A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Elnöki esélyek

1999. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban nincsenek politikai bukmékerek, pedig degeszre kereshetnék magukat a köztársaságielnök-választáson. A nép is jól járna, hiszen inkább megrögzött szerencsevadászokhoz illő az a nagy találgatás, amely a következő elnök személyét illetően zajlik, mintsem felelős politikai tényezőkhöz. Ma még csak egyvalamit tudunk biztosan: azt, hogy ki nem lesz elnök 2000 után: Göncz Árpád. Mindenki más reménykedhet. Természetesen a közismert jelölteknek adnak esélyt, de az ismertség egyáltalán nem döntő tényező. Emlékezhetünk rá, hogy tíz évvel ezelőtt kiket emlegettek az elnöki tisztség komoly, netán komolytalan esélyeseként. Csak kapásból idézünk néhány nevet: Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás, Rácz Sándor, Király Béla, Für Lajos, de még Nagy Feró is szóba került. Göncz Árpád kinek jutott volna eszébe? Talán még az SZDSZ agytrösztje sem sejtette, hogy miközben elkeseredett kampányt folytatnak Pozsgay ellen, saját párttársuknak készítik az utat az elnöki székhez. Akkoriban Göncz ismert volt mint irodalmár, ’56-os múltjáról is tudtak néhányan, de mint politikus nem volt szem előtt. Ha valaki 1989 őszén felveti, hogy Göncz Árpád lesz a köztársasági elnök, feltehetőleg kinevették volna. Hogy Göncz Árpád megválasztása jó döntés volt-e, azt azóta is sokan vitatják. Ám ennek ellenére az ismeretlenség homályából előbukkanó elnök szinte azonnal a legismertebb és legnépszerűbb magyar politikus lett, s immár egy évtizede stabilan őrzi első helyét a közéleti emberek toplistáján. A királycsináló sajtó jól működik. A médiumok alkották meg a nemzet nagyapója, „mindenki Árpi bácsija” képet, igaz, Göncz személyisége, lelki alkata alkalmas volt erre. Még azt is kibírta, hogy egy komikus reklámhadjáratban azonosítsák őt magával a demokráciával. Úgy állt a plakátokon, feltartott kezekkel, mint aki éppen megadja magát. Valószínűleg a sajtó által teremtett imázsa előtt kapitulált. A jövőre megválasztandó új elnöknek is számolnia kell a médiumok sztárcsináló vagy bálványdöntögető hajlandóságával. Lehet, hogy egy alkalmatlan elnököt az egekbe emelnek, ám ha nem fogadják el az új államfőt, lehet bármilyen okos, tisztességes, széles látókörű politikus, lépten-nyomon megtépázzák majd tekintélyét. Nincs ma ember széles e hazában, akiről elmondhatnánk, hogy az Isten is köztársasági elnöknek teremtette. Minden, eddig a köztudatba bedobott jelölt mellett szólnak meggyőző érvek, de éppen ismertségük miatt elősorolhatók ellenérvek is. Hosszadalmas és kemény egyeztetés várható az elnököt jelölő kisgazdák és az egyetértési joggal bíró fideszesek között. Az ilyen típusú kompromisszumoknak gyakran az az eredményük, hogy olyan valaki lesz a befutó, akiről a legvadabb tipszter sem álmodott, akiről a széles közvélemény még alig hallott. Nem kizárt, hogy az új köztársasági elnök személye általános meglepetést okoz. Hogy beválik-e magas posztján, az idővel kiderül. Mint tudjuk: akinek az Isten hivatalt adott...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.