrájkban résztvevőknek – ide értve a szakszervezeti választott tisztségviselőt is – a munkabeszüntetés miatt kiesett munkaidőre díjazás nem jár – hangoztatta végül Lomnici Zoltán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.